Udoban Krevet Za Zdrav Život

Napisao/la: markobg

Ukupan broj reči: 3265 | Datum: 21 05 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLRegeneracija duha i tela zahteva proces spavanja koje je potrebno svakome od nas i nikako ga ne možemo svrstati u gubitak vremena. Da bi ste zdravo i udobno spavali potrebno je da imate odgovarajući krevet koji će Vam to pružiti. S obzirom da se trećina života provede u krevetu tj. spavanju starost kreveta je koliko i čovekova a razvijanje se događalo postepeno. Kod praiskonskog prethodnika krevet se smatrao golom naslagom lišća, mahovine, krzna i slame dok je današnja konstrukcija i sistemi kreveta prepuštena interdisciplinarnim ekipama koje čine stručnjaci iz raznih područja.

Za dobijanje dobrog kreveta potrebno je pored estetskog izgleda postići maksimalnu udobnost i dovoljnu prostranost. Uloga kreveta je pre svega držanje tela u prirodnom ležećem položaju, ravnomernu raspodelu opterećenja njegove površine, dobro sprovođenje toplote i vlage kao i osiguran pristup svežem vazduhu.

Da bi se ispunili zdravstveni, antropometrijski i upotrebni zahtevi osnovna odgovornost proizvođača je da sve to pretoči u tehnički rečnik mera i brojki. Zbog lošeg kreveta mogu se javiti razni bolovi u kičmi i leđima koji mogu prouzrokovati glavobolje, loš krevet ne može telu dati odgovarajuću potporu kao ni dobru cirkulaciju.

Potpuna relaksacija mišića kao i pravilan položaj tela koje uz pomoć sna regeneriše telesnu snagu sa minimalno utrošenom energijom, postiže se jedino sa krevetom i dobrim ležajem. Svaki čovek u snu traži najbolji položaj pa shodno tome ne postoje pravila. Da bi se čovek u potpunosti odmorio potrebno je da se zaštiti od jakog svetla, buke i ambijenta.

Odabir dušeka:

Telo u potpunosti reaguje na deo kreveta s kojim je direktno u kontaktu te iz tog razloga su ležajevi ili dušeci od presudnog značaja. Ono što je neophodno da imaju je prilagodljiva površina i elastično jezgro da bi leđa dobila adekvatnu potporu a celo telo potpuno prirodne pokrete. Nije toliko važna tvrdoća ili mekoća dušeka već je mnogo važnije da se na pravilan račin rasporedi masa tela pri potpunom rasterećenju. Iz tog razloga dušek spada u najzahtevniji element u modernoj krevetnoj industriji.

Uz brojne tehnologije izrada zdravih dušeka prilagođena je svakom telu. Osnovna uloga dušeka je da reguliše klimu u krevetu, telu omogući toplinu koja je optimalna, odvodi vlagu, propušta vazduh, a kad se rastereti obavezno treba da se vrati u prvobitan položaj. Specifični uslovi određuju vrstu presvlake jer kod higijensko podobnog dušeka održavanje je skroz jednostavno.

Kod starih dušeka ispune su bile od trave, pamuka, vune i sl. nisu imali elastičnost pa su se udubljenja vrlo brzo pravila a pri tom su i skupljali prašinu. Tako su se otvorili mnogi prostori za nove materijale i ispuna raznim medijima koji se opterećenjima u potpunosti odupiru svojom elastičnošću. Kod takvih madraca ispunjeni su svi moderni standardi kvalitetnog spavanja i omogućen anatomski položaj tela.

Velika prekretnica što se tiče konstrukcije dušeka je u elastičnim oprugama uz pomoć kojih se konstruišu razne kombinacije u samom jezgru koje može imati biljno, životinjsko ili punjenje od sintetičkog materijala.

Dušeci za decu:

Za san malog deteta obavezan je mekan dušek sa džepičastim jezgrom ili od prirodnog lateksa a konstrukcija mora da podupire građu deteta odnosno kostiju. U pravilnom rastu i razvoju obavezno je menjanje trbušnog i leđnog položaja i na taj način sprečavaju krivljenja kičme a poboljšava razvoj trbušnih mišića i pospešuje normalan razvoj glave.

Dušeci koji imaju opružno jezgro:

Konstrukciju čine elastične opruge pokrivene vunom i obložene sunđerom od poliuretana sa slojem pamuka a preko svega toga je navučena stopostotna pamučna tkanina.

Troslojni dušeci čiji je srednji sloj od lateksa ima sa obe strane poliuretansku penu. Uz pomoć ovakve kombinacije dolazi do optimalne stabilnosti gde je i ovde sama konstrukcija sa presvlakom stopostotne pamučne ili vunene tkanine.O Autoru

Marko iz Beograda pise i distribuira tekstova za razne sajtove.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Sve o namestaju na jednom mestu

Dallas Nameštaj - Tutin Srbija

Kreveti na sprat kao dobar način za uštedu prostora

Dnevna I Spavaća Soba I Njihov Značaj

Roletne Kao Odlična Zaštita Za Vas I Vaše prozore

Koliko Su Važne Pločice U Kuhinji

Udoban Krevet Za Zdrav Život

Odgovarajući Plakari Za Vaš Dom

Kuhinja – carstvo svake domaćice

Venecijaneri Kao Ukras Svakog Enterijera

Kako Prepoznati Kvalitetnu Kuhinju

Rolo zavese – savremena i jednostavana zaštita za prozore

Deset razloga zašto izabrati rolo zavese

Saveti za kupovinu posteljine za vaše dete

Trakaste zavese za Vaš dom ili poslovni prostor