Elementi fotografije

Napisao/la: miodrag7

Ukupan broj reči: 627 | Datum: 4 04 2011 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLElementi fotografije

 U današnje vreme  fotografisanje je  u tolikoj meri  jednostavno da  se pretvorilo  u „narodnu umetnost“. Foto amateri fotografišu  iz  velikog broja razloga, a da je izrada fotografija postala retkost svedoči i sama činjenica da i sami gomilu fotografija čuvamo na raznim medijima.

Za sve  početnike   najčešći  motivi jesu ljudi  iz njihove okoline. Da bi  slika portereta uspela postoje određeni preduslovi  koje treba slediti .


1.Pozadina
Pasivni deo slike  je  oblast što je iza  ličnosti  tj. predmeta fotografije.  Cilj  pozadine  kakva god da je  jeste da izgled  portreta  na slici što bolje istakne.
 Tokom fotografisanja napolju treba  primetiti  šta je iza glave osobe  koju slikamo . Ne bi  bilo lepo da pozadina bude dimljak, telefonski stub  i sl.
Ako je reč o  zatvorenom prostoru tada  za pozadinu treba izbegavati  prozore, štokove i sl. jer prilikom izrade fotografija takvi motivi deluju loše.
Ton pozadine ne bi trebalo  da je  približan tonu lica ili odeće.  Valjalo bi da je  pozadina barem  za jedan ton svetlija ili tamnija.
 Svetlije pozadine  priliče deci i mladima.
Prejake  kontraste  treba  izbegavati. U suštini  kod portreta je najbolje  da je pozadina neoštra.


2.Kompozicija portreta
Linearan raspored  uglavnom deluje statično - npr.  u slučaju kad je glava osobe tačno na sredini  snimka  ili onda kada  oba ramena  su prikazana u istoj visini uz ivicu fotografije.
Dinamiku daje  raspored koji nije simetričan.


3.Kadar
Pri  snimanju ljudi kadar zavisi od namene  pomenute  fotografije, a takođe i  primenjena foto oprema.
 Kao primer navodimo:
- fotografije za lična dokumenta  – one predstavljaju  doprsni  sliku sa ravnim pogledom,  na kojoj nema jakih efekata a pozadina je  jednobojna ,
- fotografija glave -  najčešće  se primenjuje  u novinskoj fotografiji,
- pravi portreti podrazumevaju  doprsne fotografije u kojim  smer glave može biti različit  – od profila, preko poluprofila, do kadra s preda.

4.Tajne dobre tehnike
a) Telo osobe  koju slikamo  ne treba  da je ukočeno, već  treba opustiti mišiće na čitavom  telu jer če to  delovati prirodnije.
b) Osobe  sa širokim ramenima  treba  snimati  sa strane. U tom slučaju  glava neće izgledati   jako mala u odnosu na telo.
c) Oblik glave  moguće je korigovati  promišljenim izborom svetla, smera glave i visine fotoaparata.
d)  Dojam dinamike moguć je  i na portretima, a  dočarava se kosom, pogledom, držanjem glave i sl.
e) Osobe sa širokim licem  treba fotografisati u poluprofilu.  Na taj način će  ono izgledati uže.  Nasuprot tome  uska lica se  fotografišu spreda.

 Navedene stavke su bile samo  delić onoga što obuhvata  dobra portretna fotografija. Ali  i ovih par  spomenutih parametara  jesu dovoljni za početak. Do  savršenstva  se dolazi  jedino uz pomoć dosta  sati rada i broja fotografija.O Autoru

Osnovni elementi kada je u pitanju izrada fotografija i portretno fotografisanje. Upustvo za dobijanje dobrih rezultata kada je u pitanju digitalna fotografija.

Izvor: http://www.kristali.rs/Hobi/fotografija/elementi-fotografije.html

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Fotografski pojmovi

Slike prirode kao pozadine

Cool slike na internetu

Elementi fotografije

Fotografije pod vodom

Canon digitalni fotoaparati PowerShot S2 IS i SD500: izrazite sebe na najbolji način