Prednosti i osobine alu, pvc i papirne ambalaže u funkciji proizvodnje, transporta i odlaganja hrane

Napisao/la: danijelpendjer

Ukupan broj reči: 991 | Datum: 4 03 2012 | komentari: 1Verzija za štampu

Preuzmi HTMLUstanovljavanjem aluminujuma kao higijenski upotrebebljivog materijala, aluminujumska ambalaza za pakovanje hrane postala je komercijalan izbor za mnoge proizvođače u prehrambenoj industriji. Aluminijumske posude, kao što su, posude za ketering i metalne konzerve za povrće, prepoznate su kao izvanredno rešenje po pitanju transporta hrane, od proizvođača do krajnjeg korisnika. Proizvođači i konzumenti postali su svesni prednosti upotrebe aluminujumske ambalaže pored mnogobrojnih materijala za pakovanje prehrambene robe kao što su staklo ili plastika. Tehnologija pakovanja je neverovatno poboljšala proces proizvodnje i distribucije hrane.

Alu posude

Posude od aluminijuma napravljene su od aluminijumske folije, a podobne su za spremanje raznorazne vrste hrane, kao što su pice, pogače, kuvana jela, suhomesnati proizvodi i sl. Takođe su pogodne za čuvanje prehrambenih proizvoda.

Bez obzira što su aluminijumske posude namenski određene za jednokratnu upotrebu, posle upotrebe moguće ih je dobro oprati, a nakon toga iznova koristiti.

Alu posude predstavljaju dobar način za pečenje, a hleb ispečen u aluminijumskim posudama moguće je odmah servirati. Zahvaljujući svojim karakteristikama, aluminijumske posudice se mogu koristiti i kao vatrostalno posuđe. Zbog svoje male težine, alu posude se mogu koristiti i za merenje mase namirnica.

Alu folije

Alu folija je dosta primenjena u industriji prehrane. Može se upotrebljavati za uvijanje hrane, prilikom skladištenja u zamrzivač, ali se može koristiti ih i za mnoge druge stvari. Alu folija veoma dobro štiti hranu od svetlosti, drugih aroma i vlage, a to su i osnovni razlozi njenog korišćenja u konzervaciji prehrambene robe. Čak i u slučaju da je vrlo tanka, alu folija pruža izvanrednu zaštitu u cilju očuvanja ukusa i karakteristika namirnica.

Alu folija ima najnižu brzinu stvaranja vodene pare za razliku od svih ostalih ambalaža. To znači da je najefikasnija, jer sprečava gubitak tečnosti iz prehrambenih proizvoda. Ovo je razlog zašto aluminijumska folija ima prednost za razliku od providne folije, kada se radi o skladištenju hrane na neodređen vremenski period.

PVC folija za pakovanje prehrambenih proizvoda

Folije za pakovanje hrane nude bogat izbor opcija za skladištenje kuvanih jela i sirove hrane. Folije za pakovanje imaju sposobnost da održe proizvod bezbednijim, svežijim i ukusnijim, i zbog ovih osobina folija je najčešći izbor proizvođača farmaceutskih proizvoda, kućne hemije, kafe, slatkiša, kao i mnogih drugih higijenski zahtevnih proizvoda.

Streč folije čuvaju svežinu i ukus jela u određenom vremenskom periodu i sprečavaju širenje neprijatnih mirisa u frižideru, kao i da se mirisi pomešaju sa mirisima ostalih namirnicama.

Prednosti streč folije za pakovanje hrane su sledeće:

• Izuzetno mala cena pakovanja- ako se poredi sa alternativnim metodama pakovanja prehrane.

• Izuzetno je pogodna za pakovanje masnih prehrambenih proizvoda.

• Providna je – upakovana hrana se veoma dobro vidi.

• Nepropušta kiseonik i ugljen-dioksid, i tako onemogućava stvaranje buđi i vlage. Još jedna prednost ove karakteristike je da, streč folija štiti proizvod od sušenja, kvarenja i mešanja sa drugim mirisima.

• Namirnica zadržava svežinu

• Folija prati oblik proizvoda.

PVC folija se dosta koristi u proizvodnji i distribuciji svežine ribe, povrća i malina.

Karakteristike streč folije jesu:

• Odlično se rasteže

• Visok sjaj i prozirnost

• Odlično drži i jako zaptiva proizvod

Pekarski papir

Papir za pečenje je izuzetno otporan na tečnost i mast, a upotrebljava se prilikom pečenja zato što je veoma otporan na visoke temperature. Karakteriše ga nelepljiva površina, i baš zbog toga pleh u kojem je pečeno ostaje čist, a pecivo se jednostavno može ukloniti sa papira.

Pekarski papir se tretira kiselinom u procesu proizvodnje, a glavni razlog tome je što mu je potrebna veća otpornost na toplotu. U daljem procesu izrade papir se pokriva materijalom koji je otporan na prilepljivanje, kako se hrana ne bi lepila za njega.

Papir za pečenje se može koristiti na temperaturama preko 200 °C, u zavisnosti od karakteristika, odnosno, namene papira. Izlaganjem toploti papir dobija na čvrstini- postaje krući, i dobija tamno braon boju.

Kod pekarskog papira obe strane su iste tako da je svejedno koja će strana biti okrenuta dole prilikom upotrebe.

Pekarski papir je najbolji saveznik svake prave “domaćice”, a koristi se za pečenje raznoraznih peciva, kao što su kolači, gibanice i testa za rođendanske torte.

Mesarski papir

Mesarski papir se prevashodno koristi za pakovanje proizvoda od mesa (kao što i samo ime kaže), obično je sivkaste ili bele boje, a sa jedne strane je plastificiran. Njegova osnovna uloga je da se omogući bezbedan transport od prodavnice do mesta konzumiranja proizvoda.

Papir za meso je moguće koristi i u druge svrhe. Dosta često se njime koriste umetnici prilikom zatvaranja ramova na slikama, jer je jeftin i čvrst, i prodaje se u širokim rolnama. Kompanije koje se bave selidbama upotrebljavaju mesarski papir za pakovanje umetnina od porcelana i stakla zarad bezbednijeg čuvanja prilikom transporta.

Ako kojim slučajem nameravate da otvorite ili posedujete restoran brze hrane, ketering službu ili bilo kakav drugi tip "radnje" koja nudi prehrambene proizvode ili usluge, nadam se da vam je ovaj članak koliko-toliko pomogao u sagledavanju mogućnosti i ideja, sa ciljem da što bolje realizujete vaš servis.O Autoru

Danijel je veliki fan interneta sa posebnim interesovanjima za internet marketing. Ukoliko delite ista interesovanja, obavezno pogledajte njegov WP blog, koji se nalazi na adresi http://setupmarketing.wordpress.com.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

21 05 2012 at 8:20, by Guest
ambalaza je jako bitna ..kvalitet, ukus hrane i bezbroj drugih stvari koje je autorka pomenula..lep post! pozdrav
www.potrcko-dostava hrane.rsJoš članaka iz ove Kategorije

Novi trendovi u izradi torte za svadbu

Šta danas ručati: kuvana jela, roštilj, salate...

Fini, brzi i jednostavni deserti!

Vitamin B17 u Ishrani

Zanimljivosti i priče o koktelima

Obicaji za uskrs

Posni kolači jednostavni i zahvalni

Slatkiši poslastičara Emila Žerboa

Kako smrsati efikasno i trajno

UGOSTITELJSKE ČAŠE ZA VINO

Prednosti i osobine alu, pvc i papirne ambalaže u funkciji proizvodnje, transporta i odlaganja hrane