Kupovina Električnih Uređaja

Napisao/la: markobg

Ukupan broj reči: 2600 | Datum: 21 04 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLDonošenjem zakona Evropske Unije kompletna aparatura i svi uređaji koji se koriste u domaćinstvu a prodaju se na ttržištu koje podleže ovom zakonu moraju biti obeleženi energetskim razredom čime se pokazuje prosečna potrošnja el. energije prilikom njihovog korišćenja.

Tačno obeležen energetski razred mora biti istaknut kod sledećih uređaja:

- Električnih mašina za sušenje

- Kombinovanih mašina za pranje i sušenje veša

- Mašina za sudove

- Električnih peći

- Klima uređaja

- Sijalica i dr.

Kod zemalja koje su članice Evropske unije i kod prodaje uređaja preko kataloga ili internet takođe je obavezna sva dokumentacija proizvođača i proizvoda kao i energetski razred.

Energetski razredi obeležavaju se uz prikazane strelice i slovne oznake od A – G. Strelice mogu biti različitih dužina i boja. Kod energetskog razreda obeleženim slovom A strelica je u zelenoj boji i najkraća je. Kod dužih strelica smatra se veća potrošnja el. energije.

Samim donošenjem ovog zakona poboljšana je energetska efikasnost mnogih uređaja različitih proizvođača. Kod nekih uređaja npr. mašine za veš ili sudove i neke druge funkcije su slovno obeležene, poput broja obrtaja, potrošnje vode ili količine buke koju proizvode tokom rada.

Kako najbolje posmatrati oznake na bilo kom uređaju?

Najbolje je birati uređaje sa visokom oznakom A jer je kod njih najveća efikasnost i zagarantovana ušteda električne energije.  Pri samoj kupovini uređaja za domaćinstvo treba voditi računa i o proizvođačima i njihovim proizvodima.  Nalepnica mora da odgovara modelu uređaja za koji ste se odlučili. Potrošnja električne energije izražena je u kilovatčasovima i tako možete napraviti poređenje svakog uređaja za koji se odlučite kao i da precizno odredite potrošnju električne energije odabirom boljeg energetskog razreda. Kada se pomnoži ušteda u kilovatčasovima i cena el. energije tačno se dobija iznos uštede.

Tako na primer kod mašine za pranje sudova sa energetskim razredom A potrošnja el. energije je manja za oko 30 odsto u odnosu na isti uređaj sa energetskim razredom C.O Autoru

Ukoliko vam je potreban majstor za elektricne poslove kontaktirajte profesionalnog elektricara.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Odabir Zamrzivača Za Vaše Domaćinstvo

Kako Do Funkcionalnog I Kvalitetnog Kupatila

Kupovina Električnih Uređaja

Energetski efikasni aparati i kućni uređaji