Uzgajanje Biljaka

Napisao/la: markobg

Ukupan broj reči: 2804 | Datum: 16 05 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLProleće je godišnje doba kada sve počinje da se budi pa i Vaš vrt. Pravo je vreme da svome vrtu podarite mirisne cvetnice u kojima ćete uživati celo leto.

 

Idealno vreme da posadite cveće:

 

U svakom dvorištu i bašti gotovo neizostavan element je upravo cveće. Da bi se cveće posadilo na pravi način potrebno je pre svega sveže seme što se prilikom kupovine lako proveri na deklaraciji. Druga i veoma važna stvar je da seme zahteva rastresito i dovoljno vlažno zemljište. Sam postupak sejanja je vrlo jednostavan i zahteva sabijanje semena i pokrivanje tankim slojem zemlje. Da bi brže klijalo dobro je držati seme neko vreme u vodi pre sadnje kako bi dovoljno nabubrelo.

 

Cvetne leje bogate su raznim biljkama kao što je hajdučka trava, žalfija i sl.  a na Vama je da odaberete cveće po želji i ukusu koje želite u svom dvorištu.

 

Mirisno cveće koje će Vas u potpunosti očarati i ulepšati Vaše dvorište i vrt spadaju karanfili, jorgovan, noćna frajla itd.

 

Razno cveće za različite ukuse:

 

Ruža svakako predstavlja mirisnu lepoticu kako za uživanje tako i za čulo vida i čulo mirisa. Poznato je da ona ima 24 mirisa - od klasičnog ružinog, do osvežavajućeg voćnog ili blago cvetnog mirisa. Raznim sortama ruža kao i na razne načine možete ulepšati i umirisati svoje dvorište.

 

Ukoliko se odlučite za sadnju jorgovana vremenom možete dobiti žbun koji je visok preko 5 metara. Jorgovan čine beli, crvenkasti i ljubičasti cvetovi koji su skupljeni u mirišljave, metličaste cvasti. Njegove dobre osobine su podnošenje niskih temperatura i zagađenost vazduha. Idealno vreme za sadnju je rano proleće ili jesen, a nakon sadnje potrebno ga je obilno zalivati. Sadi se pojedinačno poput žive ograde ili zaklona, rano cveta i ima izuzetno prijatan miris.

 

Što se tiče punog karanfila radi se o zimzelenoj pereni niskog rasta čija visina može dostići oko 30 – ak santimetara. Izgled podseća na vlat trave jer su sačinjeni od plavozelenih listova skupljenih u guste rozete. Krase ih mirisni cvetovi ružičaste ili bele boje. Njihov period cvetanja je od meseca maja pa do juna a za njihovo uspevanje potrena su osunčana ili polusenovita mesta sa umerenom vlagom i dobro propusnim zemljištem.

 

Ukrasne biljke:

 

Postoje razne varijante i mogućnosti kako da uredite svoj vrt a jedan od načina je i da se formiraju slobodne zelene površine i svrstaju razne grupacije biljaka kao što je ukrasno šiblje, trava, cvetnice i dr. Ukoliko u sve to ubacite i prirodne stene ili razno kamenje postići ćete još lepši i bolji efekat.O Autoru

Marko iz Beograda je ljubitelj u prirodu i njegov hobi je odrzavanje baste i uredjenje vrta,posetite njegov sajt bastovansrki.com.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

O ovome niste ni sanjali

Uzgajanje Biljaka

Cveće Kao Dekoracija Terase

Živa ograda - kako zasaditi živu ogradu i brinuti se o njoj

Uređenje vrta za male pare

Kako gajiti drvo limuna u stanu ili kući