Anti-Refleksni Sloj Kod Naocara

Napisao/la: nevena

Ukupan broj reči: 911 | Datum: 3 07 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLAnti-refleksni sloj (AR sloj, sloj protiv bleska) poboljsava vas vid i daje lepsi izgled vasim naocarima.  Obe prednosti su zbog sposobnosti AR sloja da ukloni refleksiju svetlosti sa prednje i zadnje povrsine stakala naocara.

AR sloj je posebno koristan kod stakala sa visokim indeksom, koja odrazavaju svetlost vise od obicnih plasticnih stakala. Generalno, sto je veci indeks prelamanja stakala, vise je svetlosti koja ce se reflektovati od povrsine stakla.

Na primer, obicna plasticna stakla reflektuju oko 8 odsto svetlosti koja pogadja stakla, tako da 92 odsto raspolozivog svetla ulazi u oko za vid. Stakla koja su visokog indexa mogu da reflektuju i do 50 odsto vise svetlosti od obicnih plasticnih stakala, tako da je cak manje svatlosti na raspolaganju oku za vid. Ovo moze biti problematicno u losim svetlosnim uslovima kao sto je prilikom voznje nicu.

Danasnji moderni AR slojevi mogu prakticno da eliminisu refleksiju od stakala, omogucavajuci 99.5 odsto raspolozive svetlosti da prodje u oko za dobar vid.

Eliminisanjem refleksije, AR sloj takodje cini vasa stakla prakticno nevidljivim, pa ljudi mogu da vide vase oci i izraz lica jasnije. Anti-refleksna stakla su takodje atraktivnija tako da mozete da izgledate savrseno u svim svetlosnim uslovima.

Vizuelne prednosti stakala sa AR slojem ukljucuju ostriji vid sa manje odsjaja kada vozite nocu i vecu udobnost tokom dugog koriscenja racunara (u poredjenju sa nosenjem naocara cija su stakla bez AR sloja).

Anti-refleksni sloj je takodje dobar izbor za suncane naocare jer elimise odsjaj od sunca koji se reflektije u oci sa zadnje povrsine stakla kada je sunce iza vas. Generalno, AR premaz se upotrebljava samo na zadnjoj povrsini stakla naocara jer ne postoje kozmeticke ili vizuelne prednosti eliminisanja refleksije sa prednje povrsine zatamnjenih stakala.

Vecina AR stakala naocara uklucuje “hifrofobni” povrsinski sloj koji sprecava formiranje mrlja od vode i cini vasa stakla laksim za ciscenje. Neki AR slojevi takodje ukljucuju "oleophobic" povrsinski sloj koji odbija masnocu sa koze i olaksava uklanjanje mrlja sa stakala.

Pojedine naocare imaju fabricki ugradjen AR sloj na povrsini stakla. Ostala stakla, narocito progresivna i druga multifokalna stakla (tj. bifokali i trifokali) dobijaju AR premaz tek posle prilagodjavanja stakla odredjenom receptu od strane opticke laboratorije.

Kako se anti-refleksni sloj primenjuje

Primena AR sloja na vasim staklima naocara je visoki tehnoloski proces koji ukljucuje tehnologiju vakuum talozenja. Prvi korak u procesu AR premaza jeste da se pedantno ociste stakla i ispitaju vidljiva ili mikroskopska povrsinska ostecenja. Cak i mala mrlja, komad tkanine ili tanke ogrebotine stakla tokom nanosenja AR sloja mogu da izazovu nepravilan AR sloj.

Tipicno, proizvodna linija obuhvata vise kupatila za pranje i ispiranje ukljucujuci i ultrazvucno ciscenje da se uklone svi tragovi povrsinske kontaminacije. Nakon toga sledi susenje i zagrevanje stakala u specijalnim pecima za dalje uklanjanje nezeljene vlage i gasova sa povrsine stakala.

Stakla zatim prelaze na posebne metalne stalke. Metalne police zatim idu u komoru za premaz. Vrata od komore su zapecacena a vazduh se ispumpava iz komore da bi se stvorio vakuum.

Dok se police sa staklima rotiraju u premaz komori, izvor napajanja u masini fokusira snop elektrona na malu retortu koja sadrzi niz metalnih oksida u posebnim pregradama. Kada su bombardovani od strane tog snopa elektrona zaredom, metalni oksidi se pretvaraju u pare koje popunjavaju komoru i prianjaju na stakla u odredjenom redosledu kako bi se formirao specifican AR sloj.

Svaki AR proizvodjac ima posebnu proizvodjacku formulu, ali generalno se svi AR slojevi sastoje od viseslojnih mikroskopskih metalnih oksida naizmenicnog niskog i visokog indeksa prelamanja.

U zavisnosti od premaza AR formule, vecina stakala sa AR slojem ima vrlo tihu rezidualnu boju, obicno zelenu ili plavu.

AR sloj je neverovatno tanak. Ceo viseslojni AR sloj je debljine od 0.2 do 0.3 mikrona ili oko 0.02 odsto debljine standardnog stakla naocara.

Nega naocara sa anti-refleksnim slojem

Prilikom ciscenja AR oplemenjenih stakala koristite samo proizvode koje vas opticar preporucuje. Sredstva za ciscenje stakala sa jakim hemikalijama mogu ostetiti AR sloj.

Takodje, ne pokusavajte da ocistite vasa oplemenjena AR stakla ako ih niste prvo pokvasili vodom. Koripcenje suve krpe na vasim staklima moze da prouzrokuje ogrebotine i ostecenja. AR sloj eliminise refleksiju svetlosti pa su zbog toga fine ogrebotine cesto vidljive na AR oplemenjenim staklima vise nego na staklima bez AR sloja.O Autoru

Nevena, Marketing Menadzer. Ukoliko zelite preko Interneta da narucite brandirane suncane naocare posetite: Naocare

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Kako su se oblačile Beograđanke!

Modni trikovi koji vam mogu biti od koristi

Versace naočare za sunce – Upotpunite sopstveni stil

Budite zgodni sa Bvlgari naočarima

Oakley naočare za sunce – Odličan dodatak Vašoj kolekciji naočara

Dizajnerske naočare za sunce – mudar izbor ili ne?

Polarizovane naočare – O čemu se radi?

Super luksuzne naočare za sunce za ovo leto

Nosite Miu Miu naočare za sunce i formirajte snažan modni stil

Koliko su moderne Armani naočare za sunce?

Razlozi zašto da kupite Prada sunčane naočare

Dolce Gabbana sunčane naočare

Privlačna raskoš posteljina

Zenske Ray-Ban Naocare

Oakley ženske sunčane naočare