Šta odabrati: rolo zavese ili venecijanere?

Napisao/la: Enterijer Stana

Ukupan broj reči: 645 | Datum: 5 08 2015 | komentari: 0



Verzija za štampu

Preuzmi HTML



Prilikom uređenja doma ili poslovnog prostora, jednu od veoma bitnih stavki predstavlja i izbor zavesa, koje pored estetički prilagodljivog detalja ujedno moraju biti i funkcionalne, kako bi u potpunosti štitile intimnost prostorije. Funkcionalnost je, takođe, razlog zbog kog se sve više ljudi odlučuje za venecijanere ili rolo zavese, namesto heklanih ili zavesa šivenih od nekog drugog materijala. Međutim, i između ove dve vrste zavesa postoje razlike, najpre u načinu održavanja i njihovim mehanizmima, a zatim i dizajnu. Rolo zavese ili venecijaneri – izbor je koji će pre svega zavisiti od Vaših sklonosti i dekoraterskih zamisli.

Način održavanja

I rolo zavese i venecijaneri neuporedivo su jednostavniji za održavanje od šivenih zavesa jer zahtevaju manje vremena i truda. Ipak, i među njima postoje izvesne nejednaknosti, pa je tako za rolo zavese dovoljan usisivač koji će odstraniti prašinu ili brisanje krpom. Sa venecijanerima stvari stoje nešto drugačije: usisavanje u ovom slučaju nije moguće, a brisanje oduzima nešto više vremena, jer nema celovite površine kao kada su u pitanju rolo zavese – pločice od kojih su sastavljeni venecijaneri donekle usporavaju čišćenje. Ukoliko niste tip osobe koja se previše posvećuje kućnim radnjama, onda bi u okviru ovog izbora trebalo da se odlučite za rolo zavese.

Mehanizam upravljanja

Venecijaneri imaju jednostavan sistem upravljanja, u okviru kog Vam ručica postavljena sa strane omogućava da podešavate otvorenost i zatvorenost pločica, regulišući zatamljenost prostorije, kao i mogućnost potpunog (ili delimičnog) podizanja i spuštanja. Rolo zavese nemaju ovakav metod regulacije osvetljenosti prostora, ali je moguće određivati njihov položaj pomoću lančića za povlačenje. U slučaju da imate potrebu da u potpunosti zatamnjujete neku određenu prostoriju, tada morate birati tamnije boje. Takođe, pojedine rolo zavese imaju i opciju daljinskog upravljanja, kada se u njihov mehanizam ugrađuje električni motor, što je ujedno i najjednostavniji vid rukovanja. Dakle: venecijanerima je moguće nijansirati stepen osvetljenosti prostorije, dok su rolo zavese lakše za upravljanje.

Dizajn

 

I venecijaneri i rolo zavese lako se uklapaju u svaki enterijer, zbog velike palete boja i dezena. Jednobojne verzije su, pritom, dostupne u mnogim nijansama, te ih je lako uskladiti sa prostorijama u kojima dominiraju raznobojni detalji, kako bi malo umirile njihovu razigranost. Rolo zavese češće se koriste za uređenje doma, jer jednobojni modeli u jarkim nijansama mnogo bolje izgledaju od venecijanera, a mogu predstavljati pravo osveženje za prostor. Venecijaneri su, pak, traženiji nego rolo zavese kada su u pitanju kancelarije i ostale vrste poslovnog prostora, jer njihove jednobojne verzije, čak i one u nešto intenzivnijim nijansama, deluju manje upadljivo. U slučaju da rolo zavese ipak postanu izbor za Vaš poslovni prostor, trebalo bi se odlučivati za svetlije sive nijanse ili belu boju, kako bi se dodala nota ozbiljnosti i elegancije. Sa druge strane, različiti dezeni venecijanera sa šarama različitih oblika i boja mogu se veoma lako uklopiti u svačiji dom, jer kreiraju toplu atmosferu. Isto važi i za rolo zavese, koje su takođe dostupne u širokoj paleti dezena i boja. Ukoliko želite dašak elegancije i prefinjenosti, birajte krupnije šare i puder boje na rolo zavesama, dok su sitnije dizajnirani modeli venecijanera prava stvar za razigrane prostore.



O Autoru

Zavese, alu i pvc stolarija

http://www.formatalde.co.rs/zavese





Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Istorija čuvara stolova

Krov nad životom

Kako da vizuelno uvećate svoj mali dnevni boravak

Savjeti za Brzo i Ucinkovito Ciscenje Kuhinje

Sve što treba da znate pre nego što započnete renoviranje stana

Kako su slike postale OUT: štampa na platnu

Kolima na putovanje

Šta odabrati: rolo zavese ili venecijanere?

Kako smanjiti račune za vodu

Šta je biofilm i koliko je štetan po zdravlje?

Kada je trenutak za zamenu sanitarija u WC-u?

Oprema za kupatilo kao portret domaćina

Jastuci i njihov značaj u toku odmaranja

Kako se kreči plafon?

Restauracija metalnih ormarića za decu