Šta je potrebno da se postane sudski tumač

Napisao/la: Enterijer Stana

Ukupan broj reči: 675 | Datum: 23 03 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLDa biste postali sudski tumač, treba da ispunite mnoštvo uslova i zahteva. Postupak proglašenja za titulu sudski tumač nije nimalo jednostavan – treba mnogo radnog iskustva, znanja, strpljenja i sreće da izaberete trenutak. Sudski tumač se postaje kada Ministarstvo pravde dodeli pojedincu ovlašćenje da radi kao sudski tumač. Osoba tada dobija pečat sa posebnom oznakom i brojem, tj. šifrom koju ima svaki sudski tumač.

Da bi neko uspeo da dobije dozvolu za rad kao sudski tumač od Ministarstva pravde, treba da bude raspisan konkurs za to zanimanje za određeni jezik ili da ministar po svojoj proceni dozvoli nekome da postane sudski tumač. Ministarstvo pravde u tom konkursu zadaje kriterijume koje treba da ispuni osoba koja nastoji da postane sudski tumač.

 

Uslovi konkursa za zvanje sudski tumač

 

Svaki put kada konkurs Ministarstva pravde izađe u Službenom glasniku, kriterijumi mogu biti drugačiji od onih na nekom prethodnom konkursu. To zavisi od mnogo faktora, npr. za koji jezik se bira sudski tumač, koliko njih već ima dozvolu za rad u istom mestu (ili nijedan sudski tumač ne postoji tamo) ili ako se procena Ministarstva pravde o tržištu tog zanimanja promenilo od proteklog konkursa.

 

Šta sudski tumač mora da ostvari

 

Ono što se retko menja jesu uslovi koje sudski tumač mora da ima: sudski tumač treba da ima diplomu fakulteta u najmanjem trajanju od osam semestara, uverenje o državljanstvu, dokaz o prijavi prebivališta, najmanje pet godina iskustva u prevodilačkim poslovima. Prvi uslov – obrazovanje – sudski tumač može da ostvari na bilo kom fakultetu, nezavisno od oblasti studija. Dakle, filolozi, pravnici i ekonomisti mogu da budu najčešće zanimanje za koje se obrazovao prosečni sudski tumač, ali ni diplomirani menadžeri, politikolozi, pa ni matermatičari i biolozi nisu uskraćeni za mogućnost da postanu sudski tumač. Uverenje o državljanstvuRepublike Srbije  jeste obavezan uslov jer dokument odobrenja radne dozvole koju dobija sudski tumač važi samo za državljane Republike Srbije, posao koji će sudski tumač obavljati jeste na teritoriji Republike Srbije, a sudski tumač baviće se prevodima, prepisima poslovnih transakcija koje su od velikog značaja za državni, nacionalni i politički interes, tj. sudski tumač može da se bavi državnim dokumentima, pa je važno da nema državljanstvo drugih država. Takođe, pečat koji dobija sudski tumač beleži se konkretno na ime pojedinca, sudski tumač odgovara pred državnim organima kao odgovorno lice sa svim ličnim podacima koji su neophodni za eventualno krivično gonjenje. Prijava prebivališta služi da ne bi svako sa bilo kog kraja države konkurisao na radno mesto raspisano za one lokacije gde je neophodan sudski tumač. Ovo pravilo se najlakše zaobilazi jer nije teško promeniti mesto prebivališta, ali za one koji krivotvore podatke slede različite kazne. Iskustvo koje sudski tumač treba da ima u prevodilačkim poslovima u vezi je sa poslovima prevođenja, a obično kandidat koji prednjači radnim iskustvom u srodnim poslovima dobija zvanje sudski tumač.

Ako ste poželeli da postanete sudski tumač, pripremite se da obezbedite traženo na konkursu. Sudski tumač ne polaže testove, niti se prolazi bilo kakva provera osim onih navedenih u konkursu.O Autoru

Prevodilačka agencija Popović

http://www.sudski-tumaci.rs/srpski

Ocena: 5.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Šta je potrebno da se postane sudski tumač

Rasadnik komerc, prodaja vocnih sadnica

Kako otvoriti sopstvenu giros brzu hranu?

Privatan biznis - Tri koraka do $4,445.60 dnevno!

Kako poboljšati izgled frizersko-kozmetičkog salona

Postupak izrade izolacijske fasade

Otvoren Moj Frizer Portal