Izbor firme za izradu sajta

Napisao/la: Banja

Ukupan broj reči: 4348 | Datum: 24 10 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLIzrada vašeg internet sajta može da bude problematičan posao. Izuzetno je važno da izaberete dobru kompaniju za veb dizajn za izradu vašeg sajta. Osim ako ne upravljate veb dizajn biznisom, obično u vašoj kompaniji neće biti niko sa iskustvom u veb dizajnu. Izrada sajta zahteva vremena i da se uradi nesto zadaće!

Da biste napravili veb sajt za vašu firmu, sledite ova 4 jednostavna koraka:

Odredite vaše ciljeve

Odredite budžet

Izaberite kompaniju za veb dizajn

Izaberite kompaniju za veb hosting

Pre nego što krenete da tražite kompaniju koja će vam pomoći da dizajniratee i izgradite vaš veb sajt, izdvojte vremena da dobro razumete ciljeve vašeg veb sajta. Ovo će vam biti od izuzetne pomoći da postavite očekivanja kompaniji za veb dizajn koju odaberete.

Da biste postavili ciljeve vašeg veb sajta, postavite sebi sledeća pitanja:

Zašto vam je potreban veb sajt?

Da li nešto prodajete?

Da li imate katalog proizvoda koji se redovno menja?

Ko su vaši ciljni kupci ili klijenti?

Da li već imate brend?

Koja je vaša delatnost?

Ko su vaši takmaci?

Da li oni već imaju veb sajtove? Ako da, kako izgledaju?

Ako nešto prodajete, da li ćete prihvatati kreditne kartice preko interneta?

Koliko brzo vam je potreban veb sajt?

Šta će se desiti ako nikada ne izgradite veb sajt za vašu firmu?

Odvojte vremena i polako odgovorite na svako od navedenih pitanja i ako imate dodatnog vremena, napišite odgovore na list papira. Ova ista pitanja će vam postaviti većina kompanija za veb dizajn pre nego što počnu da prave vaš sajt. Ako unapred imate odgovore na ova pitanja, imaćete vec neke kriterijume za odabir odgovarajuće kompanije za veb dizajn. Na primer, ako se bavite nekretninama, i želite da objavite listing na vašem veb sajtu, treba da tražite veb dizajn kompaniju koja se razume u posao sa nekretninama i koja je već izrađivala internet stranice za druge agente koji se bave nekretninama.

Odredite vaš budžet

Koliko zelite da potrošite na vaš veb sajt. Cene veb sajtova se kreću između 100 $ i 100.000 $, u zavisnosti od toga kako želite da on funkcioniše. Budite upućeni u vaša finansijska ograničenja pre nego što počnete da pregovarate sa kompanijama za dizajn. Šta god da se desi, ne otkrivajte veb dizajn kompaniji koliki vam je budžet!! Uvek pogodite cenu u skladu sa vašim potrebama, ne vašim budžetom.

Izaberite kompaniju za veb dizajn

Vaš izbor kompanije za veb dizajn je veoma važan korak. Odvojte vreme da istražite opcije koje su vam na raspolaganju. Evo nekoliko važnih činilaca koje treba uzeti u obzir.

Dizajn nasuprot Izradi

Zavisno od veličine i potreba vašeg veb sajta, možda ćete trebati da izaberete dve različite kompanije. Izrada veb sajta je izrazito tehnički proces. Dizajn veb sajta je izrazito kreativan proces. Mnoge firme koje se oglašavaju su specijalizovane za dizajn veb sajta što ne znači da nužno poseduju i veštine za programiranje. Proces kreiranja veb sajta je sličan procesu izgradnje nove kuće. Pre nego što zatražite od građevinske kompanije da započne gradnju, prvo tražite arhitektu koji će da izradi nacrte vaše kuće imajući u vidu ono sto vi želite (broj spratova, kvadratnu površinu, itd.). Pravljenje detaljnog nacrta pre početka gradnje vam može pomoći da tačno odredite finalnu cenu. Bez nacrta možete da završite plaćajuci mnogo novca za kuću koja ne odgovara vašim potrebama. Izrada veb sajta je u potpunosti isto samo što mnogi „graditelji“  veb sajtova tvrde da su takođe i „dizajneri“. Dobra vest je da možete da pregledate druge sajtove koje je kompanija za veb dizajn izgradila (kao razgledanje kuća koje je graditelj napravio). Obavezno pitajte kompaniju za veb dizajn koji je njihov proces dizajna veb sajta naspram izrade veb sajta. Oni treba da znaju razliku između ova dva koncepta. Ako ne znaju, oni su verovatno majstori koji misle da su u isto vreme i arhitekte.

Ocenite iskustvo

Da li je kompanija za veb dizajn napravila veb sajtove slične vašem? Da li imaju dovoljno iskustva vezano za delatnost? Kao i kod bilo koje kompanije za usluge, izaberite nekog ko ima relevantno iskustvo. Ako želite da prodajete proizvode preko veb sajta i prihvatate plaćanje kreditnim karticama, da li kompanija za veb dizajn koju razmatrate ima iskustvo u baš tom poslu?

Pregledajte portfolio

Jaka veb kompanija će da ima dobar portfolio veb sajtova koje je izradila za druge klijente. Pitajte za linkove drugih sajtova koje je kompanija za dizajn kreirala i ocenite svaki. Da li vam se sviđa ono što vidite? Da li vam odgovara stil sajta? Pored ocene veb sajtova, pitajte klijente za utiske. Kontaktirajte njihove klijente i pitajte ih o iskustvu sa kompanijom za veb dizajn. Da li su bili zadovoljni rezultatima? Da li su dobili ono za šta su platili? Koliko su ih platili? Da li bi ih preporučili? Koliko vremena je bilo potrebno? Šta im se u vezi kompanije nije svidelo? Koliko je kompanija bila predusretljiva kada su imali pitanja?

Uporedite cene

Cenovnik izrade veb sajta može da varira. Tipično, kompanije za veb dizajn će da naplate na jedan od tri načina:

Vreme i materijal: cena varira u zavisnosti od broja sati provedenih na izradi vašeg sajta. Na primer, kompanija za veb dizajn može da naplati 10 € po satu. Ako je potrebno 100 sati da se napravi vaš veb sajt, ukupna cena će da iznosi 1.000 €.

Fiksna cena: neke kompanije za dizajn će da vam naplate fiksnu cenu na osnovu fiksnog kompleta zahteva posla. Ako pažljivo naglasite zahteve, mnoge kompanije za veb dizajn će vam navesti fiksnu cenu.

Komponentna procena: neke kompanije za dizajn će da vam naplate „po strani“. Praveći cenu na osnovu broja strana, možete da kontrolišete trošak dizajniranjem određenog broja strana. Upozorenje za kupce: neke kompanije za dizajniranje će da vam naplate po strani ali će da imaju „specijalnu naplatu“ za komponente kao što su personalizovana grafika, animirane slike i slično.

Najvažniji korak u određivanju cene je da obezbedite da potencijalna kompanija za dizajniranje navede sve cene za korake rada i da to stavi napismeno. Nikada ne ulazite u dogovor ukoliko svi troškovi nisu unapred jasno razumljivi. Takođe budite sigurni da razumete šta se podrazumeva pod „urađeno“. Pokušajte da plaćanje organizujete tako da značajan deo nadoknade (20%) ne stiže dok ne „primite“ finalni veb sajt. Uključite dogovorene datume u vaš ugovor i predviđene postupke sta će slediti ako se ti rokovi ne ispune.

Tražite ponude od više kompanija za veb dizajn i uporedite kako modele određivanja cena, tako i same cene.

Postoji na hiljade veb dizajnera širom zemlje i oni treba žestoko da se bore za vaš posao! Budite izbirljivi! Ako neka kompanija za veb dizajn zanemari bilo koje od vaših pitanja vezano za njihov proces dizajna, određivanje cene ili preporuke klijenata, uposlite nekog drugog! Vesti na temu izrada sajtova pogledajte ovde.

 O Autoru

Autor teksta: Darko Mikić vlasnik biroa JIS Beograd

Ocena: 1.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Saznajte ime WordPress plugin-a koji vam se sviđa

Izbor firme za izradu sajta

Dizajn dobrog portfolio sajta

Dizajn web sajta