Ugljikohidrati

Napisao/la: josip123

Ukupan broj reči: 410 | Datum: 2 02 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLUgljikohidrati se sastoje od jednostavnih i složenih molekula šećera. Najjednostavniji je oblik glukoza. Svi se ugljikohidrati u probavnom procesu razgrađuju na glukozu koja se zatim apsorbira u krvotok, a organizam je upotrebljava na različite načine. Taj se proces najbrže odvija ako su šećeri iz hrane u jednostavnom obliku. Glukoza iz krvi može se odmah iskoristiti, osobito ako tijelu treba mnogo energije.

Primjerice, sportaši tijekom napornih vježbi znaju uzimati čistu glukozu.

 

Škrob je složenija vrsta ugljikohidrata sastavljena od drugih lanaca molekula glukoze. Njihova razgradnja u probavnom procesu traje duže, što znaći da omogućuje postupnu i trajnu opskrbu glukozom. Organizam obično sadrži dovoljno rezervi glukoze za zadovoljavanje energetskih potreba tijekom dana. Ako organizmu nedostaje, glukoza se proizvodi u jetri iz glicerola (dobivenog iz masti) i amonokiselina (dobivenih iz bjelančevina).Nasuprot tomu, suvišak glukoze se u jetri pretvara u složen ugljikohidrat, glikogen ili životinjski škrob. Pohranjuje se u jetri i mišićnim stanicama i služi kao rezervna energija koje se koristi kiada u krvi nema dovoljno raspoložive glukoze.

 

Industrijski proizvedene namirnice poput slatkiša, keksa, kolača, čokolade i umaka, većinom se sastoje od jednostavnih šećera. Ti šećeri tijelu daju energiju u obliku glukoze, no osim toga nemaju nikakve hranjive vrijednosti. Stanovnici zemalja na Zapadu uživaju u ovoj ukosnoj hrani i jedu je u prekomjernim količinama nauštrub zdrave hrane. Trajno prekomjerno konzumiranje šećera uzrokoje taloženje tjelesnih masti i glavni je čimbenik razvoja o inzulinu neovisnog dijabetesa melitusa, kvarenja zuba i pretilosti.

 

Stručnjaci se slažu da je škrob najzdraviji oblik ugljikohidrata za ljude. Žitarice, žitne pahuljice, kruh, tjestenina, krumpir i drugo povrće i voće ne samo da sadrže visok udio škroba, već i vlakana, vitamine i minerale. Nutricionisti preporučuju da 60-70% od ukupnog dnevnog unosa hrane budu složeni ugljikohidrati u obliku škroba koji se nalaze u integralnom kruhu, integralnim žitaricama, smeđoj riži, integralnoj tjestenini i krumpiru (osobito kuhanom u kori). Te su namirnice zdravije i više zasićuju od svojih bijelih inačica. Uz to su veoma korisne za održavanje tjelesne težine.O Autoru

Istražujemo i pišemo o prehrani, a posebno kako hrana utječe na kilograme. Jer prehrana izrazito uječe na našu težinu. Ujedno i obrađujemo temu kako smršaviti na našem blogu.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Prilozi i salate u Girosu i Burgeru

Ugljikohidrati

Gastronomsko hodočašće kroz Portugaliju

Šta je đumbir

Brisnice - antiseptici i diuretici