Prilozi i salate u Girosu i Burgeru

Napisao/la: Enterijer Stana

Ukupan broj reči: 554 | Datum: 17 01 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLGiros ne čini samo meso. Giros čine i njegove salate i prilozi koji idu uz njega.  Spoj mesa koje je pripremljeno na karakterističan način i prilozi daju karakterističan i specifičan ukus, koji podseća na Grčku. Danas u giros mesu se pretežno nalazi pileće i svinjsko meso, ali nije strano da se nađe goveđe ili jagnjeće meso. Meso je potrebno da odstoji najmanje 24 sata pre same upotrebe i stavljanja na pečenje. Meso se potapa u sos od većeg broja začina i maslinovog ulja, i tokom ta 24 sata upija sve što je potrebno iz tog sosa. Meso se potom stavlja na vertikalnu šipku, koja se rotira ili oko električnog grejača ili oko plamena koji nastaje od gasa. Kada je meso spremno i ispečeno došlo je na red , da se stavi u pita hleb ili na tortilju.

 

Pomfrit

Giros je svakako nezamisliv bez njega, to je krompir koji je sečen na tanke dugačke delove. Da bi se pomfrit spremio, potrebno ga je ubaciti u fritezu. Malo ljudi koji spremaju giros koristi svež krompir i od njega prave pomfrit  već kupuju zamrznuti.

 

Paradajz i luk

Grci kao narod praktikuju mnogo povrća u svojoj ishrani. Primarno povrće je pradajz i krompir. Za krompir smo videli da se nalazi u girosu u vidu pomfrita. Paradajz poseduje mnoga lekovita svojstva i zbog toga se nalazi baš kao primarno povrće u ishrani. Supstitut paradajzu u girosu može biti kečap. Paradajz kao i luk se seču na male kolutove. U girosu se koristi isključivo crveni luk zbog svoji pozitivnih uticaja na holesterol i srce. Priliko konzumacije ovog luka, on kupi loš holesterol iz organizma i šalje ga napolje,a zadržava dobar.

 

Tzatziki salata

 

Ova tradicionalna grčka salata se pravi od jogurta u kome se nalazi krastavac, maslinovo ulje, sok od limuna i krastavac. Ova salata se najčešće služi sama kao umak i predjelo. Tako je kod grka dok kod nas se služi kao prilog sa velikom količinom hleba.

 

Tradicionalno jelo grcke nije jedini specijalitet koji je popularan na nasim prostorima. Pored girosa, burgeri poprimaju sve veci znacaj i prisutni su u velikom broju lokala.

 

 

Vise informacija o girosu i burgerima, ali i dodacima koji idu uz njih pogledajte na sajtu www.burgerplus.rs.

 O Autoru

http://www.burgerplus.rs/srpski/kontakt

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Prilozi i salate u Girosu i Burgeru

Ugljikohidrati

Gastronomsko hodočašće kroz Portugaliju

Šta je đumbir

Brisnice - antiseptici i diuretici