Farovi – najvažniji auto delovi

Napisao/la: Enterijer Stana

Ukupan broj reči: 2636 | Datum: 20 05 2016 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLFarovi predstavljaju najvažnije delove jednog automobila. S tim u vezi, pre nekoliko godina usvojen je zakon, kojim se propisuje da svetla moraju biti upaljena i tokom dnevne vožnje. Iako je bilo mnogo primedbi na ovaj zakon, praksa pokazuje da je od njegovog stupanja na snagu, broj saobraćajnih nesreća smanjen.

Zašto su farovi važni?

Upaljeni farovi pomažu da se ranije uoči vozilo iz suprotnog smera ili neki objekat na putu. Kada se vozi u prigradskim naseljima, gde su ulice neasfaltirane, neosvetljene i gde postoji veća šansa da dođe do nekog sudara, posebno je bitno voziti se sa upaljenim svetlima bez obzira na deo dana. 

Vožnja sa upaljenim farovima pomaže i na otvorenim putevima. Zbog toga je važno da su uvek čisti i u funkciji. Ovo se posebno odnosi na vozače bicikala. Potrebno je da i oni vode računa o tome da su im farovi uvek upaljeni i u funkciji.

Danas se najčešće proizvode farovi od plastike koji zahtevaju češće kontrole, jer im je vek trajanja kraći u odnosu na staklene koji su se ranije upotrebljavali.

Od nekoliko različitih tipova farova koje postoje, vozači se najčešće opredeljuju za halogene sijalice.

Posebno je zanimljivo da je brzi napredak tehnologije omogućio da se u novijim modelima, farovi se automatski pale.

Farovi - auto delovi koji se lako održavaju

Čišćenje farova možete i uraditi sami, jer ne zahteva neko posebno umeće.

Naravno, uvek se možete obratiti i auto servisu za ovu vrstu usluge. Ukoliko se odlučite da sami uradite poliranje, preporučuje se da se ono izvodi u nekoliko smerova. Prvobitni sjaj farova  najbolje se postiže poliranjem iz svakog smera u svaki smer. Ako primetite da vam svetla otkazuju, odmah se obratite automehaničaru, jer nije poželjno da vozite sa takvim svetlima.

Zamena farova

Uz pomoć interneta lako možete doći do najbližeg auto servisa, gde možete odvesti automobil na pregled. Još jedna od mogućnosti koju vam pruža internet jesu i mnogobrojni tutorijali, u kojima se objašnjava kako sami možete menjati svetla u zavisnosti od vrste koju koristite. Sve je više i foruma gde se razmenjuju potrebne informacije, pa brzo možete doći do lokacije gde možete kupiti ili zameniti delove koji su vam neophodni. Pored toga, mnoge prodavnice koje se bave prodajom auto delova imaju sopstvene stranice gde možete videti kojim asortimanom delova raspolažu. Većina ovih preduzeća se pored maloprodaje bavi i veleprodajom auto delova.

Ono što je jako važno jeste da čim primetite kvar odmah reagujete i odvezete vozilo na popravku. To je jedna od najvažniji stvari, jer neispravni auto delovi mogu dovesti u problem kako vas, tako i ostale učesnike u saobraćaju.

Sigurnost iznad svega

Čisti farovi garantuju vidljivost i sigurnu vožnju. Zahvaljujući njima postajete vidljiviji za druge učesnike u saobraćaju, a možete i uočiti ko vama ide u susret. Zbog toga su upaljeni farovi i tokom dana važni, jer povećavaju bezbednost u saobraćaju.O Autoru

Silux - auto delovi po super ceni

www.silux.rs

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Farovi – najvažniji auto delovi

Ko će ostvariti primat na tržištu - Tesla ili Toyota?

Osiguranje vozila

Kad je vrijeme za ljetne gume?

Sportski automobili: najbolje i najskuplje marke