UGOSTITELJSKA OPREMA ZA HOTELE I RESTORANE

Napisao/la: zeljka

Ukupan broj reči: 743 | Datum: 8 05 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLUgostiteljska oprema obuhvaća mnogo elemenata koji su važni u upotrebi u ugostiteljstvu. Ugostiteljsku opremu možemo podijeliti na sitnu i krupnu ugostiteljsku opremu. Sitna ugostiteljska oprema može se podijeliti na čaše, pribor za jelo, porculansko posuđe, lonce, tave, grablice, hvataljke itd. Krupnu ugostiteljsku opremu čine uređaji kao što su strojevi za pranje posuđa, ledomati, friteze, tosteri, peći, rashladne vitrine te neutralni elementi kao kolica, šankovi, kuhinjski pultevi, razne vitrine...

Prilikom odabira ugostiteljske opreme, kako sitne, tako i krupne, jako je važno obratiti pozornost na kvalitetu. Kvalitetna oprema znači dugogodišnju i sigurnu upotrebu bez straha da će se ona kvariti ili oštetiti ako se redovito i pravilno održava.

Kod krupne ugostiteljske opreme preporučljivo je obratiti pažnju na pojedine djelove određenih uređaja poput kompresora, termostata i grijača jer upravo ti elementi uređaja najviše određuju njegovu kvalitetu i trajnost. Često puta je zbog brenda uređaj vrlo skup, iako se u njemu ne nalaze i vrlo dobri dijelovi i obratno.

Prilikom korištenja uređaja u ugostiteljstvu vrlo je važno voditi računa o vodi koja ulazi u uređaje pa se u slučaju tvrde vode preporuča ugradnja depuratora, ako ga sam već sam uređaj ne posjeduje. Naime, time se sprječava nastanak kamenca pa će uređaj trajati duže, manje će se kvariti i davati će znatno bolje rezultate. Ovdje ponajviše treba obratiti pažnju na na perilicu posuđa i ledomat. Unatoč činjenici da se uređaji u ugostiteljstvu koriste i do 20 puta češće nego u kućanstvu, prilikom korištenja vode koja je prošla kroz depurator, posuđe će biti čisto, led proziran, a uređaj će se znatno rijeđe kvariti.

Dizajn krupne ugostiteljske opreme važan je ukoliko razmatramo njegovu praktičnost jer će praktičniji uređaj omogućiti kvalitetniji, lakši i brži rad. Što se tiče estetske strane, dizajn nije bitan jer gost u pravilu ne dolazi u vizualni kontakt s krupnom ugostiteljskom opremom.

Kada govorimo o sitnoj ugostiteljkoj opremi, treba napomenuti da je pri njezinom odabiru važno odabrati onu koju ćete moći jednostavno nadopunjavati zbog neizbježnog uništavanja pri upotrebi. To se posebno odnosi na čaše, pribor za jelo i porculansko posuđe. Mogli biste se naći u vrlo nezgodnoj situaciji ukoliko za svoj ugostiteljski objekt odaberete čaše, pribor za jelo ili posuđe koje nećete moći nadopunjavati novima.

 Estetski dojam sitne ugostiteljske opreme s kojom gost dolazi u kontakt nije manje važan od njezine kvalitete. Neovisno o tome kako je rangiran Vaš ugostiteljski objekt, odaberite posuđe koje se svojim dizajnom uklapa u interijer i ponudu.

Kod ekskluzivnijih restorana i hotela, preporučljivo je pri odabiru posuđa, čaša i pribora za jelo, ovisno o mogućnostima, obratiti pažnja i na marku, tj. brand proizvoda. Takve ugostiteljske objekte posjećuju ljudi naučeni na vrhunsku ugostiteljsku ponudu i vrlo često su i sami poznavatelji vodećih marki proizvoda pa će zasigurno prepoznati i cijeniti vaš trud pri odabiru takvog posuđa.

Bitno je spomenuti i održavanje opreme za ugostiteljstvo. Pravilno održavanje omogućiti će dugotrajniju upotrebu opreme, a uz to će i zadovoljiti brojne estetske i higijenske kriterije. Pravilnim i redovitim održavanjem ugostiteljske opreme spriječiti ćete lom i oštećenja pa će oprema biti postojanija, smanjiti ćete troškove vezane za nadopunu, a svojim ćete gostima omogućiti da uživaju u čistom i sjajnom posuđu.

 

 O Autoru

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

UGOSTITELJSKA OPREMA ZA HOTELE I RESTORANE

Restorani i noćni život u Beogradu