WordPress - prednosti i mane

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 1035 | Datum: 18 08 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLOdlučili ste da je vreme da napravite web sajt. Šta sad? Postoji mnogo opcija kada je u pitanju izrada web sajta, ali ne znate koja je najbolja. U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa osnovama koje će vam olakšati donošenje odluke.

Pre svega morate znati šta želite od novog sajta, ali i kolike su vaše mogućnosti. Da li planirate redovno ažuriranje sajta i dodavanje novog sadžaja? Ako je odgovor “da”, a nemate tim programera koje će raditi na ovome onda se kao jedina opcija postavlja CMS (Content Management System). CMS je sistem za održavanje i ažuriranje sadržaja na websajtu, koji može koristiti prosečan korisnik. Dakle, nije vam potreban programer. Kreiranje CMS sajtova je već godinama standard, a poslednjih godina WordPress se izdvoja kao najkorišćeniji CMS. WordPress je počeo kao platforma za blogere, ali se vremenom razvijao i postao punokrvi CMS. Samim tim što je najkorišćeniji CMS jasno je da ima brojne prednosti, ali moramo reći da poseduje i određene nedostatke. Pogledajmo koje su pradnosti i mane WordPressa:

Prednosti WordPressa:

1. Lako uređivanje sadržaja – Ovo je glavni razlog korišćenja CMS-a. Jednostavne sajtove je lako napraviti zahvaljujući intuitivnom interfejsu.

2. SEO – Postoji mnogo SEO plugin-ova za WordPress koji vam mogu pomoći da zauzmete bolje pozicije u Google pretrazi. Pomoću njih možete vršiti osnovne izmene za svaku stranicu (Title tag, Meta description, H1-H6 tagovi…). Neki plugin-ovi vam mogu čak dati ocenu sveukupne optimizacije sajta.

3. Elektronska tgovina – Kada je u pitanju E-trgovina i ovde nam je na raspolaganju veliki broj plugin-ova. Vićina njih je odlično kreirana i poseduje sve neophodne funkcije (kolica, naručivanje, naplata, slanje). Većina osnovnih plugin-ova je besplatna.

4. Optimizacija za PC/Telefon/Tablet – Pravilno osmišljen dizajn sajta je najsigurniji način da svi korisnici vaš sajt dožive pozitivno. Responsiv dizajn omogućava da se sadžaj vaše sajta lepo prikazuje na svim uređajima, bez obzira na veličinu i oblik ekrana. WordPress nudi jednostavne WordPress teme pogodne za početnike, a u rukama veštog programera moguće je napraviti kompleksne teme koje funkcionišu na svim uređajima.

5. Blogovanje – Kao to smo rekli WordPress je počeo kao platforma za blogovanje, i iako se konstantno menja od svog nastanka blogovanje je i dalje srž ove platforme. Tako da je postavljanje i vođenje bloga veoma lako i intuitivno.

6. Velike kompanije ga koriste – WordPress platforma se može koristiti za najjednostavnije sajtove sa samo jednom stranom, ali i za kompleksne sajtove kao što su međunarodni sajtovi za vesti. Neke od velikih kompanija koje koriste WordPress: Time Inc., The New York Times, Sony Music, AMC (Mad Man, Breaking Bad, Wolking Dead).

7. Velika zajednica – WordPress zajednica je ogromna! 20% svih sajtova pokreće WordPress. Dakle WordPress okuplja veliki broj programera i praktično svako može bez mnogo muke naći pomoć (ukoliko mu zatreba) na nekom od WordPress foruma.

Mane WordPress-a:

1. Jedinstvene teme – Kao i većina CMS rešenja i WordPress nudi veliki izbor tema. Ali šta ako ne želite da vaš sajt izgleda kao drugi sajtovi? Kreiranje jedinstvenog web dizajna zahteva programersko znanje. Tako da će vam za kreiranje unikatnog sajta biti potrebni iskusni web dizajneri i programeri. Međutim, kada sajt bude gotov, možete ga održavati bez programerskog znanja (kao i kod običnih tema).

2. Često pojavljivanje novih verzija – Česte nove verzije i zakrpe služe da učine WordPress sigurnijim, kao i da bi se unapredio sam kod. Jedini problem je u tome što kada ažurirate WordPress (uglavnom) morate ažurirati i sve plugin-ove koje koristite. A nažalost može se desiti da su developer odustali od plugin-a i da isti neće niti ažuriran.O Autoru

Izrada web sajtova je najbitniji deo poslovanja Creitive-a, gde se tim programera i web dizajnera trudi da napravi perfektnu osnovu za bilo koji vid online kampanje i nastupa na Internetu.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

WordPress - prednosti i mane

Sve što treba da znate o WordPressu