Razvoj Deteta Kroz Igru

Napisao/la: markobg

Ukupan broj reči: 2766 | Datum: 16 11 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLU četvrtoj i petoj godini života kod dece se javlja brzi razvoj motorike i bezgranična energija. U ovom uzrastu najtraženije igračke gotovo svakog deteta je ona koja im može pružiti dosta pokreta akcije i sl. odnosno uglavnom upotrebu raznih bicikala, trotineta, tricikala i dr. S obzirom na već razvijene govorne sposobnosti a pored toga i perceptivne i intelektualne, deca vrlo lako prihvataju nove oblike igara, one koje imaju pravila ili zahtevaju ispunjavanje određenog zadatka kako bi sam tok igre bio drugačiji od onog uobičajenog dotadašnjeg. Izmene redosleda i sistema igranja poput različitih oblika slagalica ili recimo domina, igre Ne ljuti se čoveče”, karata, deci ovog uzrasta postaje sve zanimljivije. Sada je već uobičajeno korišćenje pribora za crtanje, makaza itd.

Pažljivim posmatranjem slobodnih dečijih igara može se uočiti velika zastupljenost dramskih igara tzv. igrica “Kao da”... u kojima se deca pretvaraju i glume razne likove iz stvarnog života, pretežno određene profesije, oponašaju starije osobe, opisuju važne događaje itd. U svemu tome je uglavnom neizbežno korišćenje maminih cipela ili tašne kao neophodnih rekvizita kojim se upotpunjuju odgovarajuće lutke, zatim se koriste igračke u vidu pravih malih kuhinja ili radionica u kojima su opremljeni kompletnom opremom za određeno zanimanje.  

Predškolski period:

U ovom periodu detetov razvoj je usmeren ka razvijanju duže koncentracije, usmeravanje ka određenim problemima i rešavanje različitih situacija u kojima se mogu naći. U društvenim igrama svakako će se od deteta zahtevati veća sposobnost u samosavladavanju određenih problema, koncentraciji, pamćenju određenih sadržaja i ulaganju uma. Ovaj period detetovog odrastanja ogleda se pre svega u tome što u njemu dolazi do izražene potrebe da dete otkrije mnoga životna svojstva i materiju uz pomoć čulnih iskustava i malih eksperimenata. U podržavanju ovih istraživačkih koraka detetu je potrebna lupa, mikroskop, magneti, vaga i tasovi i sl.

Među osnovnim pravilima ponašanja, deci se posebno mora objasniti ponašanje na ulici odnosno u saobraćaju, a u tome im mogu pomoći najraznovrsnije saobraćajne mape koje imaju sve prateće elemente, od saobraćajnih znakova do automobila i drugih prevoznih sredstava, saobraćajnih policajaca i ostalih figurica ili mozda igracke kao masa i medved.

U slučaju da dete pokazuje sve veća interesovanja za upoznavanje sa slovima i brojevima obavezno im treba zadati razne igre i upoznati ih sa slovaricama, slagalicama koje imaju slova i brojeve ili geometrijske oblike. Dete koje iskazuje želju za bavljenjem nekim sportom treba opremiti raznim sportskim rekvizitima a ukoliko je naklonjeno nekom od vrsta umetnosti svakako treba da ima razne podloge za slikanje i bojenje, materijale za oblikovanje i izradu raznih predmeta.

Među navedenim igračkama za određene uzraste treba  napomenuti da je isključivo reč o predlozima i korisnim savetima pri njihovom odabiru. Treba voditi računa pri kupovini da li određenu igračku želite zapravo Vi ili je to što će zaista usrećiti Vaše dete. Pri poklanjanju igračaka budite spremni da ćete od strane deteta biti pozvani na igru i nikako ga nemojte odbiti.O Autoru

Marko iz Beograda pise i distribuira tekstove za veliki broj portala.Pogledajte veliki asortiman igracaka i na Facebook-u : Dečije Igračke - Facebook

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Android igrice na Windows računaru

Razvoj Deteta Kroz Igru

Knjiga putnik, besplatna igra za ljubitelje knjiga

Besplatne Igrice