Pesto sos od bosiljka

Napisao/la: Mika

Ukupan broj reči: 599 | Datum: 6 03 2013 | komentari: 0



Verzija za štampu

Preuzmi HTML



Pesto sos je jedan od omiljenih dodataka italijanskim jelima. To je pravi miris i ukus mediteranske kuhinje.
Odličan je izbor uz špagete i makarone. Dostupan je u marketima i prodaje se u teglicama, ali nije ga uopšte teško napraviti. Evo kako možete i vi kod kuće napraviti pesto sos.

Potrebni  sastojci

Od sastojaka su vam neophodni sveži listovi bosiljka, rendani sir parmezan, ekstra devičansko maslinovo ulje, semenke pinjole (probajte ih naći u prodavnicama zdrave hrane), beli luk, prstohvat soli i malo bibera.

Pripremanje sosa

Ovaj sos se ustvari ne kuva. Potrebna vam je električna seckalica ili blender, gde ćete ubaciti sve sastojke. Sipajte pola čaše maslinovog ulja, pola čaše parmezana, 2 čaše opranih i svežih listova bosiljka, 2 kašike pinjola, 2 čena belog luka, te malo soli i bibera. Sve dobro iseckajte i umiksajte. Trebačlo bi da dobijete više gustu nego tečnu masu. Sipajte pesto sos u već pripremljenu, čistu i suvu teglu. Možete ga koristiti više dana, ako ga čuvate u frižideru.

Bosiljak

Neke od sastojaka pesto sosa možete i zameniti ili izostaviti, ali bosiljak nikako. To je glavni sastojak pesto sosa. Bosiljak je zeljasta biljka, jakog i prijatnog mirisa i ukusa. Bosiljak je u svetu veoma cenjena začinska biljka. Dobar je za probavu i poboljšava apetit. Cela biljka je lekovita, ali se u kulinarstvu pretežno koriste listovi. Listovi se upotrebljavaju sveži ili sušeni kao začin. Sveže listove možete da zamrznete i da imate preko zime sirovinu za pravljenje pesto sosa. Bosiljak je na
šao primenu i u prehrambenoj industriji.
Bosiljak potiče iz Indije.Pre 5000 godina poznavali su ga Egipćani, a u starom Rimu u doba vladavine Cezara bio je poštovana lekovita i začinska biljka. U Evropu su ga preneli monasi u 12. veku.  Danas se gaji na širem području Mediterana.
Bosiljak je jednogodišnja biljka, razgranate stabljike, koja dostiže visinu do 80 cm. Listovi su na dugoj peteljci, jajolikog oblika i na završetcima zašiljeni. Listovi su najčešće zelene boje, ali postoji i ljubičasti bosiljak. Ljubičasti bosiljak se više uzgaja kao ukrasna biljka. Listovi bosiljka su prekriveni dugim i kovrdžavim dlačicama. U gornjem delu stabljike razvijaju se mali beli cvetovi.
Bosiljak sadrži eterična ulja, tanine, saponine, gorke materije i druge manje važne sastojke. Dominanten sastojak eteričnog ulja bosiljka je matilkavikol, a onda linalol i metileugenol. Bosiljak ima i mnoge druge narodne nazive, pod kojima je poznat u različitim krajevima. Bosiljak se još zove bosilje, faslidžan, maslidžan, basil, mislodjin, bosilek itd.



O Autoru

Nešto malo o lekovitom bilju i receptima





Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Nekoliko saveta za ukusnije kolače

Pesto sos od bosiljka

Jednostavan recept za hleb