Knjigovodstvo od kuće - Zaradite novac iz udobnosti svog doma

Napisao/la: Banja

Ukupan broj reči: 3008 | Datum: 24 10 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLMožda će vam u prvi mah zvučati neverovatno, ali ovo je jedan od boljih načina za dodatnu zaradu. A sve to možete obavljati iz sopstvenog doma.

Vođenje poslovnih knjiga vam može biti i honorarni, ali i stalan posao. Ukoliko niste do sada razmišljali u tom pravcu, možda je pravi trenutak da sada to uradite.

Knjigovodstvo i nije toliko teško da se nauči. Ono što vam je potrebno za početak svakako je dobra volja i želja da savladate ovaj „zanat“. Ukoliko ste pedantni, marljivi, metodični i nemate averziju prema brojkama, onda je ovo pravi izbor posla za vas. Možete upisati i kratak kurs o vođenju poslovnih knjiga u nekoj školi ili pokušati da pronađete neki online kurs.

Mnogi ljudi koji se bave ovim poslom, zapravo i nemaju završenu školu. Dovoljno je, za početak da se upoznate sa vođenjem poslovnih knjiga, a dalje sve zavisi od vas i vaše želje za sticanjem znanja.

Da biste postali uspešan knjigovođa, pored potrebnog osnovnog znanja i želje za daljim usavršavanjem, neophodno je da budete u toku sa zakonima i pravilima koja se često menjaju.

U mnogim manjim firmama i ne postoji osoba koja je zadužena samo za vođenje poslovnih knjiga. U većini slučajeva to rade vlasnici ili neko od zaposlenih.

Međutim, kada treba da se radi godišnja poreska prijava, bilans stanja i uspeha, tek tada se potraži pomoć ovlašćenog knjigovođe. Jer to, u većini slučajeva vlasnici preduzeća ne znaju. Ali one osnovne poslove  vođenja poslovnih knjiga, posebno dok se posao ne razradi, uglavnom rade oni sami.

Pravno i poresko knjigovodstvo

Bilo koju vrstu posla da obavlja neka firma, po zakonu mora da vodi poslovne knjige, na prvom mestu knjigu računa. Pod tim se podrazumeva evidentiranje svih ulaznih i izlaznih faktura, odnosno rashoda i prihoda. Taj posao može da se radi ručno ili elektronski, pomoću namenskog softvera. Ali, knjigovodstvo nije samo to. Vitalni element knjigovodstva je precizno izračunavanje iznosa poreza koji se plaća u zadatim rokovima, a sve to na osnovu zavedene dokumentacije.

Većina vlasnika malih preduzeća se oslanja na ručno vođenje poslovnih knjiga. Za veliki broj trgovaca, pod knjigovodstvom se podrazumeva čuvanje faktura, priznanica, raznih ceduljica i sličnih papirića, što umnogome može da optereti vlasnika firme ili osobu koja je zadužena za obavljanje ovog posla. Kada dođe trenutak da se sastavlja poreska prijava, oni se uglavnom hvataju za glavu i tek tada traže pomoć knjigovođe. Tada se javlja novi problem, a to je cena. U tom trenutku, posebno ukoliko je rok za predaju poreske prijave blizu, vlasnici preduzeća nisu u situaciji da biraju, pa moraju da plate koliko im knjigovođa traži. Većina knjigovođa u takvoj situaciji, kada ima hrpu papira da složi kako bi sastavila poresku prijavu, svoj rad naplaćuje na sat, što može da košta puno. Iz tog razloga, knjigovođa koji tada traži manje novca će svakako biti angažovan od strane vlasnika, koji će najverovatnije nastaviti da koristi njegove usluge i u budućnosti. Zato je za vas, kada savladate osnove knjigovodstva, vrlo važno da ponudite razumnu cenu. I angažman sigurno neće izostati.

Knjigovodstveni softver

Mnoge firme su shvatile mane ručnog vođenja poslovnih knjiga. Zato sve više njih koristi namenski knjigovodstveni softver. Međutim, treba imati na umu da korišćenje knjigovodstvenog softvera ne znači da vam nije potreban knjigovođa, već samo da će vam posao vođenja poslovnih knjiga uz njega biti znatno lakši. A da bi vam softver zaista bio od koristi, potrebno je da obučite nekoga ko će ga koristiti.

Karijera knjigovođe

Svako ko ima želju i volju da savlada knjigovodstvo to zaista može i da uradi. Ali neće biti dovoljno samo da dobijete diplomu da ste završili kurs, pa da odmah počnete da zarađujete. I knjigovodstvo, kao uostalom i sve druge profesije se uči i usavršava kroz praksu. Zato bi bilo najbolje da pronađete, za početak neku knjigovodstvenu agenciju u kojoj biste mogli da volontirate i tako uđete u ovu profesiju. Idealno je ako imate od koga da naučite i pitate sve što vas zanima.

 Kurs za ovlašćenog knjigovođu je moguće pohađati ili u školi ili preko interneta, odnosno online. Najbolje je da se raspitate u svom gradu koja je škola najbolja. A što se online kursa tiče, on je idealan ukoliko ne živite u gradu ili imate obaveza u kući, oko dece na primer.

Takođe, neophodno je da se podrobno raspitate da li i kakav sertifikat dobijate kada završite određeni kurs.O Autoru

Autor teksta - SEO usluge Srbija

Ocena: 1.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Da li znate važnost knjigovodje?

Elektronska finansijska tržišta i berze

Knjigovodstvo od kuće - Zaradite novac iz udobnosti svog doma

Kako sam odabrao knjigovodstvo

Nacionalni bankarski sistemi i međunarodno bankarstvo