Vrste Laminata I Kako Odabrati Odgovarajući

Napisao/la: markobg

Ukupan broj reči: 2848 | Datum: 28 02 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLSastav laminata, temperatura i pritisak koji se upotrebljava prilikom presovanja  kao i upotrebljene vrste smola sintetičkih određuju nekoliko vrsta laminata. Postoji slabo i jako presovani laminat, laminat u čijoj se proizvodnji koristi isključivo melaminska smola, laminat u kome dominira poliesterska smola kao i laminat u kome je mešavina različitih smola.

 

Ukoliko govorimo o uslovima eksplatacije laminata tu je podela na dve vrste:

 

- Laminat za privatne stanove ili kuće i

- Laminat za poslovne propise.

 

Pre svega ovoga potrebno je tačno znati gde želite da postavite laminat. Ukoliko  ste se odlučili baš za ovu vrstu podne obloge dovoljno je da ispratite piktograme koji se nalaze na pakovanju i da izaberete onaj koji je najpogodniji. Tu pre svega mislimo da se ne može isti laminat postaviti u spavaću sobu isto kao i u hodnik ili dnevni boravak, naročito ukoliko imate i stepenice koje treba prekriti laminatom jer je taj deo dosta izložen habanju u odnosu na druge prostorije. Zbog toga treba obratiti pažnju da se izabere tačno onaj tip laminata sa određenim nivoom otpornosi na štetne uticaje koji je Vama potreban. Nema potrebe trošiti više novca na jako čvrst laminat ukoliko neće biti izložen većem pritisku i preteranom habanju. Vrsta laminata, piktogram kao i područje gde se primenjuje označeni su u tabeli koja će Vam tačno pomoći pri izboru vrste laminata.

 

 Postoji vrsta laminata koja se može postaviti na podove koji imaju ugrađeno podno grejanje  i ooznačena je posebnom oznakom. Laminat koji nije namenjen za ovakav slučaj ima takođe posebnu oznaku. Običan laminat ne može se postaviti preko podnog grejanja. Važno je da znate da laminat koji se postavlja uz podno grejanje ima znatno veću cenu od običnog i jedino ga u tom slučaju treba i obezbediti.

 

Održavanje laminata:

 

Srednja temperatura od oko 19 stepeni i relativna vlažnost između 40 i 70 procenata predstavljaju idealne uslove u održavanju laminatnog poda. Kada je vlažnost povećana naročito u toku zime potrebno je da pojačate grejanje kako se ne bi zbog prevelike vlažnosti desilo to da laminat nabubri. Kod smanjene vlažnosti što je u većini slučajeva kada je u pitanju podno grejanje preporučuje se da se koriste osveživaći vazduha. Kod smanjene vlažnosti može doći do skupljanja laminata i razdvajanja letvica.

 

Prilikom čišćenja mogu se koristiti razna namenska sredstva koja možete naći na tržištu. Za brisanje laminata može se koristiti i samo vlažna krpa. Ono što svakako nije preporučljivo je upotreba voska ili sredtva za poliranje. Laminat nikako ne smete šmirglati i lakirati a čistače na paru takođe treba izbeći.O Autoru

Marko je majstor iz Beograda, pise tekstove na temu uredjenje stana i sitnim popravkama u kuci.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Masinsko malterisanje

Fluorescentne boje za zidove

Najčešći kvarovi kod električnih instalacija

Ulaganje novca u Vaš dom na najbolji način – kvalitetna stolarija

Kako na najbolji način zaštititi Vaše podove?

Vrste Laminata I Kako Odabrati Odgovarajući

Najvažniji Elementi Svakog Kupatila

Spušteni plafoni

Priprema Glet Mase za Gletovanje Zidova