Grupa „Hyundai – KIA“ - šesta najveća automobilska grupa na svetu

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 803 | Datum: 21 05 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLKada je automobilska industrija u pitanju, poslednju dekadu obeležili su proizvođači iz Južne Koreje. Ekonomija koja beleži nagli rast još od kraja osamdesetih godina, podarila je svetskom tržištu automobila dva renomirana proizvođača, kompanija “Hyundai” i kompanija “KIA-u”.

Hyundai

“Hyundai” je danas četvrti najveći proizvođač automobila na svetu. Kompanija je dozvolu za proizvodnju automobila, od korejske vlade dobila 1972. godine, zajedno sa još tri poznate kompanije. Prvi model kompanije pojavljuje se 1974. godine, pod oznakom “Poni”.

 

Automobil je bio dizajniran u italijanskom studiju “Pinifarina”, što je bio dovoljan razlog da kompanije uspešno proda 50.000 automobila. 1988. godine “Hyudai” je plasirao model “Sonata” koji je svoju popularnost zadržao čak do danas.

 

Veliki uspeh kompanija je doživela 1996. godine probijanjem na tržište sportskih automobila modelom”Kupe”. Već etablirani svetski proizvođač, “Hyundai” je 1998. godine izvršio kupovinu druge popularne koreanske kompanije, “KIA-e”.

“Hyundai” danas ima svoje fabrike u Brazilu, Kini, Indiji, Češkoj, Rusiji, Turskoj i Sjedinjenim Američkim Državama zapošljavajući 80.000 radnika. U 2011. godini kompanija je prodala preko četiri miliona automobila.

 

KIA

“KIA” je kompanija osnovana još 1944. godine kao proizviđač bicikala. Ubrzo, kompanija pokreće proizvodnju motocikala, modelom C-100 a zatim osvaja veliko azijsko tržište popularnih dostavnih tricikala što je nužno dovelo do razvoja automobilske proizvodnje.

 

Proizvodnju automobila kompanija je pokrenula u saradnji sa japanskom “Mazdom”. Ova saradnja dovela je do proizvodnje prvog modela pod nazivom “Brisa”.

 

Uspeh modela ubrzao je odluku kompanije da uđe na tržište dostavnih i transportnih vozla, pa je sedamdesetih “KIA” kupila “Asia motors”, proizvođača kamiona. Takođe, dobro pozicioniranje na tržištu Evrope, omogućilo je kompaniji da postane proizvođač modela “Pežo 604” i “Fijat 132”.

 

1988. godine, kompanija je proizvela svoj milioniti automobil. Ovom uspehu najviše je doprinela velika popularnost modela „Pride“ plasiranog 1987. godine. Ovaj model, koji se proizvodio do 1999. godine, bio je rezultat saradnje „KIA-e“ sa „Fordom“ i „Mazdom“. 1992. godine veliki uspeh na svetskom tržištu automobila doživeće sedan „Sefia“ a godinu dana kasnije, SUV „Sportaž“.

Novo poglavlje kompanije, u okviru grupe „Hyundai – KIA“, kompanija započinje 1999. godine kada je na tržište plasirala model „Rio“. Ovaj model omogućio je da kompanija veoma brzo dostigne broj od deset miliona proizvedenih automobila.

 

 

Grupa „Hyundai – KIA“ je danas šesta najveća grupa na svetu. Godine 2012. ova grupa je proizvela preko sedam miliona vozila. Danas, „Hyundai – KIA“  predstavlja superioran dokaz velike dominacije koreanske privrede na globalnom tržištu!O Autoru

BIMIDA je privatno preduzeće i bavi se spoljnom i unutrašnjom trgovinom. Osnovana je 1995. godine, jedno vreme funkcionisala kao preduzeće JAP AUTO, a 2005. vraća ime BIMIDA d.o.o.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Savet za brzu prodaju automobila

Sve što treba da znate o svom ljubimcu: veliki i mali servis, auto delovi...

Opel kompaktna klasa vozila

Yugo - nekadašnji ljubimac mnogih

Da li kupiti nov ili polovan automobil

Opel - istorija zaštitnog znaka

Otkup vaseg automobila Beograd

Najpopularniji Opel modeli - Astra i Corsa

Ford Mustang

Rent a car Beograd, novi automobili, predstavljanje i statistika

Istorijat kompanije Mazda

Grupa „Hyundai – KIA“ - šesta najveća automobilska grupa na svetu

Saveti za kupovinu automobila

Sustav ovjesa kotača

Kalkulator registracije vozila