Koraci u izradi softvera

Napisao/la: DejanSevic

Ukupan broj reči: 3220 | Datum: 21 09 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLProces izrade softvera se sastoje od mnogo aktivnosti, posebno sledećih:

·         Analiza zahteva
Jedan od prvih zadataka u izradi softvera je tačno određivanja zahteva za željeni softverski proizvod. Dok kupci , verovatno,veruju da znaju šta softver treba da uradi, potrebna je veština i iskustvo u softverskom inženjerstvu da prepozna nepotpune, nejasne ili kontradiktorne zahteve.

·         Specifikacija
Specifikacija je zadatak koji tačno opisuje softver koji treba da bude napravljen. Specifikacije su najvažnije za izgled interfejsa, čije se mogućnosti ne smeju menjati.

·         Softverska arhitektura
Arhitektura softverskog sistema odnosi se na apstraktno predstavljanje tog sistema.  Arhitektura treba da obezbedi da softverski sistem zadovolji zahteve proizvoda, kao i da obezbedi da se budući zahtevi mogu rešiti.

·         Programiranje
Pretvaranje dizajna u kod je najočigledniji deo posla softverskog inženjerstva, ali to nije nužno i najveći deo.

·         Testiranje
Ispitivanje delova softvera, posebno tamo gde se spajaju kodovi dva ili više različita inženjera, takođe spada u softverski inženjering.

·         Dokumentacija
Važan zadatak je dokumentovanje izrade softvera za potrebe budućeg održavanja i unapređenja. Dokumentacija se takođe izrađuje i za sve ostale korake u izradi softvera.

·         Obuka i podrška
Veliki procenat softverskih projekata propadu, zato što programeri ne uspevaju da shvate da nije bitno koliko vremena i planiranja tim utroši na kreiranje softvera, već što ga na kraju niko ne koristi. Ljudi povremeno imaju otpor prema promenama i izbegavaju „nepoznate teritorije“, tako da u deo razvojne faze spadaju i časovi obuke za softverske korisnike (izgrađuje se poverenje u proizvod). Korisnici će imati mnogo pitanja i softverskih problema koja dovode do naredne faze razvoja softvera.

·         Održavanje
Održavanje i unapređenje softvera da se izbori sa novootkrivenim problemima ili novim zahtevima može oduzeti mnogo više vremena nego pri početnom razvoju softvera. Ne samo da može biti neophodno da dodajete kod koji ne odgovara originalnom dizajnu, već samo određivanje kako softver radi u oderđenim trenucima može zahtevati značajan napor od strane softverskog inženjera. Oko 60% od celokupnog rada softverskog inženjerstva je održavanje, ali ova statistika može da bude pogrešno protumačena. Mali deo se odnosi na otklanjanja grešaka. Većina održavanja proširuje sisteme da rade nove stvari, koje se u mnogim slučajevima mogu smatrati novim poslom.


 

 O Autoru

Ovo je prvi u nizu članaka o izradi kompjuterskog softvera.

Dejan Sevic

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Koraci u izradi softvera

Kako zipovati fajl