Predsednik Skupštine Republike Srbije- dr. Nebojša Stefanović

Napisao/la: k1c4

Ukupan broj reči: 472 | Datum: 23 08 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLNebojša Stefanović rođen je u Beogradu 20. novembra 1976. godine. Završio je Devetu beogradsku gimnaziju „ Mihajlo Petrović- Alas“ a potom upisao osnovne studije na Fakultetu za poslovne studije, Univerziteta Megatrend. Nakon diplomiranja, svoje prvo radno iskustvo počinje da stiče u kompaniji “interspeed” gde je obavljao funkciju direktora marketinga. U međuvremenu, upisuje i magistarske studije i 2011. stiče diplomu magistra ekonomskih nauka.

Veoma rano, već sa nekih dvadesetak godina, Nebojša Stefanović započeo je svoju političku karijeru. Vođen idejom o boljoj budućnosti za Srbiju i njene građanje kao i željom da se ona učini modernom, evropskom državom, uspeo je da se istakne i postane jedan od najuglednijih ličnosti na srpskoj političkoj sceni.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora 2007. godine, istakavši se kao jedan od najperspektivnijih mladih političara, biva izabran za narodnog poslanika u republičkom parlamentu, a njegovo znanje i iskustvo u oblasti ekonomije, omogučava mu da bude postavljen na čelo skupštinskog Odbora za trgovinu i turizam. Ovu funciju obavljao je sve do isteka svog mandata, nakon čega odlazi u kompaniju “Jabuka” gde biva postavljen na mesto zamenika finansijskog direktora.

2008. godine Stefanović, kao jedan od osnivača Srpske napredne stranke, koja sada važi za najuticajniju partiju u Srbiji, svoju karijeru potpuno počinje da usmerava na politiku. Njegovo najveće, dosadašnje, političko dostignuće je svakako izbor za predsednika Narodne skupštine, nakon parlamentarnih izbora održanih u maju 2012. godine. Cilj koji je sebi postavio na početku svog predsedničkog mandata bio je da nacionalni parlament pre svega učini dostupnijim i transparentnijim javnosti, poveća njegovu kontrolnu funkciju prema izvršnoj vlasti, kao i da unapredi njegov položaj u međunarodnim diplomatskim krugovima. Uprkos tome što je danas, nakon godinu dana njegovog predsedavanja, srpski Parlament stekao veliki ugled i poštovanje ne samo domaće javnosti, već i visokih diplomatskih predstavnika sveta, on i dalje nastavlja da sledi taj svoj cilj.

Međitim , i pored svih dužnosti koje ima kao predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, Nebojša Stefanović nastavio je da radi na sopstvenoj edukaciji i u junu ove godine uspeo je da odbrani i doktorsku disertaciju na Megatrend Univerzitetu sa temom : „ Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom“ gde je za primer koristio Grad Beograd, tako da stiče i zvanje doktora ekonomskih nauka.O Autoru

Nikola Đurović

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Napoleon - Jedan od najvećih vojskovođa u istoriji

Predsednik Skupštine Republike Srbije- dr. Nebojša Stefanović

Armensko pitanje: genocid ili masovni zločin?

Geopolitika hladnog rata - George Frost Kennan