Kako sam odabrao knjigovodstvo

Napisao/la: MarkoM

Ukupan broj reči: 768 | Datum: 1 07 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLKada dođe vrijeme da registrirate svoju tvrtku i počnete s vlastitim biznisom, prije ili kasnije se postavaja pitanje izbora knjigovodstva. Ovo prije ili kasnije bi svakako trebalo biti prije, prije nego i što počnete s registracijom tvrtke jer dobar knjigovođa vam može dati par dobrih savjeta koje možete iskoristiti (npr. Isplata troškova osnivanja tvrtke itd).

 

Na internetu ima nešto tekstova o odabiru knjigovodstva, a ja ću vam ovom prilikom reći kako sam ja to napravio. Opisati ću vam iz vlastitog iskustva kako je to izgledalo pa će vam to moje iskustvo, nadam se, pomoći kada dođe vrijeme za vaš biznis i vrijeme za traženje knjigovodstva.

 

Prva stvar koju sam napravio je, logično, gledao koji knjigovodstveni servisi su u mojoj blizini. Ovo nije bilo jednostavno jer na internetu nisam nigdje našao popis knjigovođa u svom gradu. Znao sam za dva-tri, ali to nisam smatrao dovoljnim. Zatim sam se sjetio prijatelja koji ima malu firmicu pa sam pitao njega tko mu vodi knjige i kako je zadovoljan. Cijenom je bio skroz zadovoljan, uslugom je bio prilično zadovoljan. Sjetio sam se još jednog prijatelja i on je bio isto, slučajno ili ne, kod tog knjigovođe. Ovaj je bio zadovoljan i cijenom i uslugom pa sam odlučio da zakažem sastanak i odem u taj knjigovodstveni servis.

 

S obzirom da nisam tamo htio doći potpuno nepripremljen, dan prije sam si zapisao par pitanja pa da vidim što će mi odgovoriti i kako će taj razgovor uopće ići. Prva stvar koja ga je zanimala je bio moj posao, što otprilike planiram raditi, kakve prihode mislim imati itd. Kada smo to razradili, rekao mi je cijenu. Moram priznati da je cijena OK, ali jedna druga stvar mi baš nije pasala, naime ponudio mi je plaćanje "na crno" tj. Da ne ide preko moje firme. Njemu je to OK jer mu je to čisti novac, ali meni to nije OK jer mu moram davati iz svog džepa umjesto da mi ide u troškove. Nisam pristao na to.

 

Druga stvar, ulaz u sustav PDV-a ili ne. Smatrao sam da bi trebao odmah ući jer ionako ću vrlo brzo dostići prihod po kojem trebam po sili zakona ući u PDV. Savjetovao mi je da je bolje ne žuriti s time jer u početku si ionako konkurentniji s cijenama ako nisi u sustavu PDV-a. Druga stvar ako uđem dobrovoljno nema nazad 5 godina, a ako uđeš po sili zakona, tada je rok za izlazak (ako ti padnu prihodi, puno manji. Poslušao sam ga i moram priznati da mi je to bilo jako pametno jer prihodio i onako nisu išli intenzitetom koji sam ja zamislio (neiskustvo) i dobro da me je tako savjetovao.

 

Još je bilo takvih par pitanja gdje mi je strpljivo razjasnio neke stvari i zaključio sam da je to to, ne trebam dalje tražiti. Cijena je OK, usluga mi se čini OK, drugi klijenti su mu zadovoljni... Još jedna stvar koju sam čuo o njemu je da je, osim što je stručan, jako dobar s lokalnom poreznom upravom tako da i to može biti samo plus.

 

U svakom slučaju, kada krenete sa odabirom knjigovodstva i računovodstva  za svoju tvrtku svakako se dobro raspitajte kod klijenata tog servisa o njemu i kako su zadovoljni, ali to ne uzimajte kao isključivu informaciju jer netko nekog knjigovođu može smatrati super, iako sam pojma nema ni o najosnovnijim stvarima. Dobro se je raspitati kod drugih, ali najvažnije je da se oslonite na sebe tj. Dobro se pripremite za taj razgovor i na osnovu njega donosite zaključke.

 

Iako ja nisam tako napravio, svakako bi bilo dobro obići više knjigovodstvenih servisa pa usporediti što vam kažu u svakom od njih pa kada malo zbrojite sve pluseve i minuse svakog od njih, odabrati onaj koji vam se čini najbolji.O Autoru

Autor piše članke iz različitih oblasti.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Da li znate važnost knjigovodje?

Elektronska finansijska tržišta i berze

Knjigovodstvo od kuće - Zaradite novac iz udobnosti svog doma

Kako sam odabrao knjigovodstvo

Nacionalni bankarski sistemi i međunarodno bankarstvo