Istorija čuvara stolova

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 736 | Datum: 21 04 2017 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLKoliko god se činilo da funkcija stolnjaka nije velika, i da je samo estetska, praksa kaže da se dugovečnost pojedinih stolova za ručavanje ili salonskih stolova, održava upravo uz pomoć stolnjaka. Za one koji ne znaju, a verujemo da je takvih malo, stoljnjak je prekrivač za stolove koji može biti sačinjen od bilo kog materijala. Cena mušema je, reklo bi se, najpovoljnija, a vrlo je često da se mušeme za piknik koriste i kao prekrivači stolova za ručavanje.

Ipak, istorija stoljnjaka seže u davna vremena, a aristokratsko društvo držalo je i do estetske funkcije. Pojedini ornamentni ukrasi na stoljnjacima imali su funkciju da istaknu status, dok se u siromašnijim porodicama stolnjak postavljao da zaštiti drvo od sipaca i drugih insekata.

 Stolnjaci za ručavanje

Svečane večere često su praćene i odgovarajućim ambijentom, pa se na trpezi osim hrane i pića vodi računa i o podlozi. Stolnjaci su najčešće pravljeni od pamuka ili materijala sličnim pamuku. PVC stolnjaci i mušeme se koriste onda kada je potrebno lakše pospremiti i očistiti sto, ali se u tom slučaju gubi na eleganciji. Pojedini stolnjaci dekorisani su i čipkama koje daju određeni “šmek”. Heklani stoljnjaci, osim što su zanimacija nezaposlenima, mogu da budu i veoma lep dekor u dnevnim sobama i trpezarijama.

 

Istorijska nit

Mnoge evropske kulture koriste beli stolnjak kao prekrivač na stolovima postavljenim za ručkove i večere. U kasnom periodu srednjek veka, pojavilo se pravilo da stolovi budu prekriveni galantnim prekrivačima u boji. Crvena, tamno crvena, bordo i teget boja, danas se veoma često sreće po restoranima.

 

Stolnjaci iz Peruđe i viktorijanski stolnjaci i danas su poznati, a koristili su se na dvorovima kao i na crkvenim trpezama. Viktorijanski stolnjaci imaju posebnu čipku i često su heklani u roze i crvenoj boji.

 

Stolnjak i higijena

Stolovi koji stoje napolju, često su izloženi bakterijama, a neretko ih koristimo tokom ishrane. Veoma je važno znati da ovakve stolove treba dobro dezinfikovati ili često preko njih navlačiti zaštitne prekrivače. Mušeme za piknik koje se mogu pribaviti po povoljnim cenama, odličan su način da stare stolove osavremenite,a da pritom nivo higijene podignete. Mušemu možete prebrisati sredstvom za dezinfekciju i sklopiti, pa je koristiti uvek kada je potrebno ugostiti društvo u dvorištu.

 

Poslednjih decenija, stolnjaci pravljeni od materijala koji se lako održavaju sve su češći izbor kako zbog cene, tako i zbog toga što se na estetici poradilo. Naime, na mušemama se mogu naći printovi po vašoj volji, pa na neki način one mogu osvežiti i enterijer ali i eksterijer.

 

Gumirani stolovi

Kancelarijski stolovi neretko predstavljaju mesto gde provodite dobar deo dana. Nije isključeno da za ovim stolom i jedete i pijete kafu ili čaj. Niko ne voli da se na stolu nađu fleke od šolje ili tanjira. Nova metoda presvlačenja stolova gumiranim materijalom sprečava da kancelarijski stolovi podsećaju na kafanske. Mnoge moderne kancelarije danas nabaljaju stolove koji su presvučeni gumiranim materijalom.

 

Da li će utrkivanje u dizajnu stolnjaka ostati praksa, ili će ih moderno doba potpuno izbrisati, ne možemo da tvrdimo. Izvesno je jedino da će nadmetanje kvaliteta i cene uvek ostati aktuelno.

 O Autoru

Firma SMM RODA COMPANY je osnovana 1996. godine sa ciljem promovisanja novih inovativnih proizvoda po najkonkurentnijim uslovima na našem tržištu. Širok asortiman, dobar kvalitet, brza isporuka – Vaša RODA.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Istorija čuvara stolova

Krov nad životom

Kako da vizuelno uvećate svoj mali dnevni boravak

Savjeti za Brzo i Ucinkovito Ciscenje Kuhinje

Sve što treba da znate pre nego što započnete renoviranje stana

Kako su slike postale OUT: štampa na platnu

Kolima na putovanje

Šta odabrati: rolo zavese ili venecijanere?

Kako smanjiti račune za vodu

Šta je biofilm i koliko je štetan po zdravlje?

Kada je trenutak za zamenu sanitarija u WC-u?

Oprema za kupatilo kao portret domaćina

Jastuci i njihov značaj u toku odmaranja

Kako se kreči plafon?

Restauracija metalnih ormarića za decu