Kako zipovati fajl

Napisao/la: sveznalica

Ukupan broj reči: 285 | Datum: 2 12 2009 | komentari: 1Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPotreba za zipovanjem fajlova se često javlja kod prebacivanja istih preko interneta ili emaila, kod smeštanja na prenosive uređaje ili jednostavno zbog uštede prostora na disku. Postoji mnogo programa za kompresiju i često je potrebno naći odgovarajući kompromis između brzine zipovanja i stepena kompresije fajla. Najpopularniji programi za "pakovanje" fajlova su WinZip i WinRar ako se radi o Windows platformi.

Da biste kompresovali fajl pod Windows operativnom sistemu (i njegovim varijacijama) neophodno je da primenite sledeću proceduru:

  • Nađite fajl koji je kandidat za zipovanje
  • Kliknite ga desnim mišem
  • Sa menija odaberite „Send To“–>“Compressed(zipped) Folder“

Ova procedura će napraviti zipovani folder sa istim imenom kao vaš fajl i na istoj lokaciji. Taj će folder sadržati vaš komprimovani fajl.

Za zipovanje više fajlova u isto vreme, najpre morate te fajlove smestiti u poseban direktorijum a zatim da koristeći gore opisanu proceduru zipujete ceo novoformirani direktorijum. .

WinRAR je isto tako jedna od najboljih mogućnosti za komprimovanje datoteka. Ako ste primetili, veoma mnogo fajlova koji se skidaju sa interneta upravo koristi ovaj program zbog njegovih izvanrednih mogućnosti pakovanja. Korišćenjem ovog programa, koga možete skinuti sa WinRAR-ovog zvaničnog sajta možete veoma lako da pravite arhive unutar Windowsa.

Da biste razzipovali zipovane fajlove vrlo četsto je potrebna samo mala intervencija. Sve što se traži je da kliknete desnim mišem na zipovanu datoteku i da selektujete „Extract All“ sa menija koji se pojavi.O Autoru

Ukoliko želite da naučite kako da kompresujete fajl pod linux operativnim sistemom, posetite moj sveznalica wordpress blog na adresi http://sveznalica.wordpress.com gde možete saznati o mnogim drugim temama, između ostalog i o programiranju.

Izvor: http://www.kristali.rs/kompjuteri/softver/kako-zipovati-fajl.html

Ocena: 5.0

Komentari

16 06 2011 at 2:51, by Guest
Molim vas pomozite mi,jasan mije postupak ali nemam,,send to Compressed...,,
Naime,ja zelim da zipujem slike,sve sam ih spakovala u fajl,dala mu ime,kliknula desnim misem i imam samo ono send to / desxtop,computer...itd/
kako da dodjem do Zipped folder ?Još članaka iz ove Kategorije

Koraci u izradi softvera

Kako zipovati fajl