Kako se kreči plafon?

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 895 | Datum: 23 10 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLKrečenje, često sa pravom, smatramo najlakšim od svih kućnih „uradi sam“ poslova. Iako mnogi od nas poseduju dobre veštine kada je krečenje u pitanju, za mnoge, krečenje plafona predstavlja pravu malu noćnu moru. Za uspešno krečenje plafona neophodna je dobra koncentracija i još bolja fizička kondicija. Ukoliko ispunjavate ove preduslove, sve što preostaje jeste da savladate ovo malo uputstvo koje smo spremili za vas.

Za početak, napravite spisak neophodnog alata i opreme i obezbedite sve ono što vam  nedostaje. Osim najkvalitetnijih boja za krečenje koje možete pronaći na ovoj strani: http://www.bojezazidove.com/, ono što će vam sigurno trebati za uspešno krečenje su i kvalitetna podloga (primer), stare novine i stare krpe za brisanje, krep traka, valjak za krečenje sa produženom drškom (popularni „jarac“), kanta za boju, plastična cediljka za valjak i naravno, merdevine.

Pre nego što počnete sa farbanjem vašeg plafona, pomerite sav nameštaj. Ukoliko imate mogućnosti za tako nešto, nameštaj prebacite u drugu sobu ili dvorište, u suprotnom, dobro ga prekrijte platnom kako biste ga zaštitili od boje i prljavštine.

Koristite krep traku. Njome ćete zaštiti zidove (ukoliko ih ne krečite ili ih farbate u nekoj drugoj boji) kao i dekorativne gipsane ivice ukoliko ih imate na spojevima zidova i plafona. Ne zaboravite, ukoliko krečite celu sobu, uvek krenite od plafona.

Pripremite podlogu za boju. Iako mnogi ne vole nanošenje podloge, ona je jako važna jer omogućava dobro vezivanje osnovne boje i štedi vaše vreme i novac, jer nećete morati da naosite više od jednog sloja osnovne boje.

Krenite od ivica. Nanesite boju manjim valjkom duž svih ivica plafona. Odmah nakon toga, dok se ovaj granični nanos boje još uvek nije osušio, krenite sa nanošenjem boje valjkom. Jako je važno da se granična linija nije osušila jer će se u protivnom primećivati razlika u boji između boje po ivici i boje na ostaku plafona.

Valjak uvek dobro natopite bojom, a nakon toga, pomoću plastične cediljke za valjak, iscedite dok na njegovoj površini ne ostane ujednačen beli nanos boje. Jako je važno da cedite sve dok se valjak ne iscedi od viška boje koja curi sa njega. Tek kada se sa valjka ne sliva boja, možete krenuti sa nanošenjem boje na površinu plafona.

Jedan deo posla, kao što je nanošenje boje duž ivice plafona, morate obaviti na merdevinama. Budite pažljivi i uvek imajte nekog pored sebe, kako bi vam bio od pomoći u održavanju stabilnosti i dodavanju kante sa bojom. Najveći deo posla, ipak, možete završiti bez korišćenja merdevina, upotrebom produžetka koji se nastavlja na dršku valjka. Upotrebom podloge i kvalitetne boje za zidove, jedan nanos će biti sasvim dovoljan i uštedećete svoje vreme i novac,

Prilikom izbora boje, veoma je važna namena prostorije koja se kreči kao i njena izloženost svetlu ili vlagi. Za mnoge zidove, od velike koristi mogu biti boje blokatori mrlja, antibakterijske boje ili ekstremno izdržljive boje.

Pre izbora boje, posavetujte se sa vašim lokalnim prodavcem boja, kako biste pronašli najbolje rešenje za vas.O Autoru

Kruna boje d.o.o je generalni zastupnik i distributer boja i lakova renomiranih britanskih proizvođača Crown, MacPherson i Sandtex.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Istorija čuvara stolova

Krov nad životom

Kako da vizuelno uvećate svoj mali dnevni boravak

Savjeti za Brzo i Ucinkovito Ciscenje Kuhinje

Sve što treba da znate pre nego što započnete renoviranje stana

Kako su slike postale OUT: štampa na platnu

Kolima na putovanje

Šta odabrati: rolo zavese ili venecijanere?

Kako smanjiti račune za vodu

Šta je biofilm i koliko je štetan po zdravlje?

Kada je trenutak za zamenu sanitarija u WC-u?

Oprema za kupatilo kao portret domaćina

Jastuci i njihov značaj u toku odmaranja

Kako se kreči plafon?

Restauracija metalnih ormarića za decu