Gastronomsko hodočašće kroz Portugaliju

Napisao/la: draganst

Ukupan broj reči: 380 | Datum: 17 01 2012 | komentari: 0



Verzija za štampu

Preuzmi HTML



Portugalska kuhinja je potpuno u skladu sa mavarskim osvajanjima, bogatom kolonijalnom prošlošću Portugalije i slavnim pomorcima koji su preko Lisabona, prvi u Evropu donosili egzotične začine i plodove. Upravo zahvaljući tome, portugalska kuhinja, koja u osnovi dosta liči na mediteransku, ima milion specifičnosti. Portugalija je poznata širom sveta kao zemlja fada i zemlja bogate istorije, ali je malo poznato da je ovaj mali evropski narod stvorio i jedni od najboljih i najbogatijih gastronomskih tradicija u kojoj nema mesta rutini.



Portugaliju treba obilaziti uz pravo gastronomsko hodočašće. Svaka provincija nudi specifična jela koja se pripremaju samo tu i nigde više. Niz jela se priprema u kataplani - bakarnoj posudi koja podseća na naš đuveč. Dok su za sever karakteristična masna i teška jela, poput škembića, na jugu su u ishrani zastupljeniji morski plodovi. Prestonica Lisabon i njegova okolina, daleko su poznati po specijalitetima od puževa.



Zvuči paradoksalno da zemlja koja izlazi na Atlanski okean i prebogata je ribom, za nacionalno jelo ima ribu iz hladnih i dalekih voda severnog Atlantika. Naime, dominantno jelo portugalske kuhinje je riba bakalar pripremljena na milion načina i može se naći na svakom koraku. Recepti se uglavnom razlikuju po dodacima, a najčešće se priprema sa krompirom, lukom i maslinovim uljem. Pored bakalara, jedan od najvećih specijaliteta je karne de porko a alentežana, svinjetina pripremljena sa školjkama i sosom od burbona, raznih začina i vina.



Supe i čorbe su takođe veoma popularne. Najpopularnija je čorba kaldo verde. Priprema se od krompira, zelenog kupusa, krvavice, jaja i korijandera.



Predjela na trpezi seoske Portugalije su nebrojena. Naravno, uz sve to idu vino i masline. Proprcionalno površini, Portugalija je jedna od najvećih vinogradarskih država na svetu, pa je i ponuda vina praktično neograničena. Jedno od najspecifičnijih vina je vinju verd, zeleno vino koje se tako zove ne zbog boje, već zbog toga što se spravlja od nezrelog grožđa.



O Autoru

Dragan Stanisavljevic, autor sajta recepti-kuvar.com, hobi su mu putovanja i upoznavanje nacionalnih kuhinja.





Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Prilozi i salate u Girosu i Burgeru

Ugljikohidrati

Gastronomsko hodočašće kroz Portugaliju

Šta je đumbir

Brisnice - antiseptici i diuretici