Zaštićeni prostor - plastenici, staklenici i korisne informacije za one koje žele da se bave ovom poljoprivrednom proizvodnjom

Napisao/la: Banja

Ukupan broj reči: 700 | Datum: 30 12 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTML Zajednički naziv za sve objekte u kojima se vrši proizvodnja povrća, voća i pečuraka, je zaštićeni prostor. U ovakvim objektima vrši se proizvodnja u kontrolisanim uslovima. Konstrukcija ovakvih objekata je najčešće metalna,ali često se mogu naći i plastične, pa čak i drvene konstrukcije. Ipak ako pričamo o savremenim objektima onda je konstrukcija metalna i to pocinkovana. U zavisnosti od vrste pokrivke sve  ove objekte delimo na plastenike i staklenike.

     Plastenici mogu  biti pokriveni mekom ilii čvrstom pokrivkom ili njihovom kombinacijom. Meka pokrivka je od folije, dok je čvrsta pokrivka leksan ondeks itd.U zavisnosti od visine sve plastenike delimo na niske tunele,tunele i prave tj savremene plastenike.
    Visina savremenih plastenika na vrhu može biti i sedam metara ,dok je na oluku i do pet metara.
    Ako su dva ili više plastenika međusobno spojena onda takve plastenike nazivamo višebrodni ili multispan plastenici. Ovakvi objekti zbog dobrog korišćenja svetlosti moraju biti postavljeni u pravcu sever jug. Folija kojom se pokrivaju plastenici mora da propušta dovoljno setlosti i da omogući da  kapi kondenzovane vodene pare skliznu niz foliju. Na plastenicima se mogu postavljati jednostruke i dvostruke folije,a posebno su preporučljive dvostruke na naduvavanje.Prostor između folija ispunjen vazduhom kao dobrim izolatorom,koji sprečava velike oscilacije temperature u plastenicima,tako da su isti topliji zimi i hladniji leti.
   Savremeni plastenici imaju  rešeno provetravanje, kod plastenika gde je odnos dužine i širine plastenika maksimalno 3 prema 1, provetravanje je čeono bilo da se otvaraju cela čela ili samo delovi čela.Kod većih plastenika i plastenika do tri broda provetravanje je bočno.Najefikasnije provetravanje je krovno provetravanje i najčešće se koriste kod plastenika sa velikim brojem brodova.
   U toku letnjih meseci neophodno je je obezbediti zasenu u plasteniku,i ona se postiže postavljanjem termoskrin folija,mreža za zasenu ili krečenjem plastenika.
  Proizvodnja u plastenicima može da se odvija na zemlji ali i na veštačkim podlogama. Od veštačkih podloga treba istaći supstrat,kamenu vunu kokosova vlakna itd.Posebno je u plastenicima interesantna proizvodnja rasada.Rasad se može proizvoditi u supstratu,tresetnim kockama,kockama kamene vune.Proizvodnja se može odvijati na zemlji i na stolovima. 
   Oprema u plasteniku i stepen automatizacije mogu biti različiti,a uslovljeni su pre svega načinom proizvodnje.Kod proizvodnje na zemlji ne postoje posebni zahtevi za automatizacijom , ali proizvodnja na veštačkoj podlozi pre svega na kamenoj vuni ili kokosovom vlaknu ne može ni da se zamisli bez visokog stepena automatizacije.
    Navodnjavanje u plastenicima je najčešće sistemom kap po kap ili orošavanjem.Kod proizvodnje na veštačkoj podlozi je mikrocevasto,koje se karakterišđe da svaka biljka preko ubodnog kapljača dobija vodu pri čemu voda lagano curi u neprekidnom mlazu.Kod ovakve proizvodnje ishrana i navodnjavanje teku istovremeno i taj proces se zove fertigacija.
     U zavisnosti od vremena proizvodnje i vrste biljaka koje se gaje plastenici se mogu grejati i dogrevati. Grejanje u plastenicima je obavezno kod proizvodnje rasada i ranoj proizvodnji toploljubivih vrsta. Dogrevanje uglavnom služi za zaštitu konstrukcije od snega, kao i kod proizvodnje onih biljnih vrsta koje bolje podnose niže temperature.Grejanje je uglavnom toplom vodom koja prolazi kroz mrežu metalnih ili plastičnih cevi,pri čemu se voda zagreva ili kotlovima na biomasu.drva i ugalj,gas ili mazut. Sve više se za tu svrhu koriste i geotermalni izvori vode.Kod dogrevanja se najčešće koriste termogeni na gas ili naftu.
    Staklenici su najsavremeniji, ali i najskuplji objekti zaštićenog prostora za koje je obavezno prikupiti podatke za dobijanje građevinske dozvole. O Autoru

Urednik i autor poljoprivrednog Portala - plastenici.net - mr Živica Jović

Ocena: 3.5

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Mladi u biznisu- Od studentskih maštarija do ozbiljnog preduzetništva

Šta utiče na motivaciju zaposlenih?

Ko sve obavlja otkup zlata, srebra, antikviteta i dragocenosti

4 Koraka za bolju korisničku podršku

Zaštićeni prostor - plastenici, staklenici i korisne informacije za one koje žele da se bave ovom poljoprivrednom proizvodnjom

Razlike između društva sa ograničenom odgovornošću i ortačkog društva

Budi srećan!

Sastavni delovi uspeha

Kako postati gubitnik?

Filozofija običnih ljudi o specijalnim ljudima

5 malih tajni u mlm biznisu

Tajne bogatstva

Kreiranje organizacije bez granica nije recept, već promena na kojoj svi zaposleni moraju da rade!

Visoke tehnologije u savremenoj privredi