Rase Psa: Japanski Spanijel (Cin)

Napisao/la: MladenPetric

Ukupan broj reči: 452 | Datum: 28 09 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLJapanski spanijel- Cin, da li ste ikada culi za ovu rasu psa?

 

 

  • Ova rasa psa vuce poreklo iz Japana.
  • Prosecna tezina muzijaka iznosi 2-7kg, zenke takodje 2-7kg.
  • Visina se malo razlikuje, muzijaci 18-27cm, zenke  18-25cm.
  • Najcesce ih mozemo videti u svim nijansama svetlo bele boje pa i belo-crna, belo-crvena.
  • Zivotni vek Cina je oko 10 godina.

 

 

Rasa:

Dve teorije su prisutne o poreklu ove japanske rase pasa. Prva teorija je da poreklo vuce od psa koji je slican pekinezeru, koji je donet u Japan od strane budista oko 500. godine. Druga teorija glasi: Cin potice od psa mezimca, rodjendanski poklon Koreje japanskom caru 732. godine. Nema razlike izmedju Cina I pekinezera, osim sto je svetliji i ima malo duze noge. Vise od hiljadu godina obozavani su od strane japanskih careva, bez obzira ko su im preci, a podanici su morali da ga obozavaju kao boga. Kolaju price da su rastom manje pse japanskog spanijela drzali kao i papagaje, verovali ili ne u kavezima. 

Kada se vratio sa dalekog Istoka, Komodor Peri (komadant americke mornarice), na poklon britanskoj kraljici Viktoriji 1853.godine poklonio je dva japanska spanijela. Inace, Japanski spanijel se prvi put pojavio na izlozbi u Engleskoj 1862.godine, dvadesetak godina kasnije i u SAD. Predpostavlja se da japanski Cin verovatno ima istog pretka kao mops i pekinezer.

 

 

Nega i karakter:

Japanski spanijel je veoma popularan za izlozbe, ima dosta toga slicnog sa spanijelom kralja Carlsa ali ga retko drze za kucnog ljubimca. Pas je veoma cvrst i atraktivan, voli decu. Ne zahteva mnogo kretanja ni nege, osim cetkanja koji bi trebalo raditi svaki dan tvrdom cetkom. Ima poteskoca sa disanjem, kao uostalom i sve rase pasa sa pljosnatim glavama, ako se izlaze velikim naporima tokom toplijih dana. 

Karakteristike koje ga odlikuju:

Ova je klasa psa koji sluzi za razonodu I pratnju. Priznaju ga – KUSA, KC, AKC,ANKC, CKC i FCI. Njihova dlaka je meka, ravna, bujna i duga. Boja dlake je belo crna ili crveno bela, sve nijanse bele, zagasita, limun zuta i narandzasta, ali nikad tri boje. Glava je okrugla i velika u odnosu na velicinu ovog psa. Vilica je kratka, usi siroko razmaknute i male. Velike i tamne oci, cvrsto i nabijeno telo. Sto se tice repa, on je visoko pozicioniran i savijen.O Autoru

Mladen Petric je veterinar sa Novog Beograda, koji je vlasnik veterinarske ambulante. Nekoliko godina se bavi ovim poslom. Zavrsio je fakultet veterinarske medicine u Beogradu. Ozenjen je i ima dvoje dece.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

PAS I MAČKA - KAKO SPRIJATELJITI PRIRODNE NEPRIJATELJE?

Mali psi pogodni za život u stanu

Rase Psa: Japanski Spanijel (Cin)

Posedovanje psa je privilegija a ne pravo