Najpopularniji Opel modeli - Astra i Corsa

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 824 | Datum: 20 01 2016 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLTeško je utvrditi koji modeli automobila su najpopularniji na našem tržištu, ali je bez sumnje lako izdvojiti one koji su vremenom postali kult i koji iza sebe imaju brojne poklonike i zaljubljenike. Takva dva modela su, bez sumnje, Opelovi „Astra“ i „Corsa“. Jednim delom, popularnost Opelovih vozila direktna je posledica višedecenijske saradnje sa kompanijom IDA iz Kikinde, koja je proizvodila delove za nemačkog giganta i pordavala njegove modele sa svojom oznakom.

„Corsa“, koja spada u male gradske automobile, otpočela je svoj put 1982. godine kao „Corsa-A“ i proizvodila se do 1993. Popularna „kockica“ je već 1985. godine dobila svoj sportski model od 1300 kubika proizveden u svega pet stotina primeraka, što ga danas čini jednim od traženijih i skupljih modela ovog proizvođača.

„Corsa-B“, modernijeg dizajna, svoju premijeru je imala 1993. i proizvodila se sve do 2000. godine. Nakon toga, usledili su veomauspešni C i D modeli, a nova Corsa sa oznakom "Corsa-E" predstavljena je 2014. na Pariskom auto salonu. Ova lista svakako nije potpuna bez „Corsa Van“ modela, veoma popularnog i pouzdanog partnera mnogim firmama i čestog dostavnog vozila na ulicama Beograda i Srbije.

Čuvena „Astra“ ima dužu i zanimljiviju istoriju, a njena popularnost seže dosta daleko, još u vreme njenog prethodnika „Kadetta“.

Istorija „Astre“ počinje pod imenom „Kadett“ daleke 1936. godine. Uslediće modeli "KJ38" i „KJ38 Spezial“ koji će se uspešno prodavati sve do 1940. godine. Do početka Drugog svetskog rata, Kompanija je proizvela zadivljujućih 106.608 „Kadetta“.

Svoj drugi život, ovaj model nastavlja tek 1962. godine pod imenom „Kadett A“ sa motorom od 993 kubika i u verzijama sedana, karavana i kupea. Već 1965. godine, zameniće ga novi „Kadett B“ model, koji je tržištu ponudio i limuzinu sa četiri vrata.

Modeli „C“, „D“ i „E“, vratili su staru predratnu popularnost „Kadettu“, a poslednji od nabrojanih modela, prestao je da se proizvodi 1991. godine. Ovaj model je tržištu ponudio svoje verzije sa čak jednaest različitih motora u šest različitih tipova automobila. Zanimljivo je i to da se ovaj model, popularan širom planete, u Brazilu prodavao pod „Ševroletovim“ znakom.

1991. „Kadett-E“ je dobio svog naslednika, model „Astra-F“. Ovaj čuveni model se proizvodio punih jednaest godina, a širom sveta je prodavan u varijantama sa čak 28 različita motora, od 60 do 204 konjskih snaga. „Astra-G“ je svoj život započela 1998. i proizvodila se do 2004. Oba modela u se u Južnoj Americi prodavala pod firmom „Ševroleta“, u Velikoj Britaniji kao „Vauxhall“ a u Okeaniji pod nazivom „Holden“.

2004. godine na tržištu se pojavljuje „Astra-H“, koja će se proizvoditi punih deset godina. Od 2009. do 2015. godine, „Opel“ je proizvodio model „Astra-J“ koji uvodi moderniji dizajn, nalik prepoznatljivoj „Insigniji“.

 

Septembra 2015. na Frankfurtskom motor šou, predstavljena je nova Opel Astra koja nosi ime "Astra-K". Velika istorija slavnih prethodnika je tek pred njom.O Autoru

Opel je nemački proizvođač automobila sa sedištem u Riselshajmu koji je osnovao Adam Opel 1862. godine. Kompanija je započela s proizvodnjom automobila 1899, a 1929. Opel je postao deo koncerna Dženeral motorsa. Nastavio je da radi pod starim imenom „Adam Opel AG“ i predstavlja najveći GM brend u Evropi, zajedno sa Voksolomiz Engleske. Neki od najpopularnijih modela su Opel Corsa , Opel Astra i kao jedan od novijiih modela Opel Insignia.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Savet za brzu prodaju automobila

Sve što treba da znate o svom ljubimcu: veliki i mali servis, auto delovi...

Opel kompaktna klasa vozila

Yugo - nekadašnji ljubimac mnogih

Da li kupiti nov ili polovan automobil

Opel - istorija zaštitnog znaka

Otkup vaseg automobila Beograd

Najpopularniji Opel modeli - Astra i Corsa

Ford Mustang

Rent a car Beograd, novi automobili, predstavljanje i statistika

Istorijat kompanije Mazda

Grupa „Hyundai – KIA“ - šesta najveća automobilska grupa na svetu

Saveti za kupovinu automobila

Sustav ovjesa kotača

Kalkulator registracije vozila