Vrste zvučnika

Napisao/la: sveznalica

Ukupan broj reči: 669 | Datum: 26 09 2009 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLTradicionalni zvučnici proizvode zvuk pomerajući fleksibilnu dijafragmu koja je prikačena za elektromagnet. Struja koja prolazi kroz elektromagnet veoma brzo menja svoj smer tako da se promenom magnetnog polja elektromagneta postižu vibracije dijafragme zučnika i proizvodi ton. Koncept ovog pokretnog dela zvučnika je u principu isti za sve vrste zvučnika. Ali na osnovu detalja implementacije, razlikujemo nekoliko vrsta zvučnika.

Vuferi (woofers) su po svojoj veličini najmasivniji pokretači dijafragme zvučnika. Dizanirani su da proizvedu najniže frekvencije zvuka. Visokotonci (tweeters), su mnogo manje jedinice napravljene da sa lakoćom proizvedu najiše frekvencije. Srednjetonci proizvode opseg frekvenci u srednjem delu zvučnog spektra.

Ako malo razmislite o tome ova podela ima savršenog smisla. Da biste napravili talase visoke frekvence -- a to su oni zvučni talasi kod kojih tačke najvišeg odnosno najnižeg pritiska su prostorno blizu jedna drugoj -- treba vam pokretač dijafragme koji može da vibrira jako brzo. Ovo je teže postići sa velikim kupama odnosno dijafragmama zbog njihove mase. I suprotno, teže je naterati pokretače manje mase da vibriraju dovoljno sporo da bi se proizveli tonovi niske frekvence. Oni su pogodniji za brže pokrete.

Da biste proizveli kvalitetni zvuk u širokom opsegu frekvenci na efektivniji način, možete razdeliti ceo zvučni opseg u manje porcije i predati ih specijaliziranim pokretačima koji onda mogu da pokriju traženi opseg. Kvalitetni zvučnici se najčešće prave tako što sadrže vufer, srednjetonac i visokotonac unutar istog kućišta.

Naravno da biste dodelili određeni frekventi opseg nekom od delova u zvučnom sistemu najpre morate da razbijete zvučni signal na različite delove -- na niske, visoke i srednje frekvence. To je zadatak dela zvučnika koji se zove crossover.

Najčešće se koristi pasivan crossover, što znači da mi nije potrebna spoljašnje napajanje jer ga aktivira audio signal koji prolazi kroz njega. Koriste se elektronske komponente kao što su induktori, kondenzatori i slično. To su komponente koje su u stanju da provode struju veoma dobro kada frekvencija pređe neki dati nivo, ali slabo ako taj nivo nije pređen. Crossover induktor je u stanju da uradi upravo suprotno, da provodi struju do određenog nivoa frekvenci. Ovim principom se frekvencije dele i šalju wooferu, subwooferu, ili drugim delovima zvučnika.

Postoje takođe i aktivne crossover jedinice. One su u stanju da odaberu različite opsege frekvence pre no što signal dođe u pojačavač. One imaju mnogo prednosti u odnosu na pasivne jedinice ovog tipa jer na primer su u stanju da lako podese frekventni opseg. One su po previlu i dosta skuplje.

Svi se ovi delovi mogu instalirati i kao posebne komponente zvučnog sistema, ali većina ljudi završi kupujući kompaktna rešenja. 

Postoje i alternativna rešenja zvučnika. Najpopularnija alternativa dinamičkim zvučnicima su takozvani elektrostatički zvučnici. Oni su bazirani na principu pomeranja velike tanke provodne ploče-dijafragme. Ova ploča se nalazi između dve stacionarne provodne ploče koje se naelektrišu električnom strujom i stvaraju električno polje sa pozitivnim i negativnim polom. Dijafragma se naizmenično naelektriše pozitivno ili negativno na bazi električnog audio signala i tako se privlači ka jednoj ili drugoj statičnoj ploči, što stvara vibracije i fluktuacije vazduha.

Zbog toga što je ploča tako male mase ona odgovara veoma brzo na promene audio signala i to stvara jasan pouzdan zvuk. Ali ona ne može da se pomera puno, što dovodi do loše reprodukcije dubljih tonova. Iz ovog razloga, elektrostatički zvučnici moraju da se upare sa wooferom da bi se pokrio niskofrekventni opseg.

Napisano na osnovu sajta howstuffworks.com.O Autoru

Više o principu rada zvučnika i o tome kako se stvara zvuk pomoću zvučnika pročitajte na mom blogu.

Izvor: http://www.kristali.rs/kupovina/elektronika/vrste-zvucnika.html

Ocena: 4.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Efektivan kućni sigurnosni alarmni sistem za sigurniju kuću

Oprema za nadgledanje – učinite kuću i poslovni prostor sigurnim

Vrste zvučnika