Uređenje vrta za male pare

Napisao/la: baćko

Ukupan broj reči: 672 | Datum: 4 08 2009 | komentari: 1Verzija za štampu

Preuzmi HTMLIma jako puno mogućnosti koje reduciraju trošak za uređenje vrta ili bašte a koje su isto tako interesantne i zabavne za baštovana koji ih praktikuje. Sledi pet saveta koje svaki baštovan može da upotrebi u svom praktičnom radu na uređenju vrta:

Savet br 1. Planirati unapred

Napravite spisak onoga što želite da zasadite u bašti i pridržavajte se nje. Nema nikakvog smisla gaijti zimski kupus ( iako on možda ljupko izgleda zimi okovan mrazom) ako niko iz vašeg okruženja ne jede kupus. Ovaj spisak vam može pomoći da držite pod kontrolom ono što biste voleli da gajite u bašti. Ovaj spisak će takođe sprečiti da padnete u iskušenje da kupite nešto što vam zapravo ne treba. Ako planirate unapred šta je to tačno što vam treba, nećete napraviti početničke greške, kao na primer sađenje biljaka koje vole sunce na osenčeno mesto.

Savet br 2. Napravite svoj sopstveni kompost

Iznenadili biste kada biste videli koliki je broj baštovana koji nemaju svoj sopstveni kutak za proizvodnju komposta, i neprestano se muče tako što plaćaju nekome da izbaci i izveze lišće, travu i granje. Sa druge strane isti ti baštovani kupuju đubrivo svake godine.

Kompost je besplatna hrana za baštu. On pomaže da se razbije zemlja bogata glinom, apsorbuje vodu u peskovitom tlu, i pospešuje život mikroba, time smanjujući šanse za bilo koju vrstu bolesti bašte.

Kutak za kompost ne zahteva ništa posebno. Zidovi treba da budu načinjeni od obične žičane ograde, ili čak od stogova slame. Sve što vam treba je dovoljno prostora da možete da priđete i da promešate kompost sa vremena na vreme.

Šta možete da ubacite u kompost? Na primer, trava i lišće su odličan izbor, pošto ih verovatno već imate u bašti. Možete ubaciti i isečene novine, ostatke voća i povrća, kao i ljuske od jaja. Ako se navučete na kompostiranje, možda ćete otići i do lokalnog berbera po ostatke ošišane kose!

Savet br 3. Reciklirajte sve što možete

Mnogo saksija i kontejnera koje baštovani koriste ne moraju da se kupe. Posudice za jogurt, stare baštovanske čizme, kontejneri za sir, kartoni za jaja i slično, odlični su za mladi rasad.

Savet br 4. Kada god možete počnite od semena

Jedno pakovanje semena paradajza je ekvivalentno po ceni jednoj stabljici rasada paradajza, a od svakog paketa semena možete dobiti 30-40 biljaka. Možda je potrebno više vremena i dodatnog planiranja, ali ako većinu vaših biljaka gajite počevši od semena to može biti velika ušteda, a pogotovo ako reciklirate saksije i ostale kontejnere. Nema potrebe da investirate u skupe svetiljke i grejna tela – upotrebite fluorescente tube i izvore toplote iz vaše okoline – na primer gornja površina video rekordera može biti idealan izvor toplote.

Nemojte zaboraviti da sačuvate svoje sopstveno seme za sledeću sezonu. Ne samo da ćete tako uštedeti, već ćete takođe biti u stanju da odaberete seme od biljaka za koje znate da su uspele da rode dobro na vašem podneblju.

Savet br 5. Pronađite prijatelja baštovana

Ne samo da možete da podelite ideje sa prijateljem – možete takođe da smanjite vaše ali i njegove troškove. Neke stvari možete da podelite, kao na primer pakovanje semena, ali i specijalizovani alat. Ako ne možete sami da napravite kompost, mnogo je jeftinije nabaviti ga od prijatelja.O Autoru

Više o uređenju vrta možete pročitati na mom novom blogu, bastovanstvo.wordpress.com.

 

Ocena: 4.5

Komentari

6 03 2012 at 1:00, by Guest
Divno,svaka pohvala za idejeJoš članaka iz ove Kategorije

O ovome niste ni sanjali

Uzgajanje Biljaka

Cveće Kao Dekoracija Terase

Živa ograda - kako zasaditi živu ogradu i brinuti se o njoj

Uređenje vrta za male pare

Kako gajiti drvo limuna u stanu ili kući