Kako su se oblačile Beograđanke!

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 555 | Datum: 22 02 2016 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLBeograđanke su oduvek imale stila. Svoj način odevanja usvojile su kako od turista koji su odsedali u Beogradu, tako i od svojih vladarki koje su putovale po svetu i donosile svetske trendove u Beograd. Tokom protekla dva veka, Beograđanke su drastično promenile svoj način odevanja – od tradicionalnog do ekstremno modernog.

U 19. veku odeća Beograđanki je postepenim kombinovanjem orijentalnih i evropskih odevnih predmeta uspela da se nametne kao srpska gradska nošnja. Ženski kostim činili su košulja, anterija ili fistan (duga haljina sa srcolikim izrezom oko vrata), libade (kaputić sa dugim širokim rukavima), bajader (svileni široki pojas), fes (kapa od čoje) ili tepeluk (mala ženska kapa) sa barešom (traka od somota ukrašavana bisernom granom ili prstenom – kao oznaka bračnog statusa žene. Krajem šezdesetih godina istog veka moda širokih suknji je prestala i nastala je takozvana moda turnira. Tadašnje modne forme isuviše su isticale seksualnost ženskog tela. Isticali su se ženski bokovi i struk, a večernje i balske haljine bile su pastelnih tonova. Za dnevne varijante bilo je karakteristično da su se izrađivale od materijala jarkih boja i kontrastnih dezena.

U to vreme bili su popularni modni detalji kao što su rukavice, suncobrani i lepeze. Zimi su omiljeni detalji bili mufovi od krzna i dugačke boe od krzna i perja. Kaputi, žaketi i ogrtači bili su raznih dužina, oblika i krojeva, ali većinom ukrojeni u struku. Izrađivani su od štofa i tvida, često sa kragnama, mandžetnama i obrubima od astragana, dabrovine, samura i činčile. Letnji ogrtači bili su od teške svile ili čipke postavljeni satenom, bogato ukrašeni.

Krajem 19. veka žene su se aktivnije bavile sportom, pa je i odeća bila opuštenija.  Nosile su se kraće suknje, cipele s ravnim potpeticama, komotnije bluze, ležerniji žaketi, a najveću revoluciju izazvala je odeća za bicikl.

Početkom 20. veka Beograđanke su kao i uostalom sve žene sveta dobile značajniju društvenu ulogu. “Dama dokolice” postala je “Aktivna žena”. Ta promena je imala i posledice na modu. Široke suknje, dugi šlepovi, jako zatezanje struka su zamenili vitke i visoke figure i ravna i jednostavna linija odeće koja je otkrivala prirodan oblik tela.

 

Danas Beograđanke važe za odlično stilizovane žene. Godine su prošle, ali nije prošlo jedno – potreba žena našeg glavnog grada da izgledaju lepo i doterano. Zato se i ubrajaju u najlepše žene sveta. Pristrasno ili ne – tako je! O Autoru

Belano apartmani nude sve što i hotelski smeštaj, po pristupačnijim cenama… U zavisnosti od vaše želje i potrebe izaćićemo u susret svim vašim prohtevima i organizovati sve, kako bi vam boravak u Beogradu protekao u što prijateljskijoj atmosferi…

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Kako su se oblačile Beograđanke!

Modni trikovi koji vam mogu biti od koristi

Versace naočare za sunce – Upotpunite sopstveni stil

Budite zgodni sa Bvlgari naočarima

Oakley naočare za sunce – Odličan dodatak Vašoj kolekciji naočara

Dizajnerske naočare za sunce – mudar izbor ili ne?

Polarizovane naočare – O čemu se radi?

Super luksuzne naočare za sunce za ovo leto

Nosite Miu Miu naočare za sunce i formirajte snažan modni stil

Koliko su moderne Armani naočare za sunce?

Razlozi zašto da kupite Prada sunčane naočare

Dolce Gabbana sunčane naočare

Privlačna raskoš posteljina

Zenske Ray-Ban Naocare

Oakley ženske sunčane naočare