Brisnice - antiseptici i diuretici

Napisao/la: sveznalica

Ukupan broj reči: 337 | Datum: 21 09 2009 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLBrusnice imaju antibakterijsko, antiseptičko i diuretsko dejstvo. Koriste se kao preparat protiv cista, protiv infekcije bubrega, infekcija urinarnog trakta i da bi se ojačale desni.

Brusnice su jako dobre za opšte stanje zuba. Najnovija istraživanja pokazuju da mogu sa spreče propadanje zuba i da poboljšaju zdravlje desni. Zato je takođe dobro koristiti sos od brusnica ali samo uz ručak jer njegova kiselost može biti štetna za zube, što nije nikakav problem ako se uzima neki dijetetski preparatod brusnica.

U toku godina sve se više dokaza javlja o mogućim zdravstvenim efektima ove vrste bobičastog voća, ukljućujući mogućnost da se deliju protiv urinarnih infekcija i stomačnih čireva. Istraživači u Americi su došli do zaključka da brusnice poboljšavaju zdravlje svinja i da je isto to moguće i kod ljudi. Prah od brusnica koji se stavlja u ishrani svinja je načinio njihove krve sudove elastičnijim i otvorenijim.

Proučavanja o zdravstvenoj koristi brusnica što se tiče dentalnog zdravlja su došla do zaključka da brusnice sprečavaju štetne bakterije da se zalepe za desni i zube, i tako sprečavaju da se formira plak. Plak je glavni uzrok propadanja zubi i bolesti desni. Broj pasti za zube koje sadrže ekstrakt od brusnice se povećava svakim danom. Ali trebamo biti svesni i negativnosti - brusnice su veoma kisele pa proizvođači dodaju šećera u proizvode od brusnica. Svaki put kada se pojede nešto kiselo dolazi do privremenog omekšavanja zubne gleđi. Kada pljuvačka neutrališe kiselost gleđ se vraća u svoje normalno stanje. Ako se ovo ponavlja previše često, zubi nemaju prilike da se poprave na vreme i sitne čestice gleđi se odvajaju. To se zove erozija. Zbog ovih potencijalnih problema, brusnice treba da se konzumiraju uglavnom za vreme obroka ili u umerenim količinama van obroka.O Autoru

O brusnicama kao diureticima pročitajte više na mom novom blogu sveznalica.wordpress.com.

 

Izvor: http://www.kristali.rs/hrana-i-pice/hrana/brisnice-antiseptici-i-diuretici.html

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Prilozi i salate u Girosu i Burgeru

Ugljikohidrati

Gastronomsko hodočašće kroz Portugaliju

Šta je đumbir

Brisnice - antiseptici i diuretici