Kako Izabrati Novi Android Telefon?

Napisao/la: danic

Ukupan broj reči: 799 | Datum: 16 09 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTML Kada je 2005. godine Google kupio Android platformu i preuzeo njen dalji razvoj ceo svet se pitao kakav li će to operativni sistem ovaj gigant napraviti. Danas Android je mnogo moćiniji i popularniji nego što su stručnjaci prognozirali i vodeći je mobilni OS u našoj zemlji. Cilj ovog članka je da Vas dodatno upozna sa platformom i da Vas edukuje kako da odaberete svoj novi Android uređaj. Da bi se izbeglo ikakvo promovisanje nećemo sugerisati nijedan uređaj već pružiti samo osnovne upute.

 Prilikom odabira bilo kog telefona postoje određene ključne tačke na koje morate obratiti pažnju. Veoma je loše da dozvolite sebi da izbor donesete samo na osnovu izgleda uređaja i njegove cene. Naravno, nije svako stručnjak, ali pokušaćemo da Vas uvedemo u celu priču i objasnimo sve glavne termine.

Konfiguracija i Specifikacije

 Kada je u pitanju konfiguracija telefona najbitnije stvari za prosečnog korisnika trebaju da budu RAM, interna memorija i procesor. Prosečna RAM memorija u poslednjih godinu dana je 1GB dok je 512MB najmanje što možete sebi dozvoliti. Interna memorija obično iznosi nekoliko gigabajta i naša je topla preporuka da uzmete telefon koji ima podršku za micro SD karticu, te i da istu i kupite.

 Zahtevniji korisnici koji žele da koriste dosta aplikacija, igraju igrice i gledaju multimedijalni sadržaj moraju biti spremni da ulože u dosta memorije, ali i u jak procesor. Broj jezgara nije najbitnija stvar i dosta dvojezgarnih procesora se pokazalo bolje nego oni sa četiri jezgra. Najbolje je da pronađete model koji Vas zanima preko interneta i pogledate bečmark (benchmark) rezulate za taj uređaj.

Prodavnica ili Mobilni Operater?

 Ovo pitanje je ujedno i pitanje cene. Ukoliko planirate da kupite uređaj kroz mobilnog operatera onda možete sklopiti ugovor na 12 ili 24 meseca, a uređaj ćete platiti jeftinije i kroz rate. U ovom pogledu često je to i mnogo bolja opcija jer prodavnice mobilnih telefona naplaćuju dosta više nego u inostranstvu.

 Sa druge strane morate uzeti još jednu stvar u obzir - verziju operativnog sistema. Ukoliko kupite telefon preko ovlašćenog prodavca onda možete da ažurirate Android verziju na svom telefonu kad god je nova verzija dostupna. Ukoliko uzmete telefon preko mobilnog operatera, onda je ovaj uređaj zaključan i Vaše pravo na kostumizaciju je dosta ograničeno.

 Naša preporuka je da, ukoliko uzimate preko operatera kao što je Telenor, uzmete telefon koji ima verziju Android 4.0 ili bolju jer ostale verzije imaju dosta slabije performanse. Ukoliko ne znate šta je tačno odlika Android sistema onda preporučujemo i da pročitate nešto više o Android platformi.

Ekran i Displej

 Ovo je svakako jedna od bitnijih stvari za svakog korisnika i zato je veoma važno da testirate svaki uređaj koji uđe u Vaš uži izbor. Potrebno je da razmotrite sledeće karakteristike displeja na telefonu koji testirate:

  • Da li ima dobar kvalitet i oštrinu slike?
  • Kako vam uređaj leži u ruci?
  • Da li telefon brzo reaguje na Vaše dodirne komande?
 Pored ovoga treba uzeti u obzir i to da li Vam odgovara veličina ekrana i da li telefon može ugodno da stane u Vap džep ukoliko tu planirate da ga nosite. Ovo automatski izbacuje uređaje čija je dijagonala veća od 4.7 inča.

Garancija, Brend i Kvalitet

 Mada je Samsung trenutno najpopularniji proizvođač na Android tržištu ovo ne znači da je svaki uređaj ovog brenda kvalitetan i da se neće pokvariti. Uostalom, toliko nepredvidljivih stvari može da se dogodi uređaju pa je garancija uvek poželjna. Ovo je još jedan od razloga zbog kojeg je dobro uzimati uređaj preko mobilnog operatera.

 Naša preporuka je da u obzir uzmete samo modele koji su proizvedeni u poslednjih 9 meseci jer će lokalni servisi imati sve delove za eventualnu popravku. Ukoliko Vas zanima kvalitet nekog telefona uvek možete i posetiti neki od servisa za mobilne uređaje i pitati koliko često dobijaju taj model na popravku i šta misle o kvalitetu izrade istog.

 

 O Autoru

Danić Filip je web programer i programer koji pravi Android aplikacije. Ukoliko imate dodatna pitanja oko izbora mobilnog uređaja slobodno ga kontaktirajte.

Ocena: 5.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

“Pametni“ telefoni saveznici zdravlja

Je li ovo dan kada izlazi iPhone 7?

Snažan telefon sa moćnim funkcijama - Sony Experia Z

Kako Izabrati Novi Android Telefon?

BlackBerry:Povratak giganta ili još jedan pucanj u prazno?

Online prodavnica opreme za mobilne tlefone

Kvalitetan servis mobilnih telefona

Kako odabrati telefon

Android operativni sistem

Mobilni telefoni sa dva operativna sistema

Razgovarajte JEFTINIJE sa inostranstvom !!!