Zašto je potrebno redovno održavanje kompjutera ili laptopa

Napisao/la: PCBG

Ukupan broj reči: 529 | Datum: 13 01 2016 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPoznato je da prilikom upotrebe kompjuteri ili laptopovi skupljaju prašinu i prljavštinu na kulerima koji služe da ohlade pojedine elemente na računarima kao što su procesor,grafički čip,severni most i drugi.

Održavanje desktop računara

Održavanje desktop kompjutera je mnogo lakše u odnosu na laptop računare zato što svaki korisnik može sam skinuti stranicu kučišta i pažljivo, sa kućnim usisivačem ukloniti prašinu iz unutrašnjosti kućišta.Potrebno je i obratiti pažnju na napajanje kompjutera,to je najbolje uraditi tako da se kroz otvore koje vidite na napajanju izduva prašina ali ako nemate neki vid kompresora probajte sa usisivačem da to uradite.

Ovakvim redovnim čišćenjem kompjutera,najmanje jedan put u 6 meseci,produžili ste rok trajanja svih komponenti  na računaru i omogućili da Vaš kompjuter radi na manjim temperaturama.

Ukoliko i dalje mislite da je to komplikovan postupak za Vas,obratite se profesionalnom servisu računara.

Održavanje laptop računara

Ovaj postupak čišćenja na laptopu je mnogo komplikovaniji nego na desktopu.Potrebno je mnogo više pažnje priliom otvaranja laptopa kako bi prišli ventilatoru hladjenja i očistili ga.Najbolji način čišćenja ventilatora je skidanje kulera sa matične ploče pa tek onda pristupiti uklanjanju prašine.

Nikako nemojte čistiti laptop  produvavanjem kroz otvor za hladjenje na kućištu laptopa,jer tada svu prašinu koja se uhvatila na rešetke kulera uduvate u ventilator laptopa i on onda može da se zaglavi i prestane da hladi procesor.

U svakom slučaju,ako nemate iskustva sa rasklapanjem laptopa,odnesite ga u profesionalni servis laptopova.

Zamena termalnih pasti na procesorima i drugim čipovima

Postoji mogućnost da se Vaš kompjuter ili laptop greje i posle uradjenog čišćenja uredjaja.U tom slučaju moguće je da je problem u termalnoj pasti koja prenosi temperaturu preko pajpova kulera do ventilatora koji hladi.Tada je potrebno izvršiti zamenu termalne paste na procesoru i ostalim čipovima u zavisnosti od tipa i modela uredjaja.

Pre nanošenja nove termalne paste potrebno je pažljivo ukloniti staru pastu,najbolje sa mekanom krpicom i to veoma pažljivo.Nikako nemojte brisati kuler i procesor vlažnom krpom.

Nanesite novu pastu,sačekajte 10 minuta i onda vratite kuler na svoje mesto i pazite na redosled vraćanja šrafova na kuler,u većini slučajeva kuler je obeležen brojevima,krenite od broja 1 pa na gore.

 O Autoru

PCBG profesionalni servis računara i laptopova Beograd.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Kako znati koja tinta i toner je kvalitetna

Zašto je potrebno redovno održavanje kompjutera ili laptopa

Igrice igre i njihova povijest

Kako zaštititi kompjuter od virusa