Kako smanjiti račune za vodu

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 754 | Datum: 17 07 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLCurenje vode u vašim instalacijama je jedan od većih problema čije blagovremeno otkrivanje i otklanjanje može spasiti vaš džep. Takođe, pravovremeno reagovanje i otklanjanje ovakvog kvara može vas spasiti većih nevolja sa vašim vodovodnim i kanalizacionim instalacijama. Na ovom mestu ćemo vas podsetiti na par preventivnih radnji koje koje mogu preduprediti veću nevolju sa curenjem vode.

Proverite svoj vodomer

Najpouzdaniji način da utvrdite da li u vašoj kući postoji neplanirano i neželjeno odlivanje vode, jeste provera vodomera. Da biste ovo uradili, najpre trebate da isključite vodu u kući, zavrnete sve slavine i u tih nekoliko minuta ne ispuštate vodu iz wc kotlića ili mašina za veš i sudove. Pratite ima li bilo kakve promene na brojčaniku vodomera. Budite strpljivi, odlivanje i curenje vode, često je sporadično ili sporo. Upravo zato, čak i ukoliko ne primetite promene na brojčaniku prilikom prve provere, ponovite proveru nakon par sati. Curenje vode može se pojaviti u bilo kom delu vašeg sistema, čak i u onom koji je u šahti. Primetite li bilo kakve promene prilikom ovakve provere, kontaktirajte vodoinstalatera i otklonite kvar.

Pratite svoju potrošnju i račune za vodu

Redovno, iz meseca u mesec, pratite očitanu potrošnju vode i upoređujte svoje račune sa onim od prethodnih godina. Ukoliko niste menjali svoje navike, a primećujete povećanu potrošnju, to može da bude znak da u nekom delu vašeg sistema postoji problem sa curenjem vode. Ukoliko primetite značajnije promene a ne možete sami da ustanovite mesto na kome curi voda, stručni vodoinstalater može načiniti snimanje kanalizacije i pronaći kvarove čak i ukoliko se nalaze pod zemljom.

Proverite vodokotlić

Toaleti učestvuju sa čak 30% utroška vode u vašem domaćinstvu. Curenje vode iz vodokotlića veoma često je neprimetno. Ukoliko primećujete skupljanje vode na podu oko šolje u wc-u to treba da bude znak da se voda iz vodokotlića možda sliva sa spoljne strane cevi. Za utvrđivanje neželjenog odlivanja vode iz vodokotlića, povremeno napravite mali test. U vodokotlić isipajte bočicu kuhinjske boje za kolače i sačekajte neko vreme. Ukoliko se boja pojavi na spoljnom delu cevi ili u vašoj wc šolji, to je siguran pokazatelj da vaš vodokotlić ne radi kako valja.

 

Ukoliko živite u kući ili stanu čiji je sistem instalacija stariji od dvadeset pet godina, morate biti posebno obazrivi. Neprijatni mirisi memle ili ustajale vode, mogu ukazivati na curenje vode u nekom delu vašeg sistema. Ovako stari sistemi zahtevaju detaljan pregled profesionalaca i u nekim slučajevima zamenu cevi ili ventila. Na sreću, ponekad je dovoljno samo proveriti sistem i izvršiti par zatezanja ili otpušavanja slivnika i cevi. Ipak, budite na oprezu i redovno proveravajte svoje instalacije kako biste se zaštitili od gubljenja novca i živaca.O Autoru

GAGA DOO je preduzeće za odgušenje, opravku i održavanje kanalizacionih instalacija, sa sedištem u Beogradu. Preko 20 godina iskustva, najsavremenija oprema, najniže cene i hiljade zadovoljnih klijenata samo su neki od razloga zašto smo lideri na ovom tržištu na teritoriji Srbije.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Istorija čuvara stolova

Krov nad životom

Kako da vizuelno uvećate svoj mali dnevni boravak

Savjeti za Brzo i Ucinkovito Ciscenje Kuhinje

Sve što treba da znate pre nego što započnete renoviranje stana

Kako su slike postale OUT: štampa na platnu

Kolima na putovanje

Šta odabrati: rolo zavese ili venecijanere?

Kako smanjiti račune za vodu

Šta je biofilm i koliko je štetan po zdravlje?

Kada je trenutak za zamenu sanitarija u WC-u?

Oprema za kupatilo kao portret domaćina

Jastuci i njihov značaj u toku odmaranja

Kako se kreči plafon?

Restauracija metalnih ormarića za decu