PAS I MAČKA - KAKO SPRIJATELJITI PRIRODNE NEPRIJATELJE?

Napisao/la: Dragan Antić

Ukupan broj reči: 1009 | Datum: 23 03 2016 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLLjubitelji životinja koji žele da prošire „svoju porodicu“ za još jednog miljenika, na samom startu suočavaju se sa problemom kako da svog novog ljubimca upoznaju sa onim koji se već odomaćio i smatra sebe članom porodice, a dom vlasnika je odavno i njegov dom. Veoma česti su slučajevi kada vlasnik psa naknadno nabavi i mačku, kao i kada vlasnik mačke ima želju da u dom primi papagaja, kunića ili morsko prase. Statistika kaže da više od 50% ovakvih pokušaja odmah, na prvu,ima povoljan ishod, a u preko 30% pokušaja uspostavljanje početnog odnosa podrazumeva trenutno primirje i toleranciju, da bi vremenom ovi ljubimci postali iskreni prijatelji. Neuspešan epilog ima tek  jedan od šest slučajeva.  

Da li će urođeno neprijateljske vrste, potpuno različitih prirodnih osobina i karaktera, međusobno izgraditi skladan i prijateljski odnos, na prvom mestu zavisi od samog vlasnika. Ako treba upoznati prirodne neprijatelje, na primer psa i mačku ili mačku i pticu, zadatak postaje još teži. Neadekvatan posrednički pristup vlasnika može izazvati toliko netrepeljivost da je na kraju razdvajanje životinja jedino rešenje.

Prirodno pravilo preživljavanja je potpuno jasno: pazi se jačih, bori se protiv jednakih, a napadaj slabije. Retke su životinje koje mogu da se odupru ovakvom svom prirodnom nagonu.

Ako je stari kućni ljubimac pas, zadatak vlasnika će biti znatno olakšan. Psi su životinje koje vole društvo, u njihovoj prirodi je da žive kao članovi čopora, a težnja za životom u porodici jako je izražena. Čoveka posmatraju kao člana čopora. Krupnije rase, na primer bernardinci, su idealne, jer su najčešće potpuno ravnodušne i tek pomalo rezervisane, bez obzira na to da li je novi vlasnikov ljubimac mačka, kunić, hrčak, morsko prase i sl.

Pri upoznavanju, psa je najbolje držati na odstojanju i to u prostoru koji i inače u kući pripada njemu, a za pridošlicu treba obezbediti neki skroviti kutak na kome može nesmetano da sredi svoje utiske, obzirom da mu je celokupno okruženje (teritorija, pas, budući vlasnik) potpuno nepoznato. Za glodare možete pripremiti kućicu, pticama obezbedite kavez, dok će mačke, poznate kao jako snalažljive životinje, veoma lako same pronaći dovoljno bezbedno mesto.

U prvo vreme, dok traje period adaptacije, potrebno je da vlasnik što je moguće više vremena provodi sa životinjama. Tu autoritet ima ključnu ulogu. Pas će se vremenom pomiriti sa činjenicom da njegov vlasnik jednako voli i drugu životinju i neće je napadati. Samo prisustvo vlasnika i ljubav prema njemu, umiriće psa i vremenom mu pomoći da shvati da novi vlasnikov ljubimac nema neprijateljske namere.

Pas i mačka su u praksi najčešća kombinacija kućnih ljubimaca. Neretko se dešava da se kod temperamentnijih pasa iznenada probudi urođeni lovački nagon kada mačka projuri pored njih. U takvim slučajevima nema mesta za zabrinutost, jer postoji mnoštvo primera kada pas na ulici juri svaku mačku, bez namere da odustane, dok u svom domu ima mačku sa kojom je najiskreniji prijatelj.

Najvažnije pravilo kojeg se vlasnici trebaju pridržavati glasi: odvojeno hranjenje, a zajednička igra i spavanje.

Važno je znati i to da, dok su još sasvim male, životinje uglavnom nemaju osećaj straha prema bilo čemu ili bilo kome. Mačići uzrasta do pet nedelja, kao i kuce mlađe od osam nedelja života ne pokazuju nikakav strah, pa je to idealan period za upoznavanje i razvijanje odnosa koji će se pretvoriti u doživotno prijateljstvo i bezuslovnu ljubav.

 O Autoru

Autor: Dragan Antić, bloger, urednik sajta sa čijim se sadržajem možete upoznati klikom na ovaj link.

 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

PAS I MAČKA - KAKO SPRIJATELJITI PRIRODNE NEPRIJATELJE?

Mali psi pogodni za život u stanu

Rase Psa: Japanski Spanijel (Cin)

Posedovanje psa je privilegija a ne pravo