UGOSTITELJSKE ČAŠE ZA VINO

Napisao/la: zeljka

Ukupan broj reči: 916 | Datum: 18 04 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLBrojni su kriteriji po kojima se može procjenjivati kvaliteta ugostiteljskih čaša za vino.

Prije svega, kvalitetnu čašu karakterizira čvrsta površina, otporna na ogrebotine i udarce, a koja joj ujedno daje čist, specifičan, zvonki zvuk. Kako bi se boja i bistrina vina doživjele u potpunosti, čaša bi trebala biti potpuno bezbojna na dnevnom i umjetnom svjetlu te bez suvišnih ornamenata i dekora. Naime, upravo bezbojna površina, bez suvišnih dodataka na staklu, ugodnija je oku i dodiru, ali i ono najvažnije, omogućuje potpuni doživljaj vina.

  Osim o estetskim zahtjevima, pri odabiru čaša, trebalo bi voditi računa i o onima praktične prirode. Ugostiteljske čaše za vino moraju biti pogodne i za pranje u perilici suđa,  a kvaliteta se pritom odražava u dobroj otpornosti na promjene temperature i  sredstva za pranje. Također, kako bi se spriječio međusobni kontakt čaša prilikom pranja u perilici, a time i smanjila njihova lomljivost, svaka vinska čaša trebala bi stajati u zasebnom pretincu odgovarajuće košare.

  Profesionalni kriteriji nalažu da ekskluzivniji hoteli i restorani raspolažu isključivo kristalnim čašama, ali ne i onima ručne izrade (tzv. puhane čaše) jer su takve čaše izuzetno skupe, a istodobno ne otporne na lom pa njihovim svakodnevnim korištenjem može nastati nepotreban trošak za ugostitelja. I manje ekskluzivni hoteli i restorani trebali bi u svom asortimanu imati nekoliko kompleta kristalnih čaša. Time bi gostima u posebnim prigodama pružili osjećaj posebnog ophođenja te doprinijeli izgledu postavljenog stola.

   Čaše za vino se po obliku dijele na čaše za bijelo vino, crno vino, desertno vino, bordo, roze i burdundac.

Prilikom serviranja, crna vina bi trebala ostati u dodiru sa zrakom, kako bi se njihov buke razvio u potpunosti. To se postiže korištenjem većih čaša, širokog, trbušastog tijela, zapremnine do pola litre, a vino se toči do 1/3 čaše. Posluženo u takvoj čaši, vino će dati ono najbolje od sebe - karakteristične arome i lijepu crvenu boju.  

 Prilikom serviranja bijelih vina, nije potreban njihov „doticaj“ sa zrakom pa se ona poslužuju u manjim čašama od onih za crna vina, a pune se do svoje ½ zapremnine.

   Neovisno o navedenim pravilima o punjenju čaša, nećete pogriješiti ako čašu napunite do njezine najšire točke. Na taj način veća površina omogućava vinu da do kraja istakne svoju profinjenost.

  Suha i polusuha vina, kod kojih su izraženije voćne note,  poslužuju se u čašama suženih otvora koji omogućuju da vino teče u užem mlazu, prilikom čega su najfinije arome usmjerene u nosnice.

Obraćanje pozornosti na navedene pojedinosti znak je istinskog ugostiteljskog profesionalizma.

Zanimljivo je za napomenuti da su se do početka 90-ih godina prošlog stoljeća kristalne čaše za vino izrađivale s velikim postotkom olova, kao sastojka u izradi. Ono je staklu davalo čvrstoću, ali i težinu. S vremenom se došlo do saznanja da olovo sadrži određene elemente koji štete ljudskom zdravlju, stoga se ono danas sve manje koristi u proizvodnji. Važan napredak u tom smislu postignut je krajem 90-tih godina, kada je  patentirano kristalno staklo tritan, s udjelom olova manjim od 1%.

Olovo je u izradi čaša s patentiranim staklom zamijenio novi sastojak – titan. On je omogućio postojanu čvrstoću, manju težinu čaše, ali i profinjenost.

   

   Omogućite svojim gostima istinsko uživanje u vinu poslužujući ga u primjerenim čašama, namijenjenim svakoj pojedinoj vrsti vina. Imajte na umu da time zadovoljavate profesionalne kriterije, a kod svojih gostiju razbuđujete svih pet osjetila - osjetilo opipa, vida, njuha, okusa, a prilikom nazdravljanja i osjetilo sluha!

 

 

 O Autoru

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Novi trendovi u izradi torte za svadbu

Šta danas ručati: kuvana jela, roštilj, salate...

Fini, brzi i jednostavni deserti!

Vitamin B17 u Ishrani

Zanimljivosti i priče o koktelima

Obicaji za uskrs

Posni kolači jednostavni i zahvalni

Slatkiši poslastičara Emila Žerboa

Kako smrsati efikasno i trajno

UGOSTITELJSKE ČAŠE ZA VINO

Prednosti i osobine alu, pvc i papirne ambalaže u funkciji proizvodnje, transporta i odlaganja hrane