Šta je biofilm i koliko je štetan po zdravlje?

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 726 | Datum: 8 07 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLMnogi od nas nisu svesni važnosti koju čišćenje slivnika ima za naše zdravlje. Najčešća pojava kod neadekvatnog održavanja higijene slivnika je biofilm. Biofilm je lepljiva smesa koja se vremenom skuplja i taloži po obodu slivnika i zidovima cevi.

Šta je zapravo biofilm? Biofilm je svaka grupa bakterija i mikroorganizama koja je vezana za isto stanište. Biofilm u vašem slivniku ili drugim delovima kupatila, ne samo da je neprijatnog izgleda i mirisa, on je takođe i veoma opasan po zdravlje ljudi. Nisu retki slučajevi pojava i teških bolesti izazvanih ovim mikroorganizmima. Najčešće su ešerihija koli, salmonela, ušne infekcije, listerije, „legionarska“ bolest. Nekad, ove bolesti imaju čak i fatalan ishod.

Opasnost od bolesti izazvane pojavom biofilma, daleko je veća u kuhinjskom slivniku nego u kupatilu. Razlog za to je upotreba kuhinje, u čiji slivnik svakodnevno završavaju delovi sirove pietine ili svinjetine, kao i drugih životinja koje su česti nosioci bolesti. Biofilm nije limitiran samo na sudoperu i slivnik, bakterije se lako i brzo mogu rasprostraniti po radnoj ploči vaše kuhinje, dasci za sečenje, cediljci za sušenje sudova, krpama ili ubrusima, na svakom mestu koje nije propisano osušeno i dezinfikovano. Upravo zbog ovoga je važno održavati visok nivo higijene u kupatilu, toaletu, vešernici i drugim prostorijama u kojima imamo svakodnevni protok vode.

Najbolji način za izbegavanje biofilma je ručno čišćenje površina na kojima se ove nalsage nalaze. Stara krpa za čišćenje, stara četkica za zube, sredstvo za čišćenje, su sasvim dovoljni za redovno održavanje higijene u kupatilu i kuhinji.

Tamo gde se higijena nije održavala na adekvatan način ili gde su sanitarije stare i teško ih je održavati, najbolje je koristiti sodu bikarbonu koja će skinuti sve ostatke minerala po površinama koje čistite. Povremeno je poželjno skinuti sudoperu i lavabo, kako bi dobro očistili slivnike i cevi. Oni koji ovo nisu radili pre iznenadiće se količinom i neprijatnim izgledmo i mirisom biofilma koji je nastao tamo. Oni koji nisu previše vični kućnim poslovima, trebalo bi da pozovu vodoinstalatera.

Iako u brzini to zaboravljamo, čišćenje kuhinje nakon svakog korišćenja je veoma važno za naše zdravlje. Čišćenje je obavezno uvek onda kada pripremamo sirovo meso ili jaja, zato što se u ovim namirnicama najlakše razvijaju bakterije i mikroorganizmi.

 

Slivnici su veoma pogodni za razmnožavanje bakterija i stvaranje mikrofilma. Njihova konfiguracija i nedostupnost za hemijsko čišćenje, pogoduju stvaranju biofilma. Neretko, biofilm zajedno sa nagomilanom masnoćom, dovodi do zapušenja slivnika i tada vaš trud neće biti dovoljan. Naravno, profesionalci veoma uspešno mogu otpušiti slivnik koji je zapušen, ali vas to neće zaštiti od zaraze koju biofilm može izazvati. Da biste formiranje biofilma sveli na minimum, neophodno je redovno i u kontinuitetu održavati higijenu kupatila, toaleta i kuhinje. O Autoru

GAGA DOO je preduzeće za odgušenje, opravku i održavanje kanalizacionih instalacija, sa sedištem u Beogradu. Preko 20 godina iskustva, najsavremenija oprema, najniže cene i hiljade zadovoljnih klijenata samo su neki od razloga zašto smo lideri na ovom tržištu na teritoriji Srbije.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Istorija čuvara stolova

Krov nad životom

Kako da vizuelno uvećate svoj mali dnevni boravak

Savjeti za Brzo i Ucinkovito Ciscenje Kuhinje

Sve što treba da znate pre nego što započnete renoviranje stana

Kako su slike postale OUT: štampa na platnu

Kolima na putovanje

Šta odabrati: rolo zavese ili venecijanere?

Kako smanjiti račune za vodu

Šta je biofilm i koliko je štetan po zdravlje?

Kada je trenutak za zamenu sanitarija u WC-u?

Oprema za kupatilo kao portret domaćina

Jastuci i njihov značaj u toku odmaranja

Kako se kreči plafon?

Restauracija metalnih ormarića za decu