Ciscenje laptopa od prasine

Napisao/la: inputns

Ukupan broj reči: 420 | Datum: 8 01 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTML 

Ciscenje laptopa od prasine

 

Ciscenje laptopa od prasine je vrlo bitan preventivni servis! U praksi, jako malo korisnika uopste i zna za tako nesto... Vecina korisnika pri kupovini notebook racunara uopste ne bude upoznata sa ovim bitnim  preventivnim servisom.

Ciscenje laptopa od prasine  bi trebalo vrsiti na svakih 4-6 meseci, u zavisnosti od intenziteta koriscenja samog laptopa.

PRASINA

Svaki uredjaj koji poseduje -ventilator- tokom rada, vremenom talozi mikronske cestice (i one nesto vece) prasine na hladnjak. Vremenom talog postaje sve gusci i deblji i kao takav, blokira nesmetan protok vazduha na objekat rashladjivanja...

Ova situacija je vrlo opasna po elektronske komponente, mikroprocesore... Svaka elektronska komponenta je predvidjena za rad na nekoj nominalnoj radnoj temperaturi a povisena temperatura tokom vremena dovodi do pregorevanja same komponente.

Posebno osetljivi uredjaji su notebook racunari, jer zbog svoje kompaktnosti i same arhitekture maticne ploce imaju veliki nedostatak protoka svezeg vazduha i cirkulaciju unutar kucista notebooka.

Talozenjem prasine na izduvni deo notebooka blokira se "izbacivanje" vrelog vazduha iz kucista notebooka i vreo vazduh kruzi unutar kucista, drasticno povecavajuci temperaturu samog rashladnog tela -heat sink-a-  koje se nalazi na samom procesoru...

TERMALNA PASTA

Termalna pasta sluzi za ostvarivanje savrsenog spoja hladnjaka sa telom procesora , obezbedjuje optimalan prenos temperature sa tela procesora na hladnjak.

Vremenom, termalna pasta gubi termoprovodna svojstva, susi se i gubi hemijska svojstva provodnosti. U ovom slucaju termalna pasta postaje termoizolator koji sprecava odvodjenje toplote sa tela procesora na hladnjak.

Termo provodne komponente mogu biti u obliku - paste- ili -thermal pad- trake, u zavisnosti od velicine zazora izmedju hladnjaka i rashladnog tela procesora.

Mnogi korisnici sami pokusavaju da ociste laptop od prasine iako u tehnickom smislu nemaju ni znanje ni iskustvo za ovakav zahvat.

Internet je danas prepun raznih tutorijala koji nude uputstva kako da ocistite svoj laptop, ipak , savet je da to nikako ne cinite!

Ma koliko Vama izgledalo jednostavno, ipak nije. Iza ove naizgled jednostavne procedure krije se niz osetljivih i komplikovanih procedura za koje niste tehnicki osposobljeni. Nestrucnim rukovanjem sigurno cete trajno ostetiti laptop .

Ciscenje laptopa od prasine Novi Sad

Servis racunara Novi Sad| laptop servisO Autoru

Servis Racunara INPUT Novi Sad

Brace Jovandic 9

021-644-79-66

Ocena: 5.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Windows 10 dostupan od 29. jula

Kako Pretvoriti Youtube Video u Mp3

Ciscenje laptopa od prasine

Internet i Njegove Mane