10 puškica za Google

Napisao/la: snelle

Ukupan broj reči: 1215 | Datum: 1 06 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTML       10 puškica za Google

 

Google svaki dan dodaje sve nove i nove mogućnosti. Postalo je teško čak i pratiti šta se sve novo pojavljuje. A zaista ima dosta korisnih Google alata i servisa. 

 

I, iako je dosta o tome napisano na više mesta na Internetu, još uvek malo naših ljudi koristi te novosti da olakšaju i obezbede sebi efikasnije vreme provedeno za kompjuterom. 

Očigledno je da te stvari treba više puta ponavljati, pa ću zato i ja ovde ukazati na 10 Google alata – servisa, koji Vam mogu pomoći u radu (pretpostavila sam da koristite Google servise: Gmail, YouTube i Google Reader – ako ne koristite te Google servise a želeli bi, možete videti uputstva o njima (razdeli ALATI GOOGLE i  KORISNO) na blogu snelle čiji ćete link videti pri dnu ove strane):

 

♣ 1) Čitajte vesti sa raznih sajtova direktno iz Google Readera sa Vašeg desktopa: http://desktopgooglereader.codeplex.com/ 

 

♣ 2) Ušli ste u Vaš Google Reader i treba da upišete sajtove sa kojih želite da pimate vesti. Google Reader Vam pomaže u tome i čak može biti Vaš najbolji savetnik ako ne znate šta da čitate preko Reader-a:

1 - Ako znate sa kog sajta želite da primate vesti, ne morate ići na taj sajt da bi iskopirali adresu fida, možete adresu sajta upisati u Google Reader –kliknite na Add a subscription, upišite adresu sajta i kliknite na Add, a Reader će tamo sam naći fid i potpisati Vas

2 - Možete upisati direktno u Reader adresu fida (ako je već imate)

3 - Ako nemate adresu ni sajta ni bloga koji bi čitali, a želite da to bude sajt ili blog o npr. uzgajanju pčela – kliknite na Add a subscription u Google Reader-u, upišite u prazno polje: uzgajanje pčela i kliknite na Add. Google će Vam u desnom delu prozora Readera predočiti čitav spisak blogova i sajtova na koje se možete prijaviti za primanje vesti na tu temu.

 

♣ 3) Sve Vaše podatke na Google možete videti na jednom mestu, a takođe tu možete i obaviti podešavanja: www.google.com/dashboard

 

♣ 4) Da li ste nekada poželeli da nekome pošaljete link na određeno mesto u filmu na YouTube? Da li mu onda šaljete link sa porukom: Sačekaj do 1minut i 18sekundi i videćeš...

Ako je odgovor: Da! - onda će Vam koristiti ovo kratko uputstvo.

Na kraj linka dodajete: #t=xmys (x i y zamenjujete odgovarajućim ciframa). Na primer, hoću da pošaljem link i da se čovek koji na taj link klikne uključi u film u vreme 1minut i 18sekundi.

Link koji je dao YouTube je ovakav: http://www.youtube.com/watch?v=r4S38ogGZFE

Kad dodam na kraj linka vrednosti za željeno vreme, on izgleda ovako:

http://www.youtube.com/watch?v=r4S38ogGZFE#t=1m18s 

 

♣ 5) Rapportive: dodatak za Gmail koji Vam omogućuje da vidite širu informacija o pošiljaocu e-mail-a. 

Dodatak radi u Firefox i Google Chrome. Da bi se informacioni bočni panel pojavio u Vašem Gmail morate dozvoliti dostup Vašem nalogu.

Ne treba da se plašte jer dodatak ne traži lozinku od Vašeg naloga. Predaja informacija nije sasvim u realnom vremenu već postoji zadrška, a ona je vezana s tim što dodatku treba neko vreme da skupi informacije o Vašem kontaktu (sa Interneta, iz socijalnih mreža, ...), pa budite malo strpljivi.

 

♣ 6) Želite negde da upišete link ili da ga pošaljete preko SMS, a on je dug skoro kilometar - da li ste imali takvu situaciju? Rešenje postoji: ima dosta programa koji služe za skraćenje linkova, a i Google je dao svoju verziju. Evo ga skraćivač linkova od Google: http://goo.gl 

Postoji i dodatak za Chrome: Full version http://goo.gl/PiyX ili Lite: http://goo.gl/kZiQ

 

♣ 7) Preporučujem dobar i koristan servis: http://www.feedly.com/ Postavite u Google Chrome dodatak i svi Vaši RSS kanali biće kao jedan sajt! Baš zgodno!

Ipak, to je zgodno za obične korisnike koji prate nekoliko RSS kanala. Za one koji prate mnogo RSS-a ovaj program ne može da zameni Google Reader.

 

♣ 8) Kompletan sajt na blogspot.com

Blogger je sve napredniji. U administrativnom panelu na blogspot može se videti novotarija – dodavanje u blog odvojenih stranica!

Sad možete na blogspot da napravite potpuni sajt (ušavši u administrativni panel preko adese: draft.blogger.com), sa odvojenim stranicama i RSS na glavnoj. Vrlo lepo i BESPLATNO!

Usput, ima mnogo raznih šablona i svak ih može menjati prema svom ukusu! Pokažite Vaš umetnički dar!

 

♣ 9) Da li često imate potrebu da koristite Internet na javnim mestima: u kafeu, na aerodromu, ...? A da li znate da sa Gmail možete da radite preko zaštićenog protokola HTTPS? 

Ima tri načina da koristite šifrovani kanal za rad s Gmail:

1. vrlo prosto: upišite u brauzer https://mail.google.com 

2. instalirajte Greasemonkey skript koji će obezbediti bezbednu vezu

3. u opcijama podešavanja štiklirajte: Увек користити https («Allways use https»)

 

♣ 10) Da li Vam se desilo da ste proveravali Gmail poštu na poslu ili na nekom drugom kompjuteru i da se ne sećate da li ste se odjavili?

Ako jeste, postoji način da to proverite sa bilo kog drugog kompjutera i da se odjavite. Uđite u svoj Gmail. U donjem delu vašeg Gmaila videćete ovu rečenicu:

Последња активност на налогу: пре XX минута на овој IP адреси  Детаљи

Kliknite na to: Детаљи. Otvoriće se prozor gde ćete videti informacije o Vašim aktivnostima. Kliknite na: Одјави све друге сесије

 

Želim Vam dobru zabavu sa Google!

 

 O Autoru

Na: blog snelle pogledajte još postova o radu sa Alatima Google

Posetite moj sajt: Biznis i zdravlje s Vision

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Da li Google kupuje Twitter?

Internet kupovina

Kompanija Strong Future International-SFI

Android aplikacije - nezaobilazan faktor modernog biznisa

Freelance - earning money on the internet

Stiforp posao na internetu

Da li Postoji Zarada Na Internetu Bez Ulaganja

RSS - šta je i zašto Vam treba?

Programi za lako razmenjivanje datoteka i direktorijuma

10 puškica za Google

Internet poslovni modeli - održivost modela zasnovanog na reklami i propagandi

Pregled najvažnijih događaja vezanih za razvoj Interneta

10 Tviter Saveta za Početnike

Zaradite internet poslovanjem-rad od kuce

Internet sveznalice