Porterov pogled na krivu iskustva

Napisao/la: mbatrend.com

Ukupan broj reči: 264 | Datum: 22 12 2009 | komentari: 1Verzija za štampu

Preuzmi HTMLKriva iskustva je veoma važan koncept koji je razvijen polovinom 20. veka. I daje osnove ako se primeni da se otvare značajne uštede i stvore barijere za nove ulaske ili nadigra konkurencija. Ali, građenje strategije u svim industrijama zasnovano na krivi iskustva može biti i opasno. Značaj krive iskustva za strategiju zavisi od toga koji faktori proizrukuju pad troškova.

Savremene i fleksibilne proizvodnje i manje fabrike, mogu ugroziti velika preduzeća koju strategiju baziraju isključivo na veličini i efektima ekomnomije obima i kumulativnog outputa, tako što savremenom i tehnološki superiornijom operemom novi konkurenti mogu postići niže cene, to onda znači ta takav koncept nije barijera za ulazak novih konkurenata, koji mogu pretiti svojim aktivnostima industrijskim liderima.

Ako se pad troškova zasniva na opremi koja lako može biti iskopirana, prednosti ovih kompanija, takođe, mogu biti ugrožene i ne predstavljaju barijere za nove igrače.

Nova poslovna i proizvodna rešenja, mogu ugroziti vlasništvo nad određenim patentima i prednost koju poseduju kompanije, koristeći svoja intelektualna vlasništva.

Treba pomenuti nekoliko kritičnih elemenata u određivanju celishodnosti strategije sagrađene na ulaznoj barijeri koju je obezbedila kriva iskustva:

Visina barijere zavisi od toga koliko su troškovi bitni u odnosu na druge elemente konkurisanja: marketing, dizajn, inovacije, prodaja, i sl.,

Berijere mogu biti poništene od suštinski novih proizvodnih i procesnih inovacija, radikalno novih tehnologija, koje kreiraju novu krivu iskustva, i sl.O Autoru

Zoran Slavkovic je diplomirani ekonomista. Vlasnik je web sajta Mbatrend.com.

Ključne reči: Michael Porter, Majkl Porter, kriva iskustva

Izvor: http://www.kristali.rs/biznis1/biznis/porterov-pogled-na-krivu-iskustva.html

Ocena: 1.0

Komentari

24 11 2011 at 7:43, by Guest
može li neko da nam objasni i nacrta krivu iskustva?Još članaka iz ove Kategorije

Pvc stolarija materijal koji štedi

Korišćenje godišnjeg odmora, tumačenje Zakon o radu

Vrste transporta

Optimizacija sajtova i biznis

Kompanija Harika EV Emlak ltd.

Evidencija i kontrolisanje radnog vremena

Odlike Belizea za offshore kompanije

Knjigovodstvene usluge

Umnožitelji biznisa

e-Biznis tržišta i modeli

Veza tehnologije i strategije

Kreiranje konkurentskih prednosti kroz operacije

Porterov pogled na krivu iskustva

Promene u okruženju kompanija

Trend ulaženja u saveze