Napoleon - Jedan od najvećih vojskovođa u istoriji

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 1076 | Datum: 25 04 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLNapoleon Bonaparta (1769.-1821.) ubraja se među najveće vojskovođe u istoriji. Od siromašnog porekla se uzdigao do cara Francuske, a u određenom periodu i do gospodara cele Evrope.

Rođen 1769. godine na Korzici, Napoleon je 1785. godine poslat u francusku artiljeriju, gde se brzo uspinjao i istakao se prolikom opsade Tulona (1793.), u gušenju ustanka rojalista u Parizu (1795.) i osvajanjem severne Italije u korist Francuske (1896.-1897.). Vrativši se iz rata u Egiptu (1798.-1799.), izrežirao je državni udar i postao prvi konzul, a 1804. godine se krunisao za cara. Posele kratkog mira, Britanija je izazvala rat koji je trajao od 1803. do 1812. godine. Napoleon je izbacio iz stroja britanske saveznike – Austriju, Prusku i Rusiju – kod Austrelica (1805.), kod Jene (1806.), Fridlanda (1807.) i Vagrama (1809.), ali je Britanija nastavila rat. Napoleon je upao u Portugal 1807. godine, u Španiju 1809. godine i Rusiju 1812, kako bi podrio britansku privredu, ali je to dovelo do novih struja: proteran iz Rusije i Španije, Napoleon je izgubio Lajpcig 1813., a 1814. godine je bio primoran da abdicira. Postavši vladar Elbe, pobegao je u Francusku 1815. godine i vladao je „stotinu dana“ pre nego što ga je daleko brojnija vojska potukla kod Vaterloa i prognala na Svetu Jelenu. Dva puta se ženio: Žozefinom Boarne i Marijom Lujzom od Austrije.

Napoleon je od ranih postrevolucionarnih godina nasledio francuski način ratovanja – napad, pokret, nemilosrdnost – što je zbunjivalo protivnike. On ga je usavršio svojim harizmatičnim vođstvom i taktičkom inteligencijom. Velington je uvažavao Napoleonovo prisustvo na bojnom polju i s vojskom brojnijom za 40.000 ljudi.

Napoleon je bio pravi majstor da sve nosioce činova svoje vojske nadahne i u njima pobudi odanost i hrabrost koje je visoko cenio. Birajući podređene, oslanjao se na sreću, neustaljene metode i na agresivnost („sviđaju mi se samo oficiri koji ratuju“); oni su bili predvodnici u prvim linijama borbe i u srazmerno velikom broju su ginuli.

Od svijih taktika nije nikada pravio sistem. „Ne postoje ni precizna ni konačna pravila… sve je stvar izvršenja.“ na stranu mudrost i drskost – tipične osobine njegovog ratovanja bile su brzi manevri, koncentracija i prividno povlačenje, u potrazi za načinom kako da podeli protivnike ili da ih izbaci iz ravnoteže, a sve da bi stekao pozicionu nadmoć.

Njegovo remek-delo bio je Austrelic (1805.). Prividno oslabljen na desnom boku, izazvao je bitku i iscepkao rusko-austrijske snage, potom prodro u sam centar i sleva opkolio previše razvučene neprijateljske redove.

Posle 1807. godine, nije tako lako ostvarivao pobede. Češće je pribegavao čeonim napadima, koristeći brojnu artiljeriju kako bi napravio prolaze u neprijateljskoj liniji. Neki smatraju da je to početak slabljenja njegove sile. Međutim, odbrambena bitka istočno od Pariza 1814. godine bila je na izvestan način sjajna, kao i njegov prvi rat u Italiji.

U očima Francuza Napoleon je isto tako bio veliki vladalac. Neposredno pre nego što je postao konzul, o njemu je rečeno: “Među vojnicima je on najbliži civilu.“ Budući da se odlikovao bistrim, pronicljivim umom, strahovitom snagom  koncentracije i izvanrednim pamćenjem, nametanje volje mu je polazilo za rukom kao samo od sebe. Po prirodi je bio štedljiv, umeren i društveno slobodouman.

Postigao je mnogo toga. Reformisao je poreski sistem, stvorio Francusku banku i preuredio francuske finansije. Iscrtao je obrise Građanskog kodeksa koji je izdržao test vremena. Reformisao je sistem krivičnog prava i lokalne državne uprave (stvaranje prefektura). Ojačao je više obrazovanje. Normalizovao je odnose između crkve i države. Osnažio je francusku poljoprivredu i izgradio kanale, puteve i luke. Francusku je uposlio, čime je stvorio utisak stabilnosti i prosperiteta. Gete je opisao Napoleonov administrativni učinak kao delo genija.

Napoleon je sebi postavljao visoke standarde, ubeđen da je podstaknut plemenitim idejama: ljubavlju prema Francuskoj, čašću i pravima čoveka. Bio je odvažan, blagonaklon u pobedi i velikodušan. Meternih 1813. godine izveštava da je rekao sledeće:“Čovek kao ja malo mari za život milion ljudi“; međutim, nega ranjenih govori suprotno.

Mnogi (ali ne svi) engleski savremenici videli su ga kao autokratu, skorojevićkog pustolova, „Sa majesté très Cores.“ ( Njegovo veličanstvo je previše Korzikanac ), ambiciozno čudovište opsednuto sopstvenom slavom. Međutim, osim autokratije, ova lista optužbi deluje preterano, najverovatnije izazvana i strahom.

Najveći neuspesi - uzroci njegovog pada - potiču od pogrešne procene. Spremno je verovao u odanost drugih; dug je spisak onih koji su ga izneverili. Bio je sklon preteranom samopouzdanju i nedostajao mu je osećaj sopstvenih ograničenja, zbog čega su njegove strateške vizije u izvesnim slučajevima bivale pogrešne.

 

Posebno je pogrešno proračunao posledice invazije na Španiju i primoravanja Burbona da se odreknu španskog prestola. Nije uspeo da proceni koliko su Nemačka, Italija i Holandija ozlojeđene zbog francuske okupacije. Potcenio je rizike pre pohoda na Rusiju i za vreme tog rata. Za vreme mirovnih pregovora 1813. i 1814. godine pokazao je malo smisla za stvarnu situaciju. Napoleonova narav se pokazala i u tome što je posle bitke kod Vaterloa pogrešno procenio kakav stav Britanci imaju o njemu, smatrajući da će ga dočekati raširenih ruku. Oni to, međutim, nisu učinili.

Napoleon je svakako jedna od najuticajnijih istorijskih ličnosti, čiji su život tumačili mnogi istoričari, psiholozi i drugi naučnici koji su posle njega živeli. Napisane su mnoge kljige i naučni radovi o njemu. Ukoliko vas zanima izrada seminarskog rada ili izrada diplomskog rada o Napoleonu ili bilo kojoj drugoj ličnosti slobodno nas kontaktirajte.O Autoru

Dugih 6 godina nam je bilo potrebno da se na tržištu pozicioniramo kao lideri. Naš motiv jeste da efikasno odgovorimo na zahteve svojih klijenata, jer upravo na taj način opstajemo i napredujemo. Osnovni cilj poslovanja naše grupacije je da svaki klijent bude zadovoljan. Ukoliko i dalje nastavimo sa pružanjem kvalitetnih usluga, od Vaših preporuka i pohvala ćemo zasigurno imati i dalje blistavu budućnost.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Napoleon - Jedan od najvećih vojskovođa u istoriji

Predsednik Skupštine Republike Srbije- dr. Nebojša Stefanović

Armensko pitanje: genocid ili masovni zločin?

Geopolitika hladnog rata - George Frost Kennan