Promene u okruženju kompanija

Napisao/la: mbatrend.com

Ukupan broj reči: 729 | Datum: 21 12 2009 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPromene u okruženju kompanija kao što su: evolucija globalnih tržišta, sve brži razvoj i širenje tehnologije, zahtevi kupaca za diferencijacijom proizvoda utiču na poslovanje svih organizacija.

Kao rezultat ovih uticaja, danas, organizacije izgledaju i funkcionišu drugačije nego u industrijskom dobu. Imaju ravne organizacione strukture, isporučuju veću vrednost kupcima, intenzivno koriste informacije da unaprede svoje poslovanje, i sl.

Ove promene i zahtevi tržišta utiču na organizacije da ruše granice između organizacionih“silosa“ i da se stvaraju integrisani procesi i sistemi koji zajednički i orkestrirano stvaraju vrednost za kupce. Polazi se od marketinga i tržišta, ali vodi se računa i o distruptivnim tehnologijama i promenama. Postavljaju se zahtevi za visokim kvalitetom a niskim troškovima – danas se to ostvaruje kroz kvalitetniji i bolji dizajn proizvoda i kvalitetnije sisteme proizvodnje zasnovane na savremenim i fleksibilnim tehnologijama, a ne otpuštanjem radnika i kupovinom jeftinih materijala koji ugrožavaju kvalitet. Vreme postaje značajan faktor u konkurentskoj bitci, što zahteva da se procesi bolje organizuju i primeni napredna tehnologija u poslovanju. Kompanije se bore da kroz povezivanje isprekidanih procesa i integraciju poslovnih funkcija, kroz saradnju sa eksternim partnerima koji će obavljati poslove određene vrste kvalitetnije i po nižim cenama od same kompanije, kroz kvalitetnije ljudske resurse ostvare fleksibilnost u poslovanju i proizvodnji i isporuci vrednosti kupcima. Postindustrijske kompanije su svesne da moraju da ostvare fleksibilnost koja im omogućava da proizvode varijetet proizvoda u malim količinama, ali da to rade brzo i po niskim troškovima što podseća na masovnu proizvodnju – danas se radi na masovnom prilagođavanju, važna je i ekonomija obima i ekonomija prilagođavanja.

Globalna konkurencija i mogućnost da se proizvodi plasiraju na globalnom tržištu utiču na kompanije da svoje prednosti ne mogu zasnivati samo na kvalitetu proizvoda po prihvatljivim cenama – to je osnovni zahtev. Ali pored toga, konkurentnost se kreće prema drugim izvorima prednosti kao što su brzina i vreme proizvodnje i sporuke, fleksibilnost operacija i prilagođavanje proizvoda potrebama kupaca, kontinuirane inovacije i suočavanje sa radikalno novim tehnologijama i disruptivnim promenama – kompanije moraju pokriti sve segmente uspešnog konkurisanja da bi opstale i prosperirale u današnjem vremenu globalne konkurencije.

To je složeni zahtev, zato što su kvalitet i cene proizvoda, većinom determinisane kvalitetom operacija. Sa druge strane vreme i fleksibilnost zahtevaju specijalne sposobnosti operacija, dok inovacije zahtevaju i izazivaju stalne promene u operacijama. Organizacije sve više počinju da identifikuju načine da operacije ostanu brze i fleksibilne, da unapređuju kvalitet a snižavaju cene proizvoda. Ovi napori će se nastaviti sa razvijanjem novih ideja, tehnika i tehnologija.

A pre svega, pošto živimo u svetu koji se stalno menja, uvek moramo imati na umu da moramo pratiti dešavanja u sredini, učiti nova znanja i produktivno ih primenjivati u svojoj organizaciji – ili mreži poslovnih preduzeća u koju je uključena organizacija da bi ostvarila zahteve savremenog kupca – visok kvalitet, pristupačne cene, brzu isporuku, fleksibilnost, prilagođavanje proizvoda, stalna unapređenja, i inovacije.

Ne preostaje nam ništa drugo nego da ozbiljno shvatimo dinamiku savremene konkurencije, nove načine poslovanja i nove mogućnosti. Da prihvatimo nove koncepte saradnje i partnerstva, poslovanje u mrežnim formama, potencijale novih tehnologija i Interneta za takve načine poslovanja – kako bi izašli u susret potrebama savremenih kupaca, i stvorili osnovu da se diferenciramo u odnosu na konkurenciju u svim tačkama potrošačkog lanca (od izazivanja potrebe za određenim proizvodom, preko njegovih performansi u vidu kvaliteta, cene i funkcionalnosti, njegove dostupnosti, lakoće poručivanja, jednostavnosti načina plaćanja, brze i kvalitetne isporuke, snažne tehničke podrške, pa do sjajno organizovane obrnute logistike.

 

 O Autoru

Zoran Slavkovic je diplomirani ekonomista. Vlanik je web sajta Mbatrend.com.

Ključne reči: promene u okruženju kompanija, globlizacija, ekonomija, organizacione granice

Izvor: http://www.kristali.rs/biznis1/biznis/promene-u-okruzenju-kompanija.html

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Pvc stolarija materijal koji štedi

Korišćenje godišnjeg odmora, tumačenje Zakon o radu

Vrste transporta

Optimizacija sajtova i biznis

Kompanija Harika EV Emlak ltd.

Evidencija i kontrolisanje radnog vremena

Odlike Belizea za offshore kompanije

Knjigovodstvene usluge

Umnožitelji biznisa

e-Biznis tržišta i modeli

Veza tehnologije i strategije

Kreiranje konkurentskih prednosti kroz operacije

Porterov pogled na krivu iskustva

Promene u okruženju kompanija

Trend ulaženja u saveze