Kako se čisti klima uređaj?

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 1145 | Datum: 11 06 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLSvi proizvođači klima uređaja preporučuju redovnu dezinfekciju i čišćenje klima uređaja. Garancija klima uređaja je ili uslovljena redovnim godišnjim servisom klime ili se produžava prilikom redovnog servisiranja. Za redovno održavanje i čišćenje klime postoje dva razloga: vazduh koji klima izduvava u prostoriju će biti čistiji i sam klima uređaj će bolje raditi uz neometani protok vazduha.

Svima koji koriste klima uređaje, kvalitet vazduha je najbitniji faktor. Kvalitet vazduha je direkno uslovljen kvalitetom filtera i stanjem u kojem se trenutno nalazi. Dakle čistoća filtera je pored kvaliteta istog nabitnija stvar kod klima uređaja. Zbog ovoga ne treba čekati poslednji trenutak (dok ne zasmrdi vazduh iz klime, ili uređaj počne primetno lošije da hladi/greje), već se servisiranje preporučuje barem jednom godišnje.

Treba napomenuti da čišćenje filtera i redorvni servis klime nisu ista stvar. Čišćenje filtera možetete obaviti i sami ako imate malo slobodnog vremena i odgovarajuće sredstvo za dezinfekciju. Ovo je jedna od osnovnih aktivnosti servisiranja klime, ali servisiranje se sastoji iz još nekih aktivnosti. Dakle, nije dovoljno samo čistiti filter s vremena na vreme, već je preporučljivo i da se jednom godišnje odradi godišnji servis klima uređaja uz kompletno čišćenje  i dezinfekciju spoljašnje i unutrašnje jedinice. Na ovaj način se dezinfikuje unutrašnja jedinica klime od prljavštine i mikroorganizama koji su prošli kroz filter unutrašnje jedinice klima uređaja i završili na izmenjivaču.

Idealno vreme za servis klima uređaja je sredina ili kraj proleća, kad obično i počinje intenzivnije korišćenje klime. Klima uređaj se uglavnom ne koristi van letnjeg perioda kada je temperatura podnošljiva, i u tom periodu dolazi do nagomilavanja štetnih mikroorganitzama u klimi, kao što su bakterije, gljivice i plesan. U kućištu klime postoji veliki broj prljavih, vlažnih i tamnih mesta koji su izetno pogodni za razmnožavanje ovih štetnih mikroorganizama.

Filter treba čistiti i dezinfikovati što češće, u zavisnosti od toga koliko se puši u prostoriji i koliko dugo i često klima radi. Ako se filter redovno čisti, klima uređaj će duže trajati.

Ukoliko je klima uređaj u prostoriji gde se često puši ili je često gužva, filter je potrebno čistiti nedeljno ili mesečno. Još ako u prostoriji borave osobe koje imaju osetljive sinuse ili neku alergiju (na bakterije, prašinu, …), filter treba češće čistiti. Poznato je da neredovno ili nikakvo čišćenje filtera osnovni uzrok lošeg vazduha u prostorijama koje se rashlađuju klimom.

Čišćenje filtera je krajnje jednostavno, i ovu radnju možete obaviti sami. Za početak treba isključiti klima uređaj iz struje. Nakon toga uklonite prednju masku klime, a za ovo obično postoji prekidač sa donje strane unutrašnje jedinice klima uređaja. Otvore za vazduh koji se nalaze na prednjoj maski takođe treba oprati. Ovo možete uraditi pod mlazom vode ili jednostavno možete iskoristiti vlažne maramice za čišćenje maske. I unutrašnjost klime možete prebrisati odgovarajućim vlažnim maramicama ze dezinfekciju. Kada ste skinuli masku izvucite filter i držite ga potopljenog u mlakoj vodi (do 30 stepeni). Filter držati potopljen do 30 minuta, a zatim ga izvucite i osušite. Kada se filter osuši, detaljno ga isprskajte sprejem za dezinfekciju filtera. Sačekajte odgovarajući period koji preporučuje proizvođač spreja i zatim vratite filter na mesto i zatvorite klimu.

 

Što se tiče godišnjeg servisa klime, ovaj proces zahteva dodatna znanja i opremu, pa vam preporučujete da ovaj posao prepustite ljudima koji se njime bave, kako ne bi ste greškom oštetili svoj klma uređaj.O Autoru

Gama Healthcare  je kompanija koja proizvodi proizvode za prevenciju infekcija. Naglasak proizvodnje je na  maramicama za dezinfekciju. 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Istorija čuvara stolova

Krov nad životom

Kako da vizuelno uvećate svoj mali dnevni boravak

Savjeti za Brzo i Ucinkovito Ciscenje Kuhinje

Sve što treba da znate pre nego što započnete renoviranje stana

Kako su slike postale OUT: štampa na platnu

Kolima na putovanje

Šta odabrati: rolo zavese ili venecijanere?

Kako smanjiti račune za vodu

Šta je biofilm i koliko je štetan po zdravlje?

Kada je trenutak za zamenu sanitarija u WC-u?

Oprema za kupatilo kao portret domaćina

Jastuci i njihov značaj u toku odmaranja

Kako se kreči plafon?

Restauracija metalnih ormarića za decu