Zeleni Čaj i Uticaj na Zdravlje

Napisao/la: Noni

Ukupan broj reči: 352 | Datum: 26 06 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLZeleni čaj je jedan od čajeva za koje se tvrdi da donose veliku zdravstvenu korist. Koristi se zbog svog dobrog ukusa, ali i u cilju održavanja dobrog imuniteta i opšteg zdravlja, pa čak i za mršavljenje i kao pomoćno sredstvo u mnogim dijetama.

Zeleni čaj ima u sebi korisne suplemente, vitamine i razna korisna hemijska jedinjenja, a među najblagotvornijim se smatra epigalokatehin galat - EGCG.

Zeleni čaj pomaže organizmu da se izbori sa viškom masnoća. Gore pomenuto aktivno jedinjenje EGCG, omogućava da se stepen sagorevanja masti u organizmu pojača. Ovo je bino sa stanovišta postizanja optimalne telesne težine, pogotovo ako se ima u vidu da se uz pomoć zelenog čaja najviše sagoreva masno tkivo oko predela stomaka.

Zeleni čaj održava ravnotežu u organizmu na taj način što utiče na nivo šećera u krvi.  Epigalokatehin galat poboljšava korišćenje insulina i tako stabilizuje promene raspoloženja koje se često javljaju kod osoba sa ovom vrstom problema.

Za ovu vrstu čaja tvrdi se da pomaže kod malignih oboljenja. Iako nema dokaza da je to zaista tako postoje indikacije da bi mogao da deluje na potiskivanje rasta malignih ćelija. Smatra se da deluje preventivno ali su neophodna dodatna proučavanja u tom smislu.

Za korisne supstance sadržane u zelenom čaju postoji još jedno popularno verovanje. Smatra se da one deluju na sprečavanje oštećenja kože i na uništavanje slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Tako se smanjuju svi vidljivi znakovi starenja kože, kao što su bore i slilčno.

Postoje mnogi načini kako se priprema zeleni čaj. Ako spadate u one osobe koje nisu oduševljene ukusom ovog napitka, probajte da ga nabavite od različitih izvora ili da ga pripremite kao ledeni čaj. Obavezno je potrebno dodati prirodne zaslađivače, a ne šećer ili razna veštačka sladila.O Autoru

Postoje mnogi načini kako se priprema zeleni čaj. Ako spadate u one osobe koje nisu oduševljene ukusom ovog napitka, probajte da ga nabavite od različitih izvora ili da ga pripremite kao ledeni čaj. Obavezno je potrebno dodati prirodne zaslađivače, a ne šećer ili razna veštačka sladila.

Na delu mog web sajta gde se diskutuju zdravi čajevi možete saznati više i o ostalim vrstama čajeva korisnih za zdravlje.

Izvor: http://www.kristali.rs/hrana-i-pice/cajevi/zeleni-caj-i-uticaj-na-zdravlje.html

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zeleni Čaj i Uticaj na Zdravlje

Kako napraviti čaj na suncu