Čokolada i njen uticaj na zdravlje

Napisao/la: mikiz

Ukupan broj reči: 465 | Datum: 9 11 2009 | komentari: 0



Verzija za štampu

Preuzmi HTML



Danas sve više ljudi uviđa kako je za zdrav život neophodno konzumirati zdravu hranu. Zdrava hrana deluje blagotvorno ne samo na ljudski organizam već i na opšte psihofizičko stanje čoveka. Ljudi sve više uviđaju da mnoge bolesti čak i one psihičke prirode mogu biti izlečene ili makar ublažene konzumiranjem ispravne i uravnotežene hrane.

U tom smislu često se postavlja pitanje da li je čokolada zdrava hrana. Pre svega treba imati u vidu da čokolada može da bude veoma različita. U super marketu možete kupiti širok izbor čokolade, počevši od crne čokolade, preko mlečne, čokolade sa lešnicima, bademima ili rižom. Sve su ove vrste čokolade pripremljene različito, sadrže u sebi veći ili manji procenat ostalih supstanci, kao što je beli šećer, ili bilju masnoću. Ali osnovna supstanca od koje se čokolada pravi je kakao prah.

Kakao prah je gorak. Siguran sam da ste svi vi probali nekada kakao prah i on zaista jeste gorak. Proizvođači slatkiša ga zato mešaju sa šećerom i ostalim nezdravim supstancama da bi mu poboljšali ukus ali tako ga se poništava korisni učinak kakaoa.

Koji su korisni učinci kakao praha?

Pre svega on sadrži mnoštvo antioksidanasa koji se u našem organizmu bore protiv slobodnih radikala. Osim toga tu su i flavonoidi, takođe korisne supstance, a kakao dovodi do lučenja serotonina što poboljšava osećaj dobrobiti i sreće. Dakle, kakao ima više ili manje pozitivno delovanje na ljudski organizam, mada naučnici još uvek nisu načisto sa ovim.

Ako je kakao korisna biljka sa pozitivnim delovanjem po zdravlje, da li to važi i za čokoladu? Na žalost ne baš jer unošenjem čokolade vi unosite velike količine masnoća i šećera za koje se pouzdano zna da nisu baš idealni za zdravlje.

Zato sledeći put kada se budete našli u supermarketu i posegnete za nekom čokoladom, proverite sastav. Koji je procenat kakaoa? Ako nije veliki onda znate koliko je sati i šta ćete i koliko kalorija ćete uneti u vaš stomak.

Bolja varijatna je svakako uzeti crnu čokoladu. Danas na tržištu imate veliki izbor crne čokolade, a procenat kakaoa u njima može ići i do 80 %. Sigurno da ukus nije baš najbolji, i možda nije uporediv sa predivnom mlečnom čokoladom koja se topi u ustima.

Ali razmislite šta vam je važnije, da li vam je važnije trenutan osećaj zadovoljstva ili dugotrajno zdravlje i ravnoteža?



O Autoru

Čokolada može biti izvor zadovoljstva ako znate kako pravilno da je konzumirate.

Posetite moj blog na kome se razmatra zdrava hrana.

Izvor: http://www.kristali.rs/hrana-i-pice/cokolada/cokolada-i-njen-uticaj-na-zdravlje.html





Ocena: 4.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Čokolada i njen uticaj na zdravlje