Kako sačuvati identitet na internetu

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 999 | Datum: 23 12 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLOpasnost od krađe podataka putem interneta je sve veća kako tehnologija napreduje. Razlog za to što je plaćanje putem internet sve rasprostranjeije, a samim tim se javlja i više prostora za zloupotrebu. Sa jedne strane neki hakeri žele da dođu da podataka vezanik za platne kartice kako bi direktno ili indirektno dišli do novca, a sa druge strane postoje i oni koji žele da dođu do što više informacija o korisnicima internet kako bi ih prodali trećoj strani. Ove informacije se prodaju velikim marketinškim kućama koje ih koriste za segmentaciju populacije kojoj prikazuju oglase (ciljni marketing). Primeri ciljnog marketinga su Facebook oglašavanje i oglašavanje na Googlu, koji mogu da segmentiraju populaciju prema godinama, polu, mestu u kome žive, interesovanjima… Za sve ovo neophodne su informacije, koje korisnici internet uglavnom nisu radi da podele.

Da bi došli do ovih podataka hakeri se služe raznim prevarama, virusima i ostalim malicioznim programima. Mark Gudman, bivši savetnik za bezbednost Interpola, a sada zaposleni FBI-a, napominje da su u velikoj meri korisnici sami krivi ukoliko dođe do krađe podataka na internetu. Napominje da se krađa podataka na internetu mogla sprečiti u preko 85% slučajeva poštovanjem nekih osnovnih protokola i povećanim opreznom. Pravila bezbednog ponašanja na internetu su nam svima uglavnom poznata, ali nažalost veliki procenat korisnika internet se ne pridržava ovih pravila. Gudman nam daje 5 saveta, kako da zaštitimo svoj identitet na internetu.

1. Ukoliko dobijete mail sumnivog sadržaja od nepoznate osobe ne otvarajte linkove koji se nalaze u mail-u. Ovo je verovatno trenutno najčešći način prevare na internetu. Klikom na link možete zaraziti svoj računar virusom ili možete završiti na nekoj lažnoj stranici banke koja traži da unesete svoje podatke (lični podaci, brojevi računa…) i prosleđuje ih prevarantima.

2. Koristite najnovije verzije softvera. Svaka nova verzija operativnog sistema, programa ili antivirusa donosi i poboljšanje bezbednosti. Dešava se da novi softver uspori računar/telefon ili da se jednostavno ne sviđa korisniku, ali što se tiče sigurnosti redovna nadogradnja softvera je veoma bitna.

3. Koristite programe za upravljanje lozinkama kao što su 1Password, KeePass, LastPass. Korisnici interneta veoma često koriste ista korisnička imena i šifre za različite servise, a razlog za to je što je praktično nemoguće zapamtiti šifre za sve servise koje svakodnevno koristimo (Facebook, mail, Twitter, Skype, Steam…). Preporučuje se i korišćenje verifikacije u dva koraka gde god je to omogućeno. Ukoliko neko sa nepoznatog računara pokuša da se poveže na vaš nalog, pored korisničkog imena i šifre biće mu potreban i kod koji stiže na vaš telefon prilikom logovanja, to je verifikacija u 2 koraka.

4. Prilikom korišćenja interneta na javnim mestima (WiFi u kafićima, restoranima, hotelima…) koristite VPN (virtual private network) protocol. Popularni VPN servisi su Private Internet Access i TopGuard.

5. Ne koristite administratirski profil na računaru. Šta ovo znači? Većina internet korisnika koristi isključivo administratorski profil prilikom korišćenja računara, odnosno administratorski profil je jedini profil na računaru. Treba napraviti privatni profil koji neće imati sva ovlašćenja kao administrator (inače nepotrebna prilikom uobičajenog korišćenja računara). Zašto je ovo bitno? Ukoliko dođe do hakovanja računara, a korisnik je pijavljen kao administrator, nikakva dodatna verifikacija neće biti potrebna za određene akcije na računaru. Sa druge strane ukoliko se koristi privatni profil, kad dođe do hakovanja računara i haker pokuša da pokrene određene stvari, korisniku će se pojaviti prozorče za upisivanje admin šifre. Ovo može sprečiti hakera da izvrši željenu radnju i korisnik može zaključiti da mu je računar hakovan.

 

 O Autoru

Zajednička želja da ni iz čega postignemo mnogo, spojila nas je i dovela do toga da formiramo ambiciozan tim ljudi koji je u svakom trenutku spreman da da i mnogo više nego sto se to od njega očekuje.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Kako sačuvati identitet na internetu

Stenografija Kao Siguran Način Slanja i Čuvanja Podataka u Računaru