Voziti po lošem vremenu

Napisao/la: williams

Ukupan broj reči: 538 | Datum: 16 06 2009 | komentari: 1Verzija za štampu

Preuzmi HTMLMnogi vozači često misle da su odlični u vožnji sve dok se nešto ne desi. Ovo pogotovo važi kada je  napolju loše vreme. Na primer, kada god pada kiša to je pravo vreme za vlasnike SUV vozila, džipova ili pikap kamioneta da pomisle da su na izvestan način iznad vremena i da mogu da voze bez problema. U smilsu opšteg saveta, postoje dobri razlozi zašto nas metereolozi upozoravaju da ostanemo unutra (osim ako se ne radi o hitnom slučaju): Većina od nas ne zna kako da vozi po lošem vremenu.

Ne mogu ni da izbrojim koliko mnogo ljudi napolju svakog dana vozi po kiši bez upaljenih farova. Jedna od osnovnih stvari koja se uči na časovima vožnje je da kada pada kiša treba da uključiš farove istog časa kada uključiš brisače. To ne važi toliko za samog vozača i njegove preglednosti koliko za ostale vozače na putu. Na primer, da li si ikada vozio po teškoj kiši i pokušavao da promeniš traku, da bi u poslednji čas primetio neki atuomobil bez upaljenih svetala odmah pored tvog? Da se desila nesreća, čija bi bila greška? Možda si ti bio u pravu kada si pogledao iza sebe i nisi video drugo vozilo?

Brzina je takođe veliki problem. Pre par godina, sećam se kako sam vozio jednim putem za vreme jake kiše. Odjednom, pojavila se mali crveni automobil na levoj traci, u velikoj brzini. Sećam se kako sam pomislio da nije sigurno voziti tako brzo, pogotovo što je taj auto bio tako nisko postavljen u odnosu na ostale automobile. Par sekundi nakon toga, primetio sam kako mali automobil počinje da proklizava, gubi kotrolu, i okreće se oko svoje ose, konačno udarivši u ogradu pored puta. Moja početna misao je bila da je ograda dobro poslužila toj osobi koja je tako nemarno vozila po lošem vremenu. Da autoput kojim sam vozio nije imao ogradu, ta osoba bi produžila sa proklizavanjem i definitivno bi završila sa druge strane autoputa gde su išli automobili u suprotnom smeru, prouzročivši veliku saobraćajnu nesreću.

Ostanite unutra ako je vreme zaista loše. Ako odaberete da idete napolje iz bilo kog razloga, pobrinite se da znate šta radite pre no što sednete iza volana. Kada pada kiša, i kada upalite brisače, takođe ukljčite svetla. Ako pada sneg, uključite farove i usporite. U redu je voziti sporije i ispod ograničenja kada je vreme loše, ako ništa drugo to se očekuje od vas. Ako izlazite i vozite po lošem vremenu zahteva se puna vaša pažnja. Isključite mobilne telefone i druge uređaje ili mobilne tehničke uređaje koji mogu da vas ometaju. Ako moraš, ljubazno pitaj suvozača i ostaleputnike da utišaju razgovor sve dok ne stigneš na konačno odredište. Par trenutaka tišine je bolje od doživotnog žaljenja.O Autoru

Arkansas Auto Transport

Arkansas Car Shipping

Izvor: http://www.kristali.rs/auto-moto/automobili/voziti-po-losem-vremenu.html

Ocena: 5.0

Komentari

7 04 2011 at 22:47, by Guest
треба проверити:)Još članaka iz ove Kategorije

Savet za brzu prodaju automobila

Sve što treba da znate o svom ljubimcu: veliki i mali servis, auto delovi...

Opel kompaktna klasa vozila

Yugo - nekadašnji ljubimac mnogih

Da li kupiti nov ili polovan automobil

Opel - istorija zaštitnog znaka

Otkup vaseg automobila Beograd

Najpopularniji Opel modeli - Astra i Corsa

Ford Mustang

Rent a car Beograd, novi automobili, predstavljanje i statistika

Istorijat kompanije Mazda

Grupa „Hyundai – KIA“ - šesta najveća automobilska grupa na svetu

Saveti za kupovinu automobila

Sustav ovjesa kotača

Kalkulator registracije vozila