Igrice igre i njihova povijest

Napisao/la: Robert

Ukupan broj reči: 660 | Datum: 17 06 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLVideo igre su se pojavile u ranim 1970-im kao potreba tadasnjeg svijeta za zabavom.Prva komercijalnaarkadna igra, Computer Space je proizveden 1971.Godine 1972, Atari pong je uveo arkade.Pong je prva istinska uspješna komercijalna arkadna igra.Pong je bio veliki hit kada je izašao.Pac-man je mozemo slobodno reci najpopularnija igra.Dana 22. svibnja 1980, Pac-Man video igra je nastala u Japanu, a do listopada iste godineizdan je u Sjedinjenim Americkim Državama.Žuti, u obliku lopte lik Pac-Mana, koji putuje okolabirint pokušava jesti tockice i izbjegavati cetiri zla duhova, vrlo brzo je postao ikona od 1980.Do danasnjeg dana, Pac-Man ostaje jedan od najpopularnijih video igara u povijesti.Pac-man je nastao po uzoru na pizzi jer je japaskom dizajneru Toru Iwatani to omiljeno jelo. Mnoge stare igre iz tog doba se mogu pronaci na internetu.Jedna lokacija za igrice u danas poularnom flash formatu je www.onlineigrice.net

Druga po popularnosti je tetris.Tetris je vrsta plocica za spajanje i podudaranje puzli.Tetris je izvorno dizajniran i programiran od Alekseja Pajitnova jos u Sovjetskom Savezu.Tetris je objavljen 6. lipnja 1984.To je ujedno i prvi zabavni program koji ce se izvoziti iz SSSR-a u SAD-u.I vremenom su se redjale razne konzole poput Atari, Nintendo, Sega-mega, Coleco,...Ipak pravi bum u gamingu je napravio Sony sa svojoom prvom konzolom sony Plejstejsn.Konzola je izašla na tržište u decembru 1994. u Japanu. Do 2006. godine prodata je u 100 miliona primjeraka.Soni Plejstejšn je prva Sonijeva igracka konzola, i zajedno sa Nintendo 64 konzolom i Seginim Saturnom cini 5. generaciju konzola za video igre.Sledeca konzola koja je napravila pravi bum je Playstation 2.On je prvi put objavljen 4. ožujka 2000 u Japanu, 26. listopada 2000 u Sjevernoj Americi i 24. studenog 2000 u Europi.U sklopu šeste generacije igracke konzole, njeni primarni natjecatelji su Dreamcast, Xbox, GameCube .PlayStation 2 je najprodavanija video igre konzole svih vremena do danas,nakon što je prodao više od 150 milijuna primjeraka do 31 sijecnja, 2011Sledeca konzola bila je Xbox.Xbox je konzola za video igre koja je  proizvedena od strane Microsofta.Prvi put je bio objavljen 15. studenog 2001 Sjevernoj Americi, 22. veljace 2002 u Japanu, a 14. ožujak 2002 u Australijii Europi.To je Microsoftov prvi nalet u tržištu za igracke konzole.U sklopu šeste generacija igara, Xbox se tada natjecao sa Sony PlayStation 2, Sega Dreamcast i Nintendo GameCube.Kasnije su se pojavile i Xbox 360 a potom i PS3, a sada se spremaju da izadju i Xbox one i Plastation 4.Ipak, danas su najpopularnije flash online igre.Online Flash igre se igraju preko nekih oblika racunalne mreže, obicno na internetu.Jedna od prednosti online igre je sposobnost da se spojite na multiplayer igre, iako se single-player igra  vrlo cesto pokalazala kao dobra, mnogi igraci traze da igraju preko interneta sa drugim igracima i tako iskusajusvoje znanje u online igranju igara.Online igra može biti u rasponu od jednostavnih tekstualnih poruka do okruženja za igre koje sadrže složene grafikei virtualne svjetove u kojima žive mnogo igraca istovremeno.Mnoge online igre su povezane online zajednicom, što cini online oblik igre društvene aktivnosti izvan single player igre.

 

 

 O Autoru

Video igre su se pojavile u ranim 1970-im kao potreba tadasnjeg svijeta za zabavom.Prva komercijalnaarkadna igra, Computer Space je proizveden 1971.Godine 1972, Atari pong je uveo arkade.Pong je prva istinska uspješna komercijalna arkadna igra.Pong je bio veliki hit kada je izašao.Pac-man je mozemo slobodno reci najpopularnija igra.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Kako znati koja tinta i toner je kvalitetna

Zašto je potrebno redovno održavanje kompjutera ili laptopa

Igrice igre i njihova povijest

Kako zaštititi kompjuter od virusa